Audi A4 Avant 2.0 TDI 120pk S Edition (2010)

Audi A4 Avant 2.0 TDI 120pk S Edition (2010)

UitvoeringA4 Avant 2.0 TDI 120pk S Edition
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

De eerste kilometers.

• 200 km

Ondanks de nog maagdelijke kilometerstand van 200 kilometer na 2 dagen rijden, of moet ik zeggen genieten.., wil ik de eerste indrukken toch al met anderen delen.

Dit is mijn eerste Audi. Simpelweg omdat ik het merk en de extra's op de prijslijst tot nu toe schreeuwend duur heb gevonden. Het gevoel overheerste voor alle kleine dingen te moeten betalen waar deze in veel andere auto's standaard aanwezig waren. Maar na het samenvallen van het moeten uitzoeken van een nieuwe lease auto en het uitkomen van de S edition A4 was ik om. Natuurlijk blijft 45K een aardig bedrag voor een 120 pk diesel, maar het was tenminste een complete auto. Ga maar na; Xenon Plus verlichting, MMI navigatie, leder/stoffen sportstoelen, Audi Sound System, alarm, 18" velgen, telefoonvoorbereiding, 30MM verlaagd sportonderstel, diefstalalarm, telefoonvoorbereiding, een exclusieve Daytona Grey kleur en vele andere kleine extra's welke een auto helemaal af maken. Voor deze auto zou, voordat de S edition uitkwam, ruim 56K moeten worden betaald. Ik weet niet hoe het met de portefeuille van de aandachtige lezer is gesteld maar het was mij in ieder geval te gortig geweest.

Mij is tot nu toe opgevallen dat tijdens het rijden er een serene rust heerst binnen in de auto. De motor is bijzonder stil, geluid van de rijwind afwezig en er is geen storend geluid in de hele auto te ontdekken. Daarnaast is er de overall kwaliteitsbeleving. Alles voelt degelijk aan, het ziet er goed uit en het gevoel beklijft dat er uitgebreid over is nagedacht. Ik heb naast mijn vorige lease auto, de Passat, afgelopen zomer 3000 km in een gloednieuwe Volvo V70 D5 gereden. Deze V70 haalt het wat mij betreft niet, voor wat betreft kwaliteitsbeleving, ten opzichte van de A4 S edition.

De motor is een verrassing. Ik kom van ruim 170 pk af en 120 pk is dan toch een stap terug. Mijn eerste intentie is geweest om de AUDI motor te laten chiptunen tot de gewenste 170 pk. Maar deze motor heeft met het, bijna meteen beschikbare, koppel van 290 Nm een dusdanig soepel karakter dat er meer dan goed mee te rijden is. Nogmaals een geruisloze, soepele motor waar veel plezier mee te beleven valt.

Rijgedrag. Met 245/18" banden en een sportonderstel uit de fabrieken van Quattro sport Gmbh mag duidelijk zijn dat dit geen zwevend tapijt is als bijvoorbeeld de Citroen C5. De auto is enigszins stug geveerd maar zeker niet te opvallend aanwezig. Gezien de maagdelijke kilometerstand en de weersomstandigheden buiten kan ik geen mening geven over het rijgedrag in snel genomen bochten.

Een Audi A4 is een te dure Passat? Nee, dat is zeker niet zo. Er is zeker een significant kwaliteitsverschil aanwezig. Maar zonder mooie aanbiedingen zoals de S edition blijft het naar mijn mening een ( te ) dure auto. Maar wel erg mooi....