AutoWeek Top 50: de beste supercars

Snel, sneller, snelst

McLaren F1
Nissan GT-R NismoFerrari LaFerrariBugatti Veyron Grand Sport Vitesse WRCPorsche Carrera GTFord GTLamborghini Aventador SVLexus LFA Nürburgring packagePagani Zonda Cinque RoadsterVolvo truck vs Koenigsegg One:1
De afgelopen 45 weken heb je kunnen stemmen op kandidaten voor de overall-lijst voor de AutoWeek Top 50, met daarin de meest relevante auto's van de afgelopen 25 jaar. De komende weken gaan we die lijst uitbreiden met een aantal extra categorieën. We gaan verder met de categorie 'Beste supercar'.

We geven het meteen toe: in de afgelopen 25 jaar hebben we tientallen uitermate begeerlijke supercars voorbij zien komen. Hier beperken we ons echter tot tien exemplaren, waarvan wij vinden dat ze in deze eindlijst thuishoren. Dit zijn ze, in willekeurige volgorde.

1. McLaren F1 (1992)

Uiteindelijk zijn de nieuwere supercars uit deze lijst wellicht nog sneller, maar het maniakale perfectionisme van Gordon Murray en de mannen van McLaren is in de decennia erna nooit meer geëvenaard. Zo moest de motorruimte per se met goud (!) worden bekleed, want dat was de beste hittereflector. Onder de kap lag een atmosferische V12, afkomstig van BMW (die 'm eigenlijk in gedachten had voor de M8, die nooit kwam). Het blok was goed voor 627 pk. De McLaren F1 was lang de snelste auto ter wereld met een topsnelheid van 386 km/h. Destijds duizelde het de potentiële kopers bij het zien van de prijs van 540.000 pond, maar veel rijken zullen zich nu wel voor hun hoofd slaan dat ze er toen niet een paar hebben gekocht: de prijzen van de F1 zijn geëxplodeerd en inmiddels zijn maagdelijke exemplaren voor bijna 14 miljoen dollar van eigenaar verwisseld. Of de McLaren P1 over een paar decennia een vergelijkbare icoon is? We wagen het te betwijfelen, hoe bijzonder die auto ook is.

2. Nissan GT-R (2007)

Al vanaf de jaren negentig moesten Europese liefhebbers knarsetandend toekijken hoe de legendarische Skyline GT-R alleen met het stuur rechts werd geproduceerd, en dus niet naar het Europese vasteland kwam. Aan het begin van deze eeuw werd echter duidelijk dat de opvolger van de Skyline GT-R R34, de GT-R, wél met het stuur links geproduceerd zou worden. Het 'herenakkoord' dat de Skyline GT-R op 280 pk begrensde, was ook verleden tijd, waardoor de GT-R bij z'n introductie al 485 pk tot z'n beschikking had. De auto wordt sinds 2007 in een speciale fabriek door de beste ingenieurs van Nissan in elkaar gezet. Anno 2015 is de auto steeds verder geëvolueerd, met de supersnelle GT-R Nismo (600 pk) als voorlopig hoogtepunt.

3. Ferrari LaFerrari (2013)

Tja, welke Ferrari is de beste van de afgelopen 25 jaar? De Enzo en 458 Speciale zijn briljante auto's, om maar twee exemplaren te noemen. We kiezen echter toch voor de LaFerrari, mede omdat we toch één auto van het trio LaFerrari-P1-918 in de lijst willen hebben. En de media die het voor elkaar hebben gekregen om deze auto's tegenover elkaar te zetten, kronen de LaFerrari in de praktijk toch als de koning van de hybride hypercars. De reguliere LaFerrari is al goed voor 950 pk (waarbij Ferrari niet de moeite heeft genomen om de auto een elektrische modus te geven, in tegenstelling tot de 918 en P1), de niet-straatlegale FXX K schopt het zelfs tot 1.050 pk.

4. Bugatti Veyron (2005)

Je kunt zeggen van het megalomane Veyron-project van Ferdinand Piëch wat je wilt, maar met hun uiteindelijke creatie schreven de ingenieurs historie. Na een nogal moeizame start van het project (waarin onder meer een prototype dat voor de ogen van talrijke potentiële kopers crashte) speelde Bugatti het klaar om een auto op de weg te zetten die niet alleen een topsnelheid van 407 km/h had, maar die ook nog eens in alle rust en comfort behaalde. En die combinatie was uniek. Later kwam de 1.200 pk sterke Supersport, die ook nog eens een stuk lichter was.

