Alfa Romeo 147 2.0 T.Spark 16V Collezione (2006)
Uitvoering | 147 2.0 T.Spark 16V Collezione |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
Bella rijden we tot de laatste draad op!
In januari 2017 begaf de Ford Focus Mk1 1.6 van mijn vriendin het. Ik reed destijds een Fiat Grande Punto met spaardiesel. Vanwege werk hielden we twee auto's aan en dus moest er passend vervoer gevonden worden. De garage waar mijn Punto onderhouden werd, had een fraaie tweeliter Jarama Nero 147 te koop staan. Schitterend interieur, houten stuur, kekke 17-inch Toora Tristars (GTV) en in een prima staat. Na een proefrit direct gekocht en tot nu toe enorm veel plezier van gehad.
Voor mijn vriendin was het een moment: een echte Alfa, en dan ook nog met zo'n grote motor! De prestaties waren een wereld van verschil vergeleken met de Focus. In de afgelopen jaren reden we, afgezien van dagelijks gebruik, naar Zuid-Engeland, regelmatig naar België en zelfs naar Zuid-Frankrijk. De auto is comfortabel en zit heerlijk. Volwassenen vinden achterin een prima zit.
Echt veel pech of dramatische mankementen hadden we niet. Toch gaven we serieus geld uit aan onze Bella. We besloten al snel om de Alfa tot de laatste draad op te rijden en dan zijn goede service en piekfijn onderhoud van belang. Ik ben superblij met mijn garage die ons initiatief van harte ondersteund.
Afgezien van slijtage-onderdelen (banden, uitlaat) begaf een van de bobines het, heeft het onderstel een roestbehandeling gehad en zijn de voorste draagarmen vervangen. De echte klapper was een modificatie en milde revisie van de Fiat Pratola Serra (modulair, type B), of in Alfa termen: de Twin Spark.
De tweeliters zijn vergeleken met de meer gangbare 1.6 en 1.8 (156, 916) versies gevoeliger voor gebruik en onderhoud. Er is een reden dat je goed moet zoeken naar een 147 2.0. Een chauffeur die een koude motor direct flink op z'n mieter geeft, is de klos. Aangezien een 147 in de categorie 'voor 1500 euro heb je een prima auto' valt, wordt een tweeliter snel afgeschreven.
Dat besloten wij niet te doen. Na twee jaar regelmatig olie bijvullen, werd het ons bij 1:500 te gortig en mocht Alfa Romeo Specialist Van Neerijnen in Utrecht de zuigerveren vervangen en nieuwe schaallagers plaatsen. Het blok werd er nog smeuïger van, trekt vanaf stationair keurig egaal door tot ruim 6000 toeren. Verder kom en wil ik niet. Af en toe met 140 in 3e gang de snelweg op vind ik genoeg lol.
Wie de vermogens- en koppelkrommen respecteert en dit afstemt met nauwkeurig schakelwerk heeft aan de 147 een rappe hatchback die ook nog eens soepel en niet al te dorstig zijn werk doet. Ik rij regelmatig met een groep Porsches en er zijn geen klachten wat betreft tempo. Terug naar drie of vier, gas er op en genieten van de beleving die deze mini GT biedt. Nul snelheidsbekeuringen geven misschien aan dat ik onvoldoende m'n best doe.
Iets over verbruik, want daar lees ik dramatische cijfers over. Onlangs goot ik voor de vorm een half litertje olie in het carter, ca. 12.000 kilometers na de revisie. Volgens mijn Excel sheet schommelt het 98/E5 verbruik tussen de 1:12 en 1:13, met dank aan de 100 kmh grens.
Vanaf 1 november is Bella woon/werkpaard. Voorlopig drie dagen per week. We houden u op de hoogte!
Daily sinds november 2021
Sinds november 2021 rij ik wekelijks enkele dagen naar mijn werk of werkbezoek. Uiteraard op fatsoenlijke (Vredestein Snowtrac) winterbanden. Niet op 17 maar op gebruikte 16" Teledials. Erg fraai, comfortabel en wel zo veilig. Dat de scherpte er bij stevig stuurwerk iets minder van wordt, lijkt me overbodig te vermelden. In winterse omstandigheden (nat, koud, glad) is echt snel rijden sowieso niet altijd de verstandigste optie. Verbruik bij 2/3 100 en 1/3 stad is tussen de 1:12 en 1:13. Als de 2 liter warm is wil ik 'm graag dagelijks even doortrekken naar de 5.000. Helaas wat roest aan de dorpel (losgekomen isolatie) dus komende week (wk 6/22) even wat laswerk. APK in april. Dan plaats ik weer een update. Ciao!
Zomerwissel en op naar de 2 ton!
