Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 8v Business (2008)
| Uitvoering | 159 Sportwagon 1.9 JTDm 8v Business |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2008 |
| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand laatst | 20 km |
Inleiding:
Mijn vorige lease-auto was aan vervanging toe. In 'mijn' categorie was ik bij de leasemaatschappij al snel tot de conclusie gekomen dat ik een groot aantal auto's niet eens wilde hebben. Ervaringen van collega's en de auto's die we al in het wagenpark hebben speelde bij mijn keurze een rol. De nieuwe moet afwijken en ik ga niet in een kleine variant rijden waar mijn bazen al in rijden.
Gelukkig mocht mijn vrouw ook een auto gaan leasen. Zij mocht nu voor de familiebak gaan, ik heb al jaren lang alleen rond gereden in grote klankkasten. De Avensis die ik reed was een kanarie gele uit de voorraad van mijn bedrijf: niemand wilde hem hebben en ik had toch voldoende kinderen voor zo'n bak? Gelukkig kon ik dan mijn Laguna inleveren. Zou het de kleur geweest zijn? Als ik op de weg reed zag ik dat medeweggebruikers mij aan het uitlachen waren. Bij de Mac-drive kreeg ik eens te horen: 'bijzondere kleur mijnheer'. Een kwestie van weinig wassen dus. Hoe komt Toyota erbij om zo'n grote auto in zo'n belachelijke kleur te spuiten. Een ex-collega had die kleur nu eenmaal gekozen en ik kreeg hem in de schoot geworpen. Probleemloze, grote auto trouwens. Mijn vrouw ging voor de S-Max (lijkt eigenlijk erg veel op de Avensis) in keurig grijs. Dus ik kon mijn gang gaan: deze auto kon ik zelf kiezen en samenstellen en komt niet in de bijtelling.
De Audi A4, BMW 3, MB C vielen af omdat we die al zo vaak zien. Ik heb twee Laguna's gereden (oude type was prima, nieuwe type was een ramp, een Passat, een v40 en de Avensis dus deze populaire leasers vielen ook af. Alfa Romeo vond ik altijd een prachtig merk maar de verhalen van onbetrouwbare techniek hebben mij altijd weerhouden te kiezen voor een Alfa. Omdat ik mag leasen van de baas en weet uit ervaring van de Laguna dat je altijd netjes wordt geholpen bij pech ben ik als een blok voor de 159 sw gevallen.
Prachtige bak en na proefritten met verschillende auto's was dit de auto waar ik vrolijk uit kwam. Toen de auto afgeleverd was kreeg ik veel aandacht: ik zou toch een midlife crisis hebben? hoe lang dacht ik in deze auto te gaan rijden? Had ik weer een auto uit de pool gekregen? Maar veel mensen vinden hem net zo leuk als ik. Vooral in het zwart is hij prachtig. Het navigatiesysteem van jvc is geweldig (met Ipod). Omdat ik er alleen de zakelijke ritten in maak blijft het leuk als ik eens wat langer op pad moet. Met z'n vieren in deze auto op vakantie gaat wat krap worden. Vanaf 2010 gaat dit toch gebeuren: mijn vrouw gaat haar leaseauto inleveren. Heeft iemand dakdragers voor mij?
Rij-ervaringen:
Prima bochtenridder in vergelijking met wat ik tot nu toe gereden heb. Het weggedrag komt voor mij tot nu toe het meest overeen met de Rover 114 GTa die ik jaren geleden had. Hard de bocht door is erg leuk! Nu pas valt het mij op dat heel wat mensen overdreven uitwijken om hun Polo door een normale bocht te sturen: lijkt mij allemaal wat overdreven. De 6-bak ik prima, had de Laguna ook, en neemt wat herrie weg. Allen ga ik vaak van 4 naar 6 en begrijp niet waar die 5 dan nog voor nodig is (of doe ik dan iets niet goed?). De onhandige stengels aan het stuur snap ik nog steeds niet. Dat ligt echt aan mij: ik lees geen instructieboekjes, alles moet voor mij op een logische manier te vinden zijn maar dat werkt echt niet bij deze auto. De afleesbaarheid van het dashboard is wel prima geregeld. De stoelen zijn prima af te stellen. Ik ben zelf 1.92 m. lang en kan zelfs achter mijzelf zitten. Drie personen op de achterbank is niet comfortabel, maar ja na een Avensis Verso en een Smax is alles behelpen. De kofferbak valt tot nu toe mee, ik heb hier wel een lekkage in gehad. Gelijk hoor je de kritiek van andere al komen: zie je wel die Alfa's zijn zo lek als een mandje! Na een bezoek aan de dealer was dit opgelost (op het dak was een stripje los geraakt en weer vastgeplakt). Jammer voor de Sinterklaaskadootjes: die waren nat omdat ik de auto niet prive gebruik was die een goede schuilplaats. De motor maakt weinig herrie maar vind ik niet echt snel. Ik heb gekozen voor de kleinste motor. Het valt mij op dat veel mensen bij het stoplicht verwachten dat ik als eerste uit de startblokken ben. Ook gaan auto's zonder bumperkleven opzij als ze mijn neusje in de achteruitkijkspiegel zien. Ik kan of wil ze echt niet altijd inhalen. Hierdoor maakt het dat de auto niet altijd alles waarmaakt naar hij er uit ziet. Met mijn 'kanarie' mocht ik altijd invoegen, met de Alfa per definitie niet. Jaloers?
Reparaties:
De auto is 1 keer naar de garage geweest voor een beurt na een jaar rijden. De leasemaatschappij vond dit nodig, gezien het aantal kilometers was dit niet noodzakelijk. Naast de lekkage geen problemen gehad. Gaat prima met deze Alfa!
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Occasion Test: Alfa Romeo 159 (2008) vs Ford Mondeo (2008)

Test: Alfa Romeo 159 Sportwagon 1750 Turbo - Renault Laguna Estate 2.0 16V

Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 16V Progression (2009)

Deze brute Xiaomi YU7 GT is al in Europa!