Alfa Romeo Stelvio 2.2 JTD 210pk AWD B-Tech (2018)
Uitvoering | Stelvio 2.2 JTD 210pk AWD B-Tech |
Bouwjaar | 2018 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
Wat een fantastische Alfa
Al decennia lang heb ik een voorliefde voor dit merk. Soms maakt dat, dat de objectiviteit het nog wel eens af wil laten weten. Toch ga ik hier een poging wagen!
Laat ik eens beginnen met wat ik in het verleden allemaal heb gehad aan Alfa spulletjes. Het begon ooit met een 33QV, uiteraard in het Alfa Rosso. Dat boxer blok was een feestje, de rest van de auto toch wel wat minder. Veel elektrisch geneuzel en lekkage in de kofferbak. Vervolgens kwamen er respectievelijk een 75 2.0 TS, een 155 2.5 V6, een 156 JTD en de laatste was een 159 JTD. Vanaf de 75 heb ik eigenlijk geen noemenswaardige problemen met mijn Alfa's gehad, regulier onderhoud en soi, soms moet er eens wat vervangen worden. Maar toch vooral veel rijplezier van gehad.
De stap naar mijn huidige Stelvio, komende vanuit mijn 159, is toch wel echt next level heb ik gemerkt. Het is zoveel meer auto. Dit is overigens wel een bewuste keus geweest. Heb ik ooit gezegd, voor mij dus nooit een SUV, moet ik nu toch concluderen dit 100% een juiste beslissing is geweest. Maar goed, ik heb ook ooit eens beweerd dat ik nooit een automaat wilde hebben, but boy was i wrong!
Goed, die bewuste keus? Ik ben fotograaf, werk voornamelijk met/voor groot zakelijk makelaars, project ontwikkelaars en investeringsmaatschappijen. Dagelijks heb ik de nodige apparatuur bij me (denk aan, camera's, statieven, drone's, etc.) en kom bij een opdracht voor project ontwikkelaars regelmatig op braakliggend terrein. Hier creëer ik meestal beelden (foto of video, camera of drone) om bijvoorbeeld uitzichten te visualiseren. Het komt dan nog wel eens voor dat je tot aan je enkels in de klei beland. Voorwaarden voor mijn nieuwe Alfa waren dus behalve ruimte, ook veel bodemvrijheid en als het even kan All Wheel Drive.
Goed, de zoektocht kon beginnen. Mijn keuze voor een Stelvio heeft overigens niet alleen met mijn voorliefde voor Alfa te maken. Met zo'n Stelvio maak je ook een soort van statement. Ik vind het dus heerlijk om iets te rijden dat je maar weinig tegen komt. dat maakt het allemaal toch wat meer exclusief en uniek. Ik kom dagelijks meer 911'jes tegen dan Stelvio's, om er maar even een waarde aan te hangen, en dat vind ik dus leuk. Reed een week of 2 geleden op een Zaterdag op de A-2 tussen Amsterdam en Utrecht en verhip, daar rijd gewoon een Stelvio. Even naast gaan rijden en wat doet de bestuurder, die geeft me gewoon een dikke groet, heerlijk toch!
Ok, even terug naar de praktijk, ik dwaal wat af. Met betrekking tot de kleur, viel mijn eerste keus op Misano Blue, wat een waanzinnige kleur! Al dan niet met zwart, of met wit leder. Helaas zijn deze als occasion bijzonder zeldzaam en als ie er al is, zijn ze in no time verkocht. Die heb ik dus maar laten varen. Tweede keus zou dan een Verde Visconti moeten worden, al dan niet met creme, cognac of mocca leder. Dat diepgroen vind ik super chique. Helaas geld ook hier hetzelfde als voor de Misano Blue, gewoon niet te vinden. Uiteindelijk is het toch een door ons allen zo'n als "saai" bestempelde kleur Grigio geworden. Ik moet zeggen, i'm not dissapointed! Zeker met de zwarte raamomlijstingen, zwarte letters en de glossy 20 inch Trofeo's, klopt het gewoon helemaal. Chique met een randje ruig. Het cognac/mocca/chocolade leder maakt m helemaal af. 1 harde eis voor mezelf waren de stoelen, dit moesten toch wel de Veloce stoelen zijn. Ik ben 1.90 meter, waar ik beter mee weg kom in die Veloce stoelen.
Diesel? Pardon, diesel? Jazeker, het kan nog steeds. Ik zit rond de 50 tot 70K kilometers per jaar, dan kan het nog altijd uit. Gekoppeld aan de automaat overigens een bijzonder fijne combi. De Stelvio heeft overigens ook een Squadra kuurtje gehad, dus alles is wel echt mooi door getuned en afgeregeld.