5. Porsche Carrera GT (2004)

Ongeveer één keer in de tien jaar mogen de Porsche-ingenieurs uit het keurslijf en een ultieme auto met de nieuwste techniek neerzetten. Nu hebben we de 918 Spyder, maar anno 2004 was er de Carrera GT, die we nog net iets hoger aanslaan. Ook de Carrera GT liet even op zich wachten, want in 2000 stond er als verrassing al een concept-car op de salon van Parijs. Onder de kap van deze heftige sportwagen lag een 5,7-liter V10 met 612 pk, met wortels in de Le Mans-racerij. De Carrera GT mag misschien niet de allersterkste supercar uit die periode zijn, qua sensaties (alleen al het gehuil van de V10) was deze pure Porsche onovertroffen.

6. Ford GT (2003)

Er mag natuurlijk geen Amerikaanse auto op deze lijst ontbreken, en dat was nog lastig kiezen. De snelle Corvettes en de Viper zijn natuurlijk iconen, maar stiekem vonden wij deze retro-Ford uit het begin van deze eeuw de meest bijzondere. Onder de kap lag een supercharged V8 met 550 pk. In 2016 (al kennen we Fords tijdsplanningen inmiddels en zou het zomaar 2017 kunnen worden...) gaat een volgende generatie Ford GT in productie, een supercar die de beste pk-/gewichtsverhouding in z'n segment moet bieden. Waar kunnen we tekenen?

7. Lamborghini Aventador SV (2014)

De ultieme Lamborghini moest wel een Superveloce-versie zijn, dat was al snel duidelijk. Maar welke? Er is veel te zeggen voor de Murciélago SV, de ultieme Murciélago die lichter en sterker was dan alle voorgaande versies. Maar wat de auto vooral uniek maakte, was de 670 pk sterke V12, de laatste iteratie van de fameuze en decennia oude Lamborghini-motor onder de kap. Maar we gaan toch voor de Aventador SV, de enige niet-hybride straatauto die een rondje Nordschleife in minder dan zeven minuten voltooit. Met deze auto heeft het merk uit Sant'Agata namelijk aangetoond dat Lamborghini's niet alleen de aandacht trekken met een extreem uiterlijk, maar dat er onderhuids ook engineering zit waar veel sportwagenmerken nog een puntje aan kunnen zuigen.

8. Lexus LFA (2010)

Al het goede heeft tijd nodig, zal het motto van de Lexus-ingenieurs bij de ontwikkeling van de LFA zijn geweest. Het ontwikkelingswerk startte al aan het begin van deze eeuw, maar na een eerste concept-car in 2005 duurde het nog tot eind 2010 tot de productie aanving. Dat kwam onder meer door een switch van aluminium naar koolstofvezel gedurende het ontwikkeltraject. Maar het resultaat was uiteindelijk een iconische sportwagen, die Japanse perfectie combineerde met bakken emotie. Onze Sandor van Es zette tijdens de introductie op het circuit van Goodwood - met een cameraman aan boord - het officieuze ronderecord neer, zonder dat hij het doorhad!

9. Pagani Zonda (1999)

Tja, welk bouwjaar moeten we hier noemen? De Pagani Zonda C12 debuteerde al in 1999, maar die auto stond met z'n 408 pk nogal ver af van de 760 pk die de meest recente evoluties mobiliseerden, zoals de 760 LH van Lewis Hamilton. Destijds zullen weinig mensen vermoed hebben dat dit kleine merkje uit Modena zo'n icoon zou neerzetten. De Zonda werd recentelijk opgevolgd door de ook niet misselijke Huayra, maar het feit dat Pagani nog steeds 'laatste edities' van de Zonda bleef presenteren, geeft aan dat de gefortuneerde kopers toch liever de atmosferische V12 van het origineel hebben. De niet-straatlegale Zonda Revolucion zette recentelijk een extreem snelle tijd neer op de Nordschleife, een nog niet officieel gemelde 6:30 minuten.

10. Koenigsegg One:1 (2014)

De meest extreme creatie uit deze top-10 is zonder meer deze maniakale evolutie van de Agera. De naam van deze Zweedse supercar verwijst naar de pk-gewichtsverhouding: elke pk hoeft slechts één kg voort te bewegen, want de 1.360 kg zware One:1 heeft 1.360 pk tot z'n beschikking met de juiste brandstof. Dat zorgt voor prestatiecijfers die de meeste andere auto's in deze lijst tot boodschappenwagentjes degraderen: na 20 seconden staat 400 km/h op de teller!

Welke van bovenstaande supercars is in jouw ogen de beste van de afgelopen 25 jaar? Laat het weten in een reactie onder dit artikel en vergeet niet te stemmen via de poll!

*Update: op diverse apparaten blijkt de poll momenteel niet te functioneren. We hopen uiterlijk vrijdag de poll weer functionerend te hebben*

Lezersreacties (119)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.