Audi A3 Sportback 1.8 TFSI Ambition (2009)

Audi A3 Sportback 1.8 TFSI Ambition (2009)

UitvoeringA3 Sportback 1.8 TFSI Ambition
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Eerste kilometers

• 720 km

Van het ‘uitzitten’ van vier maanden levertijd bleken er zowaar twee voorwaardelijk. Deze week belde de dealer dat mijn A3 Sportback al klaar was voor aflevering. Maar liefst twee maanden eerder dan van te voren ingecalculeerd. Dat mijn levertijd uiteindelijk twee maanden korter werd is gewoon pure mazzel. Waarschijnlijk schuiven ze in Ingolstadt een beetje met hun eigen planning of zo. De dealer heeft hier verder totaal geen invloed op, maar ik ben er natuurlijk gelukkig mee. Ik kon hem afgelopen vrijdag zelf ophalen of ze zouden hem maandag bij mij af kunnen leveren. Die keus was niet zo moeilijk. De dealer heeft uitgebreid de tijd genomen om alles uit te leggen en daarna eindelijk de weg op. Ik heb er in twee dagen inmiddels al ruim 700 km mee gereden.

Nu staat dus mijn Sportback voor de deur. Reviews lezen en foto’s kijken is leuk, maar er gaat natuurlijk niks boven een 3-d versie op je parkeerplaats. Ik heb gekozen voor een phantom black Ambition Business Edition. De uitvoering Ambition heeft mijn voorkeur vanwege het verlaagde onderstel, de sportstoelen en het sportstuur. Daarnaast maken de mistlampen de voorkant naar mijn mening helemaal af. Na lang research verrichten, nadenken en het doorvoeren van wijzigingen in de uitvoering en uitrusting (een stuk of 6 offertes verder), de offerte nog één keer laten wijzigen: de cijfers 1.4 voor de ‘TFSI’ gewijzigd in 1.8 en de s-troninc geschrapt (toen ik de bestelling plaatste viel de handgeschakelde 1.4 Sportback nog niet in het 20%-bijtellingstarief). Maakt wel uit voor de bijtelling, maar uiteindelijk ben ik gezwicht voor de extra pk's.

Zoals in meer reviews is gemeld, zit in de Business Edition wel climate control (2 zones) en metallic lak (pearl effect i.g.v. phantom black), maar geen cruise controle. Ik heb nog even getwijfeld of ik dit er bij zou nemen als optie, maar in mijn nu inmiddels vorige auto gebruikte ik het, ook op langere stukken, niet of nauwelijks. Op een of andere manier vind ik meer controle met m’n rechtervoet op het gas fijner rijden. Veel mensen zweren erbij, maar dat geldt dus niet voor mij. Beetje vreemd blijft het overigens wel dat het er niet standaard op zit, al kost die optie je ook weer niet de kop (€ 399, achteraf inbouw). Dat is zoals bekend een nadeel van (o.a.) een Audi. Standaard zijn het stuur en de banden; de rest moet je bijbestellen. Daar ga ik verder ook niet over zeiken; je weet dit van te voren en dan moet je maar een andere wagen uitkiezen. Dat laatste was dan voor mijzelf weer totaal geen optie, want ik vind de A3 sportback met afstand de mooiste wagen in zijn klasse, dus wat dat betreft totaal geen moeilijke keus. Overigens ook nog een keer de BMW-showroom ingewandeld en de brochure van de nieuwe Golf doorgebladerd, maar daar is het ook bij gebleven. Mooie wagens, maar winnen het voor mij niet van de A3 sb.

Ik heb naast de uitvoering van de Business Edition wel gekozen voor de volgende opties om hem helemaal naar mijn zin te maken:
- Multifunctioneel 3-spaaks sportstuur;
- Geen type- en motoraanduiding;
- Middenarmsteun voor;
- Elektrisch verwarmde buitenspiegels;
- Automatisch dimmende binnenspiegel met licht- en regensensor;
- Radio concert II;
- iPod voorbereiding (met stuur te bedienen);
- Telefoonvoorbereiding basis. (Deze optie is pas vanaf mei ’09 (modeljaar 2010) te bestellen begreep ik van de dealer. Telefoon is via bluetooth aan te sluiten en via stuur te bedienen, maar zonder oplaad- / bevestigingspunt in je middenarmsteun of aan je dashboard);
- Xenon plus verlichting;
- Parkeersensoren achter (achteraf inbouw);
- 18” LM velgen: 7-dubbelspaaks (dealer directset);
- Setje sierstukken voor de uitlaten (besteld op internet).

