De Ferrari LaFerrari officieel! - met video
De LaFerrari gaat natuurlijk de McLaren P1 te lijf. Beide hybride hypercars combineren een verbrandingsmotor met een elektromotor en de eerste slag is voor Ferrari want het gecombineerde vermogen van de Italiaan ligt hoger dan dat van z'n Engelse concurrent.
De LaFerrari mobiliseert 963 pk, de P1 moet zich 'behelpen' met 916 pk. De 6,3-liter V12 van Ferrari, die je kunt doortrekken tot 9.250 tpm, levert 800 pk, de elektromotor zorgt voor de aanvullende 163 pk. Het koppel bedraagt volgens Ferrari 'meer dan 900 Nm'. Dit alles resulteert in een 0-100-tijd van minder dan drie seconden, 0 tot 200 km/h is in minder dan zeven tellen achter de rug en acht seconden later zit je al op 300 km/h. De topsnelheid bedraagt volgens de Italianen 'meer dan 350 km/h'.
Op thuisbaan Fiorano klokten de mannen uit Maranello met de LaFerrari al een tijd van onder de 1 minuut 20, waarmee-ie vijf seconden sneller is dan een Enzo en drie seconden sneller dan een F12 Berlinetta. Tegenwoordig ook belangrijk: de CO2-uitstoot. Die bedraagt 330 g/km.
Bijna 60 procent (59 om precies te zijn) van het gewicht van de LaFerrari ligt aan de achterkant, volgens Ferrrari de ideale gewichtsverdeling. De Italianen hebben alle componenten van het hybride systeem zo laag mogelijk ingebouwd voor een zo laag mogelijk zwaartepunt van de auto. De hybride aandrijflijn bestaat uit een accupakket van 60 kg en twee elektromotoren van Magneti Marelli; eentje verzorgt de aandrijving van de achterwielen, de ander de elektrische systemen aan boord.
De accu's worden opgeladen tijdens het remmen of op de momenten dat de V12 meer koppel levert dan noodzakelijk, zoals tijdens bochtenwerk. Daarover gesproken, je kunt in bochten 'gewoon' vol gas houden. Het koppel van de twaalfcilinder wordt door de elektromotor beteugeld zodat je niet de bocht uit vliegt – een alternatieve vorm van esp, als het ware. De vrijgekomen energie wordt opgeslagen in de accu's en de gaspedaalrespons is ongekend heftig. Ferrari noemt dit systeem HY-KERS.
Andere hoogstandjes van de door Flavio Manzoni getekende LaFerrari zijn de actieve aerodynamica (diffusors, bodemplaat, achterspoiler), de 7-traps versnellingsbak met dubbele koppeling, koolstofvezel remschijven met lichtgewicht Brembo-remklauwen en het feit dat het chassis is opgetrokken uit vier verschillende soorten carbon, die op dezelfde manier worden ontworpen en geproduceerd als bij de Formule1-auto's. De juiste zittpositie vind je door stuur en pedalen te verstellen. Van de LaFerrari worden er 499 gebouwd.
Lees meer over de LaFerrari in AutoWeek 10 die vanaf woensdag 6 maart in de winkels ligt.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen