Alfa Romeo Stelvio - Jaguar F-Pace - Dubbeltest

Natuurwetten tarten

AutoWeek 38 2019
AutoWeek 38 2019
AutoWeek 38 2019

Je leest het in AutoWeek 38 2019

Met de E-Pace SVR heeft Jaguar een SUV in huis met sportwagenprestaties. Kan deze auto op tegen de Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio met z’n Ferrari-genen?

Er zijn genoeg redenen om voor een hogere auto te kiezen; het stapt gemakkelijker in, je hebt beter overzicht in het verkeer en buiten de gebaande paden bieden ze doorgaans meer bodemvrijheid plus een grotere doorwaaddiepte. En voor wie er gevoelig voor is brengt een hoge auto ook een zekere road presence met zich mee. Zie hier de voordelen van terreinwagens, SUV’s en cross-overs. Maar: there ain’t no such thing as a free lunch. Bij elke stap omhoog neemt het gewicht toe en komt het zwaartepunt verder boven het wegdek te liggen. En dat heeft direct invloed op het weggedrag van de auto. Dat zijn gewoon natuurwetten. Maar gelukkig blijken autofabrikanten die natuurwetten met de nodige mechanische verfijning en elektronische ondersteuning een heel eind naar hun hand te kunnen zetten. Of het zin heeft om dit soort hoge auto’s prestaties mee te geven die niet onderdoen voor die van serieuze, laag over het asfalt scherende sportwagens? Het feit dat het kan, is al genoeg om het te doen.

Daarom schroeft de afdeling Special Vehicle Operations (SVO) van Jaguar Land Rover al een paar jaar de brute 575 pk sterke 5,0-liter V8 compressormotor uit de lage Jaguar F-Type SVR in de hoge Range Rover Sport SVR. Dat levert een machtige machine op, waarmee de Engelsen de Duitse merken (met hun van AMG-, M- of RS-logo’s voorziene SUV’s) prima van repliek kunnen dienen. En daar houdt het niet op, want nu wordt die motor met ‘slechts’ 550 pk ook geleverd in de Jaguar F-Pace SVR. Met deze versie begeeft Jaguar zich direct in het vaarwater van Alfa Romeo met zijn van Ferrari-techniek voorziene Stelvio Quadrifoglio. De vraag naar de zin of onzin van dit soort auto’s is een allang gepasseerd station. Het draait hier vooral om de vraag welke auto de grootste attractie levert. Is dat de Jaguar F-Pace, of toch de Alfa Romeo Stelvio?

Verder lezen?
Het volledige artikel is beschikbaar voor slechts €1,49. Het artikel wordt aangeboden in PDF formaat.
Koop artikel €1,49

Oeps, er ging iets mis...

Er is iets mis gegaan met je betaling. Probeer het later nog eens.
sluiten

Alfa Romeo Stelvio - Jaguar F-Pace - Dubbeltest

Natuurwetten tarten

Koop dit artikel als PDF voor slechts €1,49.
Vul je e-mailadres in waarop je het artikel wilt ontvangen:

Alfa Romeo Stelvio - Jaguar F-Pace - Dubbeltest

Natuurwetten tarten

Je betaling is voltooid! Het artikel is naar je email-adres gestuurd. Je kunt het artikel direct downloaden door op onderstaande knop te klikken. Download het artikel

Gerelateerde forumtopics