De eerst 700 km is genieten geweest. Ik ben heel enthousiast over de wegligging, afwerking en de looks van de auto. De 1.8 is geweldig. Elke keer als ik gas geef zit ik met een grote smile achter het stuur. Zeker als je bijvoorbeeld op de snelweg met een tussensprintje even naar vier terug gaat… Ik kan me wel voorstellen dat sommige het onderstel wat stug vinden. De Ambition heeft sowieso al een sportonderstel. Je kunt dit kosteloos laten vervallen bij bestelling, maar dan staat hij wel 1,5 cm verder van het asfalt af, wat toch ten koste gaat van zijn sportieve uitstraling. Al rijd je natuurlijk alles behalve voor l#l als een A3 iets hoger op z’n pootjes staat; het is maar waar je de voorkeur aan geeft. Als je de voorkeur geeft aan comfortabel rijden, raad ik zeker aan om met proefrijden de Ambition met de Attraction of de Ambient te vergelijken. Gooi hem een paar keer achterelkaar een rotonde over en je merkt het verschil (al weet ik uit ervaring dat sommige medeweggebruikers je dan een beetje verbaasd aan kunnen kijken). Uiteraard merkt je het ook aan hobbels in de weg. Op echte klinkerweggetje is het even trillen geblazen, maar op ander soort wegdek rijdt het heerlijk. Daarnaast maken de 18”-velgen met minder rubber hem natuurlijk ook nog iets minder zacht ten opzichte van de standaard 17”. Laat ik overigens voorop stellen dat ik hem zelf alles behalve oncomfortabel vind. Ik geef bewust de voorkeur aan het sportieve karakter van het onderstel in combinatie met de looks van de 18”. En dat betaalt zich terug in het bochtenwerk. Helemaal als je met een beetje vaart een hobbel pakt, blijf je heerlijk aan de weg ‘kleven’, echt geweldig!

Nog even kort wat over enkele opties. Het geluid van de Radio Concert II vind ik eigenlijk uitstekend. Zeker de CD en iPod weergaven zijn erg mooi. Dat blijft zonder vervorming ook bij hoger volume. De Xenonlampen geven echt een hele berg licht. Ik was tijdens mijn eerste kilometers in het donker verbaasd over de afstand waarop verkeersborden in de verte al verlicht werden door mijn lampen (was overigens geen xenon gewend). De dagrijverlichting met LED-lampjes vind je geloof ik of heel mooi of niks. Ik val duidelijk in de eerste categorie. Staat ook erg deftig als ze gaan branden voor de coming-home en leaving-home functie. De telefoonvoorbereiding werkt ook prima. Beide kanten van de lijn zijn prima te verstaan.

Het zijn nog niet veel kilometers natuurlijk, maar ik ben volledig tevreden over de auto. Ik geniet van elke meter. Als ik wat meer kilometers gereden heb zal ik een update plaatsen. Foto’s volgen z.s.m.
[juli ‘09]

Een jaar gereden

Na een jaar met veel plezier te hebben rondgereden is het tijd voor een up-date van mijn review. Kort gezegd ben ik super tevreden met de wagen. Hij ligt prima op de weg, heeft veel vermogen en ik vind het nog steeds een erg mooie auto. Je kunt er ook prima lange stukken mee rijden. Heb aan een stuk zo’n 560 km gereden en dan stap je nog steeds fluitend uit. Inhalen gaat super snel, ook als je al flink vaart hebt op de snelweg. Terugschakelen vanuit de zesde versnelling naar de vierde is eigenlijk niet nodig, maar wel extra leuk… Ben ook zeer tevreden met de gekozen opties, ik mis niks al had ik van sommige meer mogelijkheden verwacht (zie hierna).
Een aantal puntjes (ook van kritiek) dat het vermelden waard is.

