Audi A4 2.0 TDI ultra 150pk (2016)
Uitvoering | A4 2.0 TDI ultra 150pk |
Versnellingen | 7, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2016 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
Redelijk perfect?
In de lease deze Audi A4 tot mijn beschikking gekregen om eens 2 jaar lekker mee te sturen. Het was niet mijn eerste keuze, maar ik was er toch blij mee verrast.
Allereerst natuurlijk de bij Audi geroemde afwerking; dat klopt als een bus! De auto is buitengewoon solide en is perfect afgewerkt. Mooie materialen en alles zit gewoon goed in elkaar.
Qua rijden en wegligging is de A4 gewoon prima voor zijn klasse. De auto geeft zeer veel vertrouwen in vlotte bochten en slecht wegdek en is buitengewoon comfortabel. Ook is de Audi A4 zeer zuinig te berijden. Een gebruik van 1:25 is bij dagelijks snelweg gebruik bij nog net legale snelheden prima te bereiken.
Weliswaar vinden sommigen het jammer dat hij niet beschikt over achterwielaandrijving, maar in het dagelijkse gebruik maakt dat voor mij geen verschil (en ja, ik ben ervaringsdeskundige).
De automaat in combinatie met de 150 pK diesel is netjes bij de tijd en schakelt geruisloos en vlot.
Het ruimteaanbod is goed voor elkaar met praktische zaken zoals bekerhouders, ruimte voor 1-liter flessen in de deuren en een ruime kofferbak.
Zijn er dan geen zaken die beter kunnen? Wat mij betreft zeker! Deze audi heeft de standaard stoelen. Hoewel die op zichzelf prima zitten, zijn ze voor een auto van bijna € 50.000 toch wel erg standaard en vlak. Ik zou dan ook zeker willen adviseren om een kleine extra investering te doen in sportstoelen.
Het MMI-systeem is van een ander kaliber. Er zijn zaken die perfect werken zoals de stembediening en de navigatie, maar er zitten ook wat dingen in die me (wederom voor een auto met deze prijs) erg tegenvallen:
- De geluidskwaliteit van de radio is gewoon niet goed genoeg. Dat hebben andere merken gewoon beter voor elkaar.
- De bediening van het MMI is soms best een flinke zoektocht. Er zijn veel handelingen nodig voor bijvoorbeeld het zoeken van POI's bij een bestemming of het opslaan van je favorieten.
Samenvattend:
- Extreem comfortabel en perfect afgewerkt
- Investeer in betere stoelen!
- MMI-systeem is voor mij toch een tegenvaller
Still going strong
Inmiddels staat de A4 op ruim 80.000 km en heb ik wat meer ervaring op kunnen doen met deze limousine.
Allereerst het comfort; dat is gewoonweg heel erg goed. Ook bij lange autoritten op vakantie blijft de A4 van de eerste tot de laatste minuut erg comfortabel rijden. Eerder heb ik wel eens opgemerkt dat ik een investering in sportstoelen zou aanbevelen, maar inmiddels ben ik er achter dat ook de standaard aanwezige stoelen uitstekend voldoen.
Niet alleen het zitcomfort is uitsteken, ook erg opvallend is de stilte in het interieur. Ook bij volstrekt illegale snelheden blijft de A4 rustig zijn werk doen.
De betrouwbaarheid toont zich ook prima; ik heb nog geen enkele klacht of storing met de A4 gehad. Onderhoudsbeurten gebeuren alleen op de voorgeschreven momenten en leiden niet tot bijzonderheden. Het enige punt dat ik hierbij wel merk is dat je een enkele keer tussen de beurten in de olie moet aanvullen, wat ik van eerdere auto's niet gewend ben. Ook de AdBlue gaat niet lang genoeg mee om de tijd tussen twee onderhoudsbeurten te overlappen. Een enkele keer ga ik dus tussentijds naar de dealer waar ik altijd prima geholpen wordt.
Brandstofverbruik is met gemiddeld 1:22 (op basis van tankgegevens) ook uitstekend te noemen. Dit is weliswaar met veel snelwegkilometers, maar toch ook met af en toe een zware aanhanger.
Is er dan niets om aan te merken? Nee, eigenlijk bijna niet. Alle het MMI systeem uit de Proline vind ik qua gebruik niet altijd even handig. Er zijn soms relatief veel handelingen nodig om op de gewenste plek in het uitgebreide menu terecht te komen. Gelukkig de stem-bediening prima en gebruik je de andere bedienings-methodes van het systeem in de praktijk niet zo veel.

Audi A4 Avant 2.0 TDI H6 Pro Line Xenon Keyless Navigatie Clima PDC Cruise
- 2017

Audi A4 Avant 2.0 TDI ultra Sport Pro Line Spring Advantage Handel / Export
- 2016

Audi A4 Limousine 1.8 TFSI S Edition S-Line Automaat ✓Sepangblauw Pareleffect ✓Zwart optiek ✓Bi-Xenon ✓Half Leder Sportstoelen ✓Navigatie ✓Climate ✓Cruise ✓Lichtmetaal 20"
- 2015