Audi A3 Sportback 1.4 TFSI Attraction Pro Line (2009)

Audi A3 Sportback
Audi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3Audi A3Audi A3Audi A3

UitvoeringA3 Sportback 1.4 TFSI Attraction Pro Line
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2012

Over smaak valt niet te twisten en of de Audi A3 SB een mooie auto’s is ga ik geen oordeel vellen, dat moet een ieder zelf maar uitmaken. Of het een goede auto is en zijn geld waard, ook dat is natuurlijk voor een ieder anders maar daar wil ik toch wat over schrijven.

Bij de aanschaf van een tweedehandse auto wordt de keuze mede bepaald door het aanbod. Precies de juiste uitvoering, kleur, prijs, etc, vinden is bijna onmogelijk. Het is dan ook de reden dat ik, alhoewel mijn voorkeur uitging naar een uitvoering met 1.8 T motor, toch heb gekozen voor deze A3 met 1.4 TSI motor. De (voor mij) doorslaggevende punten waren: het lage kilometrage, de staat van de auto en onderhoud historie. Dat natuurlijk in combinatie met de prijs.

Het betreft een A3 SB Attraction Pro Line in de kleur Lava Gray Pearl. Buiten lichtmetalen velgen is de auto helemaal standaard uitgevoerd. De motor is gekoppeld aan een 6 versnellingen handbak.

Ik had al het nodige gelezen over de 1.4 TSI motor maar er nog nooit mee gereden. De positieve kritieken van de autojournalisten en enige malen the engine of the year verkiezing winnen, maken wel nieuwsgierig. Het vermogen van 125 pk in combinatie met de max 200 nm koppel is voldoende maar waar de meeste autojournalisten lovend zijn over het dieselachtig koppel onderin de toeren vind ik dat een ietsie pietsie tegenvallen. Bij intrappen gas vanuit pakweg net boven de 2000 toeren duurt het mij iets te lang voordat er gang in komt. Het oppakken vanuit lage toeren in een (te) hoge versnelling gaat daarbij wel zonder dat de motor bokt of protesteert. Als de turbo er eenmaal vol bij is dan gaat hij er overigens goed vandoor. Schakelen doet hij lekker soepel. De verhoudingen in de bak zijn ook goed gekozen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat er een stap te ver of te dicht op elkaar zit. Bij dat alles blijft het benzineverbruik redelijk binnen de perken vindt ik, zeker als ik vergelijk met mijn vorige auto ( Audi A4 Avant 2.0). Een verbruik van 1 op 14 tot 1 op 15 is goed haalbaar. Over het olieverbruik kan ik kort zijn, ik heb nog geen druppel bij hoeven te vullen. De vraag of deze motor op hoge kilometrages betrouwbaar is kan ik niet beantwoorden. Ik maak daarvoor te weinig kilometers, tot nu toe heb ik slechts een dikke 20K bij gereden, bij de 56k die al op de teller stonden. In deze kilometers heb ik geen enkel motorisch probleem ondervonden. Mijn oordeel over de motor is dan ook positief, een goede probleemloze motor voor doorsnee gebruik.

De auto is uitgerust met 16 inch lichtmetalen velgen met Michelin Primacy banden. Dit bepaald natuurlijk mede het weggedrag. Als ik het zou moeten omschrijven in steekwoorden dan zou ik zeggen stevig/comfortabel. Ook met die 16 inch velgen kun je nog behoorlijk strak door bochten knallen. De feedback van het stuur is daarbij goed maar het gevoel net iets te week. Een iets grotere velgmaat geeft hoogstwaarschijnlijk een iets steviger gevoel. Een Focus of 1 serie stuurt net iets beter. Het overall karakter is voor reizen over grote afstanden voor dit formaat auto prima. De auto is stil, rustig en stabiel. Daar is hij misschien wel beter als de eerder genoemde Focus of 1 serie.

Het interieur is rustig en doordacht. Als je overstapt van een andere auto heb je snel alle functies weer onder de knie, heel intuïtief allemaal. Inmiddels heeft de auto bijna 80K op de teller maar zijn er nog geen piepjes of kraakjes hoorbaar. Ook op geen enkele schakelaar of knopje is slijtage te zien. Vooralsnog maakt Audi zijn meerprijs hier waar. De standaard stoelen geven prima steun en zijn daarbij lekker stevig. Tot nu toe ook hier geen spoortje van slijtage. Over de verdere uitrusting zoals airco, geluidsinstallatie is niets te melden, het betreft het standaard spul en doet wat het moet doen zonder kapot te gaan. Je zou die onopvallendheid kunnen zien als een compliment.

Is de auto zijn geld waard en is het een goede auto? Voor mij wel. Hij rijdt prima, heeft me buiten het normale onderhoud niets extra’s gekost. Hij ziet er nog steeds uit als nieuw en rijdt navenant. Hoewel er qua motor en stuurscherpte misschien betere auto’s zijn is deze auto als totaal concept erg goed. Dat maakt hem elke cent die ik ervoor betaald heb waard.

Aanvulling februari 2017, 92000 km.
Deze aanvulling kan ik zeer kort houden. Buiten het normale onderhoud zijn er geen reparaties geweest. Ook op deze kilometerstand is er nog geen sprake van piepjes, kraakjes of andere bijgeluiden ook in het interieur is nog geen slijtage te zien. De bestuurdersstoel oogt nog steeds vers. Het verbruik blijft stabiel op 1:14 evenals het olieverbruik, namelijk geen druppel. De motor voelt nog even goed aan als toen ik de auto kocht.

PRIVATE LEASE Audi A3