Zo, de 16 inchers staan in de stalling en de 215/45/R17 Tristars zijn klaar om in mei de 2 ton te overschrijden. Het is een beetje apart maar onze voor- en achterbanden verschillen. De vorige zomer getergde Michelin Pilot Sport 4 zitten nu achter en de nog van prima profieldiepte voorziene Good Year Eagle F1 Assymetrics voor. In de vergelijking valt nu een iets hoger comfortniveau op, wellicht vanwege dat ietsje meer profiel op de voorwielen. De Michelins zijn iets scherper en gaven vorig jaar betere grip. Het verschil is te verwaarlozen. Beide zomerbanden zijn top en absolute aanraders.
We overwegen voor de zomer 2023 - de huidige set kan nog een seizoen mee - een set 16 inch Teledials met Michelins. Vanwege het comfort. De staat van de wegen (en drempels) is dermate dat 17" weliswaar uiterst scherp en snel rijdt maar voor een stelletje 50ers toch iets te oncomfortabel is. Fijne zomer!
Wiellagers voor
Deze zomer genoten we van enkele ritten naar België en ook van het Groene Hart als alternatief voor de snelweg op en neer naar werk in Leiden. Gerammel bij bochtenwerk leidde tot een grondige inspectie van de voorophanging. Lagers vervangen en keurig in het kopervet gezet. Resultaat: meer comfort - we besloten om 's zomers toch op 17" te blijven rijden - en nog strakker bochtenwerk. De standaard rijhoogte past heerlijk bij de uitdagende ondergrond die we regelmatig op binnenwegen tegenkomen. Zowel waanzinnige grip als comfort doen Alpine-achtig aan. Verlagen is niet aan de orde. Drempels nemen gaat na de revisie ook stukken beter. Binnenkort de winterwissel naar 16" en Vredestein. Hier en daar wat lakbeschadigingen bijtippen en verder geen bijzonderheden.
Zomerwissel, accu, banden
Sinds november 2022 rijdt onze 147 twee- tot driemaal tussen Utrecht en Capelle. Het verbruik schommelt tussen de 1:12 en 1:13. Af en toe maken we langere tripjes, bijvoorbeeld naar Vlaanderen. Twee Michelin PS4 waren op dus voor de zomerwissel rekende we 260 euro extra af voor nieuwe PS5. Komende week uitlijnen maar de resultaten zijn nu al juichend. Waanzinnige bochtsnelheden en ultieme plak. Nog even recht zetten bij de Kwik-Fit en ietsje toe-in en de zomer kan beginnen. Verder weinig bijzonderheden: verse distributie set (+ pomp) en wat aandacht (vet) aan de achterwielophanging. In december was eindelijk de accu op. Dat is een speciale i.v.m. de 8 bougies. Ondertussen valt op dat een 147 een zeldzame verschijning aan het worden is. Een tweeliter kom je al helemaal weinig tegen. Olieverbruik blijft zo goed als nul.
Onderdelen worden lastig
Het uitlaatspruitstuk was al driemaal gelast. Aan een nieuwe kun (kon) je niet meer komen. Stationair bleef (warm) rommelig maar de gassen bleven buiten dus we lieten het voorlopig zo. Tot de tweeliter onder de 2.000 toeren niet meer strak oppakte. Op zoek naar een gebruikt exemplaar dus. Dankzij mijn riante netwerk had ik binnen een week een perfect gebruikt en op zes punten gelast exemplaar te pakken. Jan Berfelo te Giesbeek zette 'm er keurig voor me op en iets later plakte Van Neerijnen in Utrecht 8 nieuwe bougies in de Twin Spark, reinigde de gasklep en injectors en fatsoeneerde het inlaatgedeelte. Dat scheelt een slok op een borrel: snaarstrak van verhoogd stationair tot aan 6500 toeren, met een keurig geluidsniveau en een stoere brom op de achtergrond. Voorlopig tevreden. In de tussentijd is de kwetsbare AlfaTex bekleding gereinigd en oogt het interieur weer fris. Verder denk ik aan een strut bar, vernieuwde rubbers en schokbrekers maar geen verlaging. Tijdens de komende 147 meeting even informatie inwinnen over merken, typen en afstelling. Verlagen willen we niet. Michelin PS5 zijn overigens een aanrader: wat een banden!

Alfa Romeo 147 2.0 T.Spark Distinctive 150pk LEDER
- 2006

Alfa Romeo 147 2.0 T.Spark Collezione Selespeed
- 2006

Alfa Romeo 147 1.6 T.Spark Progression Clima, Cruise control, Radio, Mistlamp, Lichtmetalen velgen Bij de verkoop van gebruikte voertuigen door CD-Cars wordt geen standaard garantie verstrekt. De koper aanvaardt het voertuig in de staat waarin het zich bevindt op het moment van aankoop, in
- 2005