Audi A4 Avant 2.0 TFSI 180pk Pro Line (2009)

Audi A4 Avant
Audi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4Audi A4Audi A4Audi A4

UitvoeringA4 Avant 2.0 TFSI 180pk Pro Line
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

heerlijke auto !

Na 4 prettige jaren in een A6 2.0 tdi moest er eind 2008 een nieuwe auto komen. Ik wilde iets kleiner maar wel graag een stationcar.
Proefritten gemaakt in de volgende auto's:
Mercedes 220cdi stationcar: comfortabel, goede wegligging,prima prestaties, beetje krap, maar qua styling (interieur en exterieur)niet helemaal mijn smaak.
BMW 318i (320i niet beschikbaar als testwagen) stationcar: geweldige wegligging en besturing, prestaties teleurstellend en ook wel krap.
Audi a4 avant 1.8 tfsi (180 pk): heerlijke motor, qua styling helemaal mijn smaak (audi is toch wel absoluut top)en ruimer dan MB en BMW.

Half februari 2009 kon ik hem ophalen bij van Mossel in Tilburg. Daar stond hij onder de prachtig rode hoes en werd onthuld door de buitengewoon aardige en deskundige medwerkers. Fotootje, bosje bloemen, prima.

Het moest allemaal binnen de leasenormen vallen dus daarom gekozen voor de volgende uitvoering:

A4 Avant 2.0 tfsi (180 pk)Proline:

+ lak Phantom Black
+ Xenon plus verlichting (ik blijf het mooi vinden)
+ B&O soundsystem (uitstekend geluid)
+ MMI plus navigatie (kleur)
+ Sportstoelen (een absolute aanrader)
+ 17 inch lichtmetaal 225/50
+ opbergpakket
+ blanke dakreling

Ervaringen in het afgelopen jaar:

De meeste indruk maakt de motor: uitermate stil, vanaf 1500 toeren trekkracht als een turbodiesel (320Nm), dus heerlijk cruisen met 130 km/h en 2300 toeren en zonodig onmiddelijk power voor een tussensprintje.

Wegligging. De wegligging is uitstekend, betrouwbaar en rustig. De besturing is redelijk precies en licht. Bij echt hoge bochtsnelheden toch wel wat onderstuur en niet zo strak als bijv. een BMW 3-serie. In de praktijk is dat natuurlijk niet heel ernstig want ik ben natuurlijk niet dagelijks bezig mijn toptijd woon-werk te verbeteren ;-)

Prestaties. Ik ben buitengewoon tevreden. In de eerste versnelling met enig beleid gasgeven om het vermogen op het asfalt te krijgen maar daarna gaat ie zonder veel herrie als de brandweer. Vooral plezierig is dat er bij elk toerental altijd volop trekkracht aanwezig is.

Comfort. Wellicht dat met een sportonderstel de wegligging vooral in de bochten wat strakker zou zijn, maar ik ben vanuit comfort overwegingen toch wel erg blij met het standaard onderstel. De auto is uitermate stil: motor is erg stil en ook windgeruis is tot op hoge snelheid (180+) te verwaarlozen. Ook banden maken weinig herrie.
Verder zijn de sportstoelen (in lengte verstelbare zitting, elektrisch verstelbare lendensteun) zerr comfortabel en bieden geweldig veel ondersteuning. Hierdoor zonder vermoeidheid lange afstanden af te leggen.
Navigatiesysteem werkt gemakkelijk, verkeersinformatie wordt snel verwerkt en aanbevolen route zonodig aangepast. De bluetooth met mijn telefoon werkt absoluut feiloos en bediening vanaf het stuur is perfect (misschien wel omdat ik nog een ouderwets telefoontje heb: Nokia 6230 ?).

Verbruik. Deze auto heeft een A-label, maar het verbruik komt zelfs bij benadering niet in de buurt van de fabrieksopgave. Mijn rijstijl is een combinatie van stevig doorrijden gecombineerd met "het nieuwe rijden" (meestal niet ver doortrekken, is ook niet nodig want trekkracht genoeg, uitrijden voor een stoplicht etc.), maar wel 130-140 op de snelweg.
Bij een verhouding 60-40 buitenweg/stad kom ik op een gemiddeld verbruik van 8,7 - 9,0 l/100km (1 op 11 tot 1 op 11.5)

Problemen. Tot op heden heeft de auto me nog geen enkele keer in de steek gelaten. Bij de eerste beurt (32000km) werd er een kleine lekkage in de waterpomp vatgesteld. Deze is onder garantie vervangen.
Mijn zomerbanden bleken echter totaal niet opgewassen tegen de sneeuw in december. Ik had eind november een afspraak voor de bandenwissel gemaakt. Door drukte kon dat niet eerder plaatsvinden dan 21 december s'middags. Dit was dus 2 dagen te laat. Dat weekend en die maandag heb ik me dus op mijn zomerbanden (32000km) tweemaal uit de sneeuw moeten laten duwen. Met de winterbanden (Vredestein) gaat alles weer prima alhoewel de wegligging op droge weg wel iets minder is.

Samenvattend: een heerlijke auto, erg comfortabel en snel.
Foto's volgen nog.