Dan nu naar de praktijk, we zijn een kleine 5000 km verder. Is het allemaal rozegeur en maneschijn? Bijna wel, maar er zijn heus wel wat puntjes waar je dan zo tegenaan loopt. Wat me gelijk al opviel was het bokken van de voorbanden, dat ontstaat door de Ackerman Geometrie van de ophanging aan de voorkant. Dit vergde toch wel enige gewenning en wat tekst en uitleg aan mijn mede passagiers. Gelukkig is dit alleen duidelijk merkbaar bij volledige stuuruitslag. Volgende set banden worden allseasons, schijnt dat het daarmee zo goed als verdwijnt. Wat ik ronduit irritant vind, is dat mijn zijruiten volledig onder de sproeivloeistof komen te zitten als ik mijn voorruit wil schoonsproeien. Let wel, dit is alleen als ik wat hogere snelheden rijd. Meestal wacht ik dus even tot ik wat lagere snelheden rijd alvorens ik mijn voorraam reinig, tenzij ie echt vies is natuurlijk. Wat me ook in negatieve zin is opgevallen, is de onoverzichtelijkheid van alles. Nou weet ik dat dat nog wel eens een dingetje kan zijn bij een SUV, maar in deze Stelvio zijn in bochten, trottoir bandjes en meer van dat soort nasty obstakeltjes, een beetje mijn angstgegner geworden. Dit vraagt echt wel enige gewenning. Ik moet daarbij wel opmerken dat ik graag IN en een auto zit en niet EROP. Mijn stoel staat in de laagste stand. Dit zou dus enigszins verholpen kunnen worden door de stoel wat hoger te zetten. Dit zijn wel zo'n beetje mijn enige puntjes van kritiek.
Komen we nu aan bij het toetje van Alfa, het rijden, want wat is dat toch een zaligheid met deze Stelvio. Sporen doet ie fantastisch, directe besturing is precies zoals ik t graag heb, zonder te precies of te zenuwachtig te zijn. Bochten pakt ie met serieus groot gemak en in goed vertrouwen. Opvallend ook hoe gretig deze diesel aan het gas hangt, het gaat allemaal volkomen moeiteloos. 0-100 tijd heb ik nog niet geklokt, maar zit onder de 6,5 seconden. ZF 8 speed is een pareltje, pakt mooi op en is continue bij de les, zeker in Dynamic mode. Ik ben trouwens serieus onder de indruk van die DNA knop. Van een luie goedzak naar een gretige asfaltvreter in 2 clicks. Bizar hoe de auto transformeert.
Over het exterieur en interieur kunnen we kort zijn. Is simpelweg een kwestie van smaak. Ik moest erg wennen aan de neus, maar ga het design hier van steeds beter begrijpen. De rest van de buitenkant valt in mijn optiek onder de mooisten in SUV land. Het interieur vind ik ronduit chique, smaakvol en doordacht. Stoelen zitten heerlijk, alles zit onder handbereik en het werkt allemaal vrij intuïtief. Kwaliteit hoor je nog wel eens wat klachten over, maar die zijn naar mijn persoonlijke mening niet terecht. Het voelt solide aan, Er zijn mooie materialen gebruikt en ik zie geen naden of iets dergelijks. Tuurlijk, het is geen Audi, BMW of Mercedes, maar om nou te zeggen dat het allemaal zoveel slechter is, is een mening die ik niet deel. Een hele grote dikke plus voor het connect systeem, dat is versmolten met het dashboard, wat een oase van rust, heerlijk. En dan nog even naar de volgens vele autojournalisten, grootste achilleshiel van de Stelvio. Het verouderde infotainment. Kom op zeg, ik heb een auto om in te rijden, als ik graag naar een schermpje wil kijken, trek ik m'n macbook wel open. Het doet wat het moet doen, period, meer heb ik niet nodig. Sterker nog, ik moet mijn connect systeem nog laten moduleren naar Apple car play/Google android auto en ik weet niet eens of ik dit wel ga doen, werkt allemaal nog prima vanaf mijn telefoon.
Tenslotte nog even iets over het verbruik. Dat valt mij alleszins mee. Ik ben een rustige rijder, heb geen haast (ok, soms wel, maar dan omdat ik het even leuk vind) en heb de afgelopen week iedere dag mijn Stelvio afgetankt en het aantal gereden km's berekend. Ik kom gemiddeld uit op een mooie 1/18 tot 1/19. Erg netjes als je het mij vraagt.
Conclusie: Waanzinnig fijne Alfa! Mocht u/je in de markt zijn voor een Stelvio, niet twijfelen, gewoon doen!
Overigens, auto is gekocht bij Klomp Cars in Nunspeet, Fijn bedrijf, mooi portfolio en prettige manier van zaken doen. Neem eens een kijkje, ze hebben weer een paar mooie Stelvio's staan momenteel....

Alfa Romeo Stelvio 2.2d AWD Veloce | Carplay | Zw. Hemel | Sportst. | Camera | Elek.st | 20" |
- 2019

Alfa Romeo Stelvio 2.0 T AWD 280PK Veloce | Carplay | Customized | Schuifdak | Cognac Leer
- 2019

Alfa Romeo Stelvio 2.0 T AWD Super Q4 Garantie Camera PDC Leder Elek Achterklep DAB LED Cruise Clima Navi Rijklaar
- 2020