Audi A4 Avant 2.0 TFSI 180pk S Edition (2010)
Uitvoering | A4 Avant 2.0 TFSI 180pk S Edition |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
ABT chiptuning
Sinds januari 2010 een Audi A4 als auto van de zaak. Nu, een half jaar en 33,000 kilometers verder, een mooi moment om de balans op te maken. Het is mijn eerste Audi, en tot op heden absoluut geen spijt. Het nieuwe model biedt aanzienlijk meer ruimte dan de vorige editie (ik heb een maandje een 'oud' model als voorloop auto gehad) en ook ruimer dan de Volvo S60 die ik hiervoor reed. De gebruikte materialen zijn ook erg mooi, en het zit een stuk beter in elkaar dan de Volvo (ik heb drie Volvo's gehad, en het idee dat de kwaliteit per auto achteruit ging). Bovendien vind ik persoonlijk het design erg mooi. Alleen lijken alle Audi's last te hebben van een overmatig grote ruimte tussen de wielen en de wielkast. Maar met een S-line is dit door het verlaagde onderstel en de optisch dik ogende 18 inch lichtmetalen velgen opgelost. het feit dat Audi met de S-editie kwam eind 2009 gaf net dat extra duwtje om voor de Audi te gaan, normaal leidt het aankleden van een Audi tot excessen in de aanschafprijs, met de bijkomende hoge fiscale bijtelling (na een aantal jaren in het buitenland 'free of charge' auto van de zaak gereden te hebben, is bij terugkomst in Nederland de 25% bijtelling wel weer even slikken). Maar ik ben ook weer te veel autoliefhebber om dan maar in een Prius te gaan rijden. In ieder geval hielp Pon met het S-editie pakket een handje.
Redelijk snel besloten voor de Audi dus, maar nog wel even proef gereden met een A4 met en een A4 zonder sportonderstel. Ik was namelijk enigszins huiverig voor mogelijk verlies van comfort. Mijn conclusie: het sportonderstel is niet noemenswaardig minder comfortabel, maar het weggedrag is er aanzienlijk beter op, wat mij betreft een aanrader dus!
Het enige dat mij eigenlijk tegenviel waren de prestaties. Na een aantal diesels was ik aanvankelijk blij weer eens een benzine te gaan rijden, voor mij (het is persoonlijk) is dit toch het meest puur... Echter, de Volvo S60 was een 185PK D5 met 400NM aan koppel, de Audi een 2.0T met 180PK en 320NM. En met name op de snelweg, waar ik de meeste kilometers afleg, merk je dit absoluut. Even accelereren vanaf 90KM/u nadat een vrachtauto ingehaald heeft betekent terugschakelen naar de vierde versnelling om enigszins vaart te maken. Audi heeft hiervoor echter een prima oplossing: modificatie via PON door een ABT software update brengt het vermogen naar 275PK en 390NM koppel. Omdat dit gebeurt via het Audi dealer netwerk met volledig behoud van garantie was dit voor de leasemaatschappij verder ook geen probleem. uiteindelijk is dus de motorregelunit naar PON gegaan (met mijn model kan het niet middels de laptop bij de dealer gedaan worden zoals met oudere modellen), en nadat ik de auto opgehaald heb merkte ik direct het verschil. De auto trekt veel beter, vergelijkbaar met de Volvo, maar waar een diesel al snel in ademnood komt bij hogere toeren gaat de Audi nog een heel eind door. Van een vlotte auto is het een ronduit snelle bak geworden, perfect! Hoewel je in Nederland natuurlijk niet echt hard kan rijden is het prettig om dit vermogen voor handen te hebben, met name vanwege vlotte tussen acceleraties. Bovendien rijdt ik nogal eens in het buitenland (duitsland) dan is dit extra vermogen absoluut bruikbaar. Een aantal van u zal het ongetwijfeld overdreven vinden. En misschien dat ik er niet om gemaald had als ik hiervoor niet een krachtigere auto had (een teruggang in vermogen is moeilijker dan wanneer je opbouwt), maar als ik zie wat je terugkrijgt voor eigenlijk een relatief beperkte investering ben ik blij dat ik het heb gedaan: je bent voor een 2.0TFSI 180PK plus de ABT tuning naar 275PK minder kwijt dan voor een 2.0TFSI 211PK (zelfde motorblok!). Begin augustus de duitse autobaan op, dus dan kan ik eens kijken wat hij echt in huis heeft na de tuning!
