Audi A5 Avant e-hybrid quattro 220kW Advanced edition (2025)
| Uitvoering | A5 Avant e-hybrid quattro 220kW Advanced edition |
| Versnellingen | 7, Automaat met dubbele koppeling |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 12 km |
| KM-stand laatst | 5.445 km |
De A5 opvolger na 13 jaar
Na 13 jaar met veel plezier en tevredenheid met een A5 2.0tfsi Quattro uit 2010 te hebben gereden (zie mijn review elders) besloot ik een jaar geleden eens uit te gaan kijken naar een maximaal 2 jaar jonge A5 in een kleur en uitvoering naar mijn keuze. Ik ben n.l. gewend steeds met jonge gebruikte auto's te rijden. Rijden met een jonge gebruikte auto is me altijd uitstekend bevallen en qua afschrijving houd je een flink bedrag in je zak. Helaas kon ik in nergens, ook niet in het buitenland, een A5 Hatchback vinden in de kleur en uitvoering naar mijn zin. Omdat ik waarschijnlijk ook weer meer dan 10 jaar met mijn auto ga rijden besloot ik in augustus een nieuwe A5 e Hybrid aan te schaffen in de kleur en opties van mijn keuze. Sinds 4 november 2025 rijd ik dan ook naar tevredenheid met een
A5 Avant Advance edition e-hybrid quattro 220 KW S tronic in de kleur Floretsilver.
Comfort
Ten opzichte van mijn vorige A5 met sportonderstel is deze nieuwe A5 aanzienlijk comfortabeler. Mede omdat ik in het verleden (vooral van ouderen) nogal wat klachten kreeg over de lage zit besloot ik niet voor het ca. 8 cm lagere sportonderstel te kiezen. Op aanraden van de verkoper heb ik ook voor de optie Akoestisch glas op de voorportieren gekozen. Het geluidwerende effect van dit dubbele glas is verbluffend. Ik heb inmiddels al twee ritten naar Zwitserland gemaakt en deze A5 is samen met dit onderstel, het dubbele glas en de uitstekende isolatie een genot om mee te rijden.
Prestaties
Bij gecombineerde aandrijving van de elektromotor en de 2.0 tfsi motor sprint deze auto in van 0-100 in 5,9 seconden. Hierover dus niet te klagen!
Betrouwbaarheid
Onder dit kopje scoort de nieuwe A5 helaas nog niet vlekkeloos. Het onverklaarbaar niet beschikbaar zijn van de cruise-control (3x gebeurt) een oliedruklampje dat aanfloept en weer uitgaat (1x gebeurt) en het niet automatisch koppelen met mijn iPhone zijn storende software fouten die na een bezoek volgens mijn dealer met een update in februari hopelijk opgelost worden.
Nieuwe features
Wat ik hier graag vermeld is de Matrix verlichting. Dit is werkelijk een prachtige uitvinding waarmee je op donkere slecht verlichte wegen met grootlicht kunt rijden en je tegenliggers door het uitstekend detecteren en deels uitschakelen niet verblind. Over lane-assist ben ik minder te spreken en die schakel ik dan ook steeds uit. Verder is het lezen van de verkeersborden met de maximum snelheid erg fijn vooral op de Duitse snelwegen waar over een paar kilometer soms 3 of meer verschillende snelheidsaanduidingen worden geplaatst. Verder is het inparkeren met behulp van de voor-en achter en 360 graden -camera's erg prettig.
Stekker hybride
Met de introductie van de nieuwe A5 e-hybrid is de stekkerhybride uitvoerig met een actieradius van 108 km nieuw voor de A5. Mede door deze nieuwe hybride oplossing heb ik niet voor een jong gebruikte maar voor een nieuwe A5 gekozen. Mijn ervaring is dat bij temperaturen boven de 10 graden de actieradius bij een volle accu en een rustige rijstijl met de landelijke snelheidsbeperking van 100 km/uur gemakkelijk wordt gehaald. Ritten van 130km zijn dan ook geen uitzondering. Als de temperaturen rond het vriespunt dalen bereik je met een volle accu toch nog zo'n 80km. Je kunt kiezen voor diverse hybride standen maar de bovenstaande resultaten heb ik bereikt in de door mij meest gekozen stand "Balance". Met het oog op de levensduur wordt geadviseerd de accu niet verder dan 80% op te laden. Als direct na het opladen een flinke rit wordt gemaakt is 100% lading geen bezwaar. Door op mijn iPhone de vertrektijd in te stellen kan ik tot 100% lading gaan omdat de software dan keurig uitrekent wanneer het laden moet gaan starten om precies bij vertrek vol te zijn. Dit zelfde kan met het voorverwarmen van het interieur. Vertrektijd instellen en de auto wordt elektrisch voorverwarmd. Ik moet wel vermelden dat ik mijn A5 gelukkig gewoon voor de deur met de meegeleverde laadkabel op een normale rand-geaard stopcontact aansluiten.
Kosten
Over de kosten kan ik vermelden dat ik in Nederland in de "Balance" hybride stand op benzine ongeveer 1:17 - 1: 20 rijd en in Duitsland met een snelheid van 140 -150 km/ uur met hoofdzakelijk snelweg kilometers ongeveer 1: 15 rijd. Na een lange rit is de hybride accu dan leeg maar die is weer opgeladen voor 20,5 Kw x € 0,24 = € 4,92
Ik zal regelmatig mijn ervaringen in deze review vermelden en laat ook weten of met de software update in februari de hiervoor genoemde problemen zijn opgelost
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Audi A5 LIMOUSINE 2.0 TFSI S edition 3X S-Line|FABRIEKSGARANTIE|SFEERVERLICHTING|19INCH|204PK|CARPLAY|CAMERA|ELEKT KOFFERKLEP|2025
- 2025

Audi A5 Avant 2.0 e-hybrid quattro S edition
- 2025

Audi A5 AVANT S edition e-hybrid 220 kW / 299 PK Avant 7 versn. 20 inch | Leder | Panoramadak | Premium pakket | Trekhaak | Winterpakket | Instelbaar onderstel
- 2026