Audi A6 2.0 TDI 177pk (2011)

Audi A6 2.0 TDI 177pk (2011)

UitvoeringA6 2.0 TDI 177pk
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2012

Binnen voor A en buiten met B

Met spijt in het hart Accord 2.2diesel verkocht maar na 240.000km vond ik het een verstandige beslissing. Nog niets had ik moeten vervangen (koppeling, schokbrekers, turbo, uitlaat, remschijven...) en ik kreeg nog een goede prijs. Toch wel, 1 keer een deurslot moeten vervangen.
Tijd voor een ander merk omdat ik 's morgens meestal een uur onderweg was (enkele rit) om de wagen binnen te doen voor onderhoud. VAG garage 300m van mijn deur.

0km
Audi garage bezocht voor de aankoop van een A5 of A4, beide s line en de prijs was tussen de 42 en 48.000€. Er stond echter een A6 nieuw model voor 38.750€. Geen s uitvoering maar wel mooie 18" velgen, gps(klein), leder, opbergpakket, hoog resolutie teller scherm, 3 klimaatzonde,... Het kwam er op neer dat de A6 er al meer dan 9 maand stond en dat die eruit moest. In prijs betekende het dat ik een 8500€ opties niet diende te betalen. Verkocht.
Hoe kan je nu een ander model keizen dan waarvoor je gaat? In dit geval heel eenvoudig. De prijs en hetzelfde nieuwe mooie interieur als de A7 dat voor mij te duur was.
Ik was in de wolken.

Eerste onderhoud

Auto ontvangen en onmiddellijk een afspraak geboekt om olie te verversen. Een jaar stilstaan en dan 30.000km rijden met diezelfde olie is niet voor mij. Volgens de verkoper totaal niet nodig wat al veel zegt over zijn kennis en/of liefde voor techniek.
Ik was fier om ermee te rijden. Comfort viel heel goed mee en de trekkracht ook.
Uiteraard waren de eerste defecten er al. Ik had dit verwacht want de eerste serie heeft altijd kinderziekten. Kofferdeksel ging bij het sluiten terug open als je niet echt stevig duwde. In het tankdeksel zat er een kunststof deel los en de isofix kunststof kapjes sprongen los bij het neerlaten van de zetel leuning. Premium nietwaar? Sorry kon het niet laten, voorheen altijd met Honda gereden.

Eerste echt onderhoud

Na een jaar te rijden met een model waar ik eerst geen oog voor had, heb ik het design echt in de armen gesloten. De xenon lichten, het interieur en de aparte achterzijde. Eenheidsworst volgens velen maar toch nog iets minder dan de BMW 5, eigen mening uiteraard. Heb elke km met plezier gereden. A4 en A5 niet gemist.

Maar het geliefde interieur liet al een steek vallen. De bestuurderszetel vertoont op de rechter helft van het zitvlak een uitgerokken gerimpeld deel. Ik vroeg een nieuwe zetel want dit vond ik geen premium. Eerst was het 'neen' want het lag waarschijnlijk aan mijn zithouding. Verder had ik volgens hun geen enkel bewijs dat ik de zetels onderhouden had volgens de verplichte procedures. Foute poging als detailer in hart en nieren. Heb ik trouwens bij het tekenen van het contract de procedure gekregen?
Heb op zithouding gelet de week later en ik zit netjes recht en quasi in het midden. De meeste merken hebben lederen stiksels in de breedte van het zitvlak. Deze standaard zetels hebben 1 stiknaat in het verlengde van het zitvlak. Ook op internet foto's bekeken van A6 wagens die te koop stonden en het was bij hun ook zichtbaar. Uiteindelijk een zetel onder garantie gekregen na veel aandringen.. Druppel op een hete plaat, een week later terug hetzelfde. Het is gewoon een constructiefout van het premium merk.

Voorsprong door techniek

Eerste groot onderhoud.
De koppeling in eerste versnelling davert enorm, de overige versnellingen hebben er geen last van. Gelukkiglijk nog net in de 2j garantie.