Update
Na 8 maanden en 42,000 kilometer een mooi moment om eens een tussenbalans op te maken.
Nog steeds erg tevreden met de auto. Ook absoluut geen spijt van de chiptuning, de Audi heeft nu met de ABT Tuning een vermogen dat bij de auto past, zeker de S-editie. Het valt me op dat de (voor-) wielen relatief weinig probleem hebben het vermogen op het wegdek over te brengen, en dankzij het extra vermogen is de weglegging mijn inziens ook beter geworden, je 'trekt' hem lekker door de bocht. Nu moet ik zeggen dat ik niet als een idioot in de auto rijdt, het vermogen mnet name gebruik voor vlotte tussenacceleraties. Topsnelheid rijden is er in Nederland toch niet bij, in Duitsland op het rechte op het moment dat het even leeg was de 270 aangetikt... ook geconstateerd dat de Audi nu in ieder geval sneller is dan een Opel Insignia 2.0 turbo: op de poolse tolweg (nagenoeg leeg omdat de meeste Polen de tol willen uitsparen) bleek een undercover politie in genoemde opel mij in het vizier gekregen te hebben. Kregen het in eerste instantie niet bijgebeend, waardoor ze gelukkig voor mij geen meting konden doen;-) Pas bij wegwerkzaamheden kon ie dicht genoeg bij komen en een korte traject meting doen. Gelukkig kreeg ik hem snel in het vizier waardoor de schade meeviel, zeker in Polen waar een overschrijding van 47 km/u mij op 75 euro boete kwam te staan.
Dankzij het prima onderstel en de soepele motor is het een ideale kilometervreter op de autobahn. Bij 170km/u in de zesde versnelling draait de motor 3000 toeren, relaxed rijden dus met een heerlijk muziekje uit de prima installatie. Ideaal ook is dat je dankzij de SD kaarten (16GB in mijn geval) zo'n enorme collectie MP3 aan boord hebt dat je nooit meer met CD's loopt te slepen.
Verbruik is in mijn geval ook nog prima, gemiddeld 1 op 10 wat ik heel netjes vind omdat ik toch veel in spits rijd (incl. stadsverkeer) en de lange ritten veelal in buitenland op hoge snelheid worden afgelegd.
Ook ben ik erg blij met de kwaliteit, er is nog geen enkel mankementje, nog geen kraakje geweest. Bij de dertig duizend kilometer beurt dan ook alleen de standaard werkzaamheden uitgevoerd.
Enig nadeel dat ik tot nu toe kan noemen is het feit dat met het sportonderstel en de grote velgen met low profile banden (18 inch) het een auto is die met name voor de bestuurder aangenaam is. Op de achterbank (laatst zelf eens een keer gezeten) is het niet echt lekker. Ook van collega's die meereden al commentaar gehad. Ik vind het wel heel frappant hoe het comfort verschilt tussen de voorstoelen en de achterbank.
Oh ja, en wat ik jammer vind is dat Audi de S-edition als gelimiteerde edition, en de kleur daytona grijs zou ook exclusief voorbehouden blijven, en nu blijkt het als permanente uitvoering in het gamma opgenomen te zijn, en zie je ze bij bosjes rijden. Jammer, denk je net even wat anders te rijden dan de rest. Niet zo'n ramp maar kom dan niet met dit soort verhalen die je later niet waar blijkt te maken...