Jeep zegt nee tegen NHTSA

Jeep Grand Cherokee
Jeep is niet van plan gehoor te geven aan het verzoek van de Amerikaanse veiligheidsinstantie NHTSA om 2,7 miljoen Grand Cherokees en Liberty's terug te roepen vanwege een vermeend probleem met de brandstoftoevoer.

Normaal gesproken werken fabrikanten als vanzelfsprekend mee aan een verzoek van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) om een terugroepactie op touw te zetten in het geval van een potentieel defect dat kan leiden tot veiligheidsproblemen. Jeep weigert nu echter mee te werken aan een dergelijk verzoek inzake mogelijke problemen met de brandstofsystemen van de Grand Cherokee (bouwjaar 1993-2004) en Liberty (onze Cherokee, bouwjaar 2002-2007). Volgens de NHTSA levert het potentiële defect een verhoogd veiligheidsrisico op bij een aanrijding van achteren.

Jeep-eigenaar Chrysler denkt daar anders over. "We zijn het niet eens met de conclusies van de NHTSA en zijn niet van plan de auto's uit het onderzoek terug te roepen. De betrokken auto's zijn veilig en vertonen geen gebreken", meldt het concern in een statement. Jeep zegt al sinds september 2010 data uit te wisselen met de NHTSA over het onderwerp en is van mening dat hun conclusie is gebaseerd op een incomplete analyse van die data. "We blijven met de NHTSA samenwerken om deze onenigheid op te lossen", aldus Jeep in z'n statement.

Volgens Chrysler zijn ongelukken waarbij de betrokken auto's vlam zouden vatten 'minder dan één keer in een miljoen jaar dat de auto rijdt' voorgekomen, de NHTSA stelt dat er juist 'meerdere doden en gewonden zijn gevallen die verband houden met brand'. De NHTSA hoopt dat Chrysler z'n klanten alsnog aanschrijft om de auto's te laten checken in de werkplaats.

Het is erg ongebruikelijk dat een fabrikant een verzoek van de NHTSA naast zich neerlegt, zeker als er zo veel auto's (2,7 miljoen in dit geval) bij betrokken zijn. De kans bestaat dat de NHTSA Chrysler gaat verplichten de auto's terug te roepen wanneer de fabrikant dit niet uit eigen beweging doet. "Strict genomen is het zo dat dat de Amerikaanse overheid Chrysler heeft gered", zegt Clarence Ditlow, executive director van het Center for Automotive Safety, doelend op de miljardenlening die het bedrijf in 2009 ontving om een faillissement te voorkomen. "Zonder de Amerikaanse overheid was er geen Chrysler meer geweest. Zoals ik het zie, is Chrysler het Amerikaanse volk een terugroepactie schuldig", besluit hij. Wordt wellicht vervolgd.

Lezersreacties (16)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.