Radio
Na wat langer testen en goed instellen vind ik het geluid van de radioweergave toch wat tegenvallen. De kwaliteit daarvan had beter gekund. Vooral helderder. De kwaliteit van de cd- en zeker de iPod-weergave is wel uitstekend. Mooi helder en prima bas, dus niks op aan te merken.

Stuurbediening
Van de stuurbediening van radio en telefoon had ik meer verwacht. Zo kun je niet tussen de bronnen cd, radio en iPod schakelen via de stuurbediening en dat vind ik een tekortkoming. Verder zit er op de stuurbediening een spraakherkenning voor de telefoon. Belachelijk echter dat dit alleen in het Duits is aan te sturen. Ik voel er weinig voor om een beetje als Rudi Carell in mijn auto te zitten om te kunnen bellen. Je weet dat Audi-opties duur zijn en dat is het punt ook niet, maar dan kunnen ze toch op zijn minst wel Nederlandse spraakherkenning ontwikkelingen. Op zo’n moment voel ik me wel een beetje afgescheept voor de bedragen die je ervoor neertelt. De bluetoothverbinding van de telefoon werkt overigens uitstekend. Ik heb tot nu toe drie verschillende Nokia’s erop aangesloten zonder problemen.

Olie
Ik was verbaasd toen na ruim 11.000 km ineens het olielampje al begon te branden. Het was oranje dus nog niet gelijk reden voor blinde paniek, maar vond het wel snel. In ieder geval had ik het bij andere auto’s nog niet meegemaakt (op mijn oude Toyota na dan. Die zoop een liter per 3.000 km…). Volgens de dealer is dit echter normaal, gezien het type motor en het soort (dure) olie die ze gebruiken. Recent is er bij 22.000 km nogmaals een halve liter bij gegaan. Na de 30.000 km schijnt dit minder vaak nodig te zijn.

Stuurbekrachtiging
Op enig moment werkte de stuurbekrachtiging minder soepel. Het leek wel of er ineens een stukje weerstand in zat bij de eerste verandering. Je moest zogezegd iets meer duwen voordat het stuur bewoog en dan schoot het stuur ineens een stukje verder. Het ging overigens om kleine verschillen die zeker niet tot gevaarlijk toestanden leidden, maar het is uiteraard erg vervelend en rijdt gewoon erg irritant. De dealer moest dit probleem terugkoppelen met de importeur. Ik zou teruggebeld worden… Dat gebeurde dus niet. Zelf maar eens gebeld en er bleek inmiddels een software update voor beschikbaar en daarmee was het probleem opgelost. Het probleem met de service van de dealer is ook opgelost: ik ga er niet meer heen. Er was nog een paar irritaties over hun gebrek aan echte service (die je wel verwacht en helemaal bij een merk als Audi) en ik was het op een gegeven moment zat.

Verbruik
Mijn verbruik blijft over het hele jaar genomen steken op 8,4 ltr. / 100 km. Niet genoeg om applaus te krijgen van Green Peace, maar daar mik ik ook niet op met mijn rijstijl als ik eerlijk ben. Ik ga voor het plezier van het gas intrappen en dat merk je nou eenmaal met tanken. Op andere reviews kun je zien dat de 1.8 ook minder dorstig door het leven kan gaan.

Verlichting
De xenonlampen doen het zoals ik al eerder meldde uitstekend. Vind ook de dagrijverlichting met LED-lampjes nog steeds erg mooi. Die vind ik minder geslaagd als het ‘gewoon’ halogeen is en zou ik dan ook niet aanzetten als het halogeen was. Dan rijd ik eerlijk gezegd liever met gewoon dimlicht. Bijzonder is ook de parkeerverlichting. Dan heb je dus aan de voorkant aan een kant alleen de LED-lampjes branden. Die aanblik zorgt ervoor dat ik het nu ook echt gebruik als ik langs de kant van de weg moet parkeren. De licht- en regensensor werkt uitstekend. Verlichting gaat op tijd vanzelf aan en ruitenwissers doen hun werk ook prima. Je hebt geen moment de neiging zelf een en ander in te schakelen. Daarmee werkt de sensor nauwkeuriger dan ik tot nu toe in andere auto’s gewend was.

Conclusie: Zou hem zo weer bestellen.
[juli 2010]

9,5