Alhoewel, "Dit zijn slijtages en ligt aan de manier van rijden." Manier van schakelen? Heb al 15j achter de rug met Honda koppelingen en nooit moeten vervangen. Die wagens gingen buiten aan 240.000km. "Sta je veel in files?" Jawel Antwerpen Den Haag of Antwerpen Utrecht is mijn traject. "Dan is dat het mijnheer, die wagen is niet gemaakt om in de file te staan." Ik wist niet wat ik hoorde. Blijkbaar zijn de spelingen zo miniem dat hitte snel vervormingen toelaat op het vliegwiel. Volgens de garagist dezelfde leverancier als voor Mercedes en BMW. Lang verhaal kort, nieuwe koppeling, vliegwiel en drukgroep gekregen. Verder mag ik niet meer op de koppeling aanschuiven in de file. Eerst genoeg ruimte laten met de wagen voor mij om koppeling volledig los te kunnen laten. In Nederland is dit moeilijk. Als je ruimte laat heb je meestal een nieuwe wagen voor jou die wijzigt van rijstrook.

Toen wist ik wat premium echt betekent. Premium slaat op de afwerking van de materialen dat je ziet en die gebruikt worden. Ik kan niet ontkennen dat ze er beter uitzien dan niet premium merken.
Hoelang de materialen het uithouden is een andere vraag. Je betaalt het uitzicht van kwaliteit, In feite zegt de garantietermijn genoeg. Wie 2j geeft is niet zeker van zijn eigen product of wil niet de verantwoordelijkheid nemen.

Vervangen?

Sinds 60.000km had ik regelmatig de gedachte om de A6 te vervangen omdat ik wist dat de koppeling terug ging daveren na x aantal km.

Ik had mijn oog laten vallen op een Skoda Octavia RS. Collega had een Skoda Octavia gekocht voor 22.000€ en had meer opties dan ik waaronder mijn geliefde keyless entry, hetgeen ik niet had. Toen ik bij de Skoda dealer zat, kwam toevallig mij Audi verkoper langs (zelfde garage) en ik vroeg of hij de A6 wou overnemen? "Natuurlijk. Akkoord voor 10.000€?" Toen wist ik het zeker, mijn A6 is de laatste Audi die ik in die garage gekocht heb. De Skoda verkoper is wel een man van mijn hart. Denkt en neemt actie in functie van de koper.
Uiteindelijk RS niet gekocht omdat ik zeker 10.000€ moest opleggen en dat had ik er niet voor over. Dus verder rijden met de A6.

Na alles kwam er toch nog steeds een glimlach op mijn gezicht als ik de A6 zag staan en zeker als ik erin zat.

Verkocht

De koppeling begon terug wat trillingen in eerste te krijgen. Veel minder dan 60.000km geleden waardoor het aanpassen van mijn rijstijl toch iets geholpen heeft. Sinds het vervangen van de koppeling vertrok ik aan elk rood licht of tijdens een file met de snelheid van een slak. Leuk is anders uiteraard.
Ik had mezelf voorgenomen ermee te rijden tot 160.000km alvorens de koppeling terug te vervangen.

De volgende gebeurtenis verhinderde dit. Op 119500km ging de wagen in noodloop en mochten ze mij vanuit Gorinchem terug naar België brengen. EGR koeler had de geest gegeven. Waarschijnlijk verstopt door het dieselroet?
95% van mijn rijtijd zit ik op de autosnelweg. Hoe snel gaat de EGR technologie dan stuk als je enkel rond de kerktoren rijdt? Is diesel echt zuiniger als je de verloren consultancy uren door pech en de wisselstukken meerekent?

De A6 had de twijfelachtige eer om mijn eerste wagen te zijn waarmee ik pech had langs de baan. Diezelfde dag ben ik naar verschillende garages geweest om een andere wagen te kopen en nee, ik ben niet meer naar een Audi garage gegaan.

Ik ben eerlijk geweest betreft de koppeling tijdens de verkoop en uiteraard had dit zijn effect op de restwaarde. Eerlijk omdat je het niet voelt als de koppeling koud staat.

De nieuwe moest benzine zijn en liefst een break met automaat. Vanwege fiscale regels werd het een C350e estate. Terug een premium merk? Ja omwille van 2 reden, het fiscale zoals eerder vermeld en 4 jaar garantie (promotie autosalon Brussel).
Ok, er zijn nog andere merken die plug in hybrides hebben maar de Mercedes strategie om het aan te bieden als ondersteuning van een krachtige benzine motor gaf de doorslag.

Het A6 hoofdstuk is gesloten.

3,3
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

PRIVATE LEASE Audi A6

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens