Zwitserse import

Ferrari 250 GT SWB
Er wordt nogal eens getwijfeld over de vraag of Nederlanders als autoliefhebbers kunnen worden bestempeld. Een lastige vraag, want toegeven: er zit ook niet veel mee. De enige grote automotive vondsten die op ons conto staan zijn de flitskast (Maurits Gatsonides), de wielklem (Erik Turksma) en de CVT (Hub van Doorne). Die laatste beleeft weliswaar een opleving, maar wordt nog veelvuldig met het vernietigende 'jarretelaandrijving' aangeduid. Maar er is meer.
We hebben hier namelijk oorspronkelijk relatief weinig interessante klassiekers. Pardon? Ja, echt waar. Want let maar eens op wanneer je iets leuks en ouds op de Nederlandse wegen ziet rijden en kijk naar het kenteken. Het overgrote merendeel is pas in de jaren negentig of in het nieuwe millennium ingevoerd. Toen de babyboomers massaal op zoek gingen naar nieuwe speeltjes. Je herkent ze gemakkelijk aan hun nummers, beginnend met DE, DH, DL, DM, DR, AE, AH, AL of AM en tegenwoordig ook met YA en YB in het midden. Die auto's komen uit landen waar liefhebbers ze ooit nieuw kochten. De VS, Engeland, Italië of Zwitserland.
Dat laatste land valt vooral op. Want tussen de Alpenweiden wordt ongelofelijk veel handel in klassiekers gedreven, zo lijkt het. En meestal gaat het om mooie auto's, steenduur toen ze nieuw waren, die door hun baasjes zijn gekoesterd. Veilinghuis Bonhams hamert jaarlijks rond de Kerst Ferrari's af in Gstaad, maar Geneva Classics is nu de nieuwe 'bomb'. Een jaar geleden had nog geen kip van die show gehoord, maar voor de tweede editie, van 4 t/m 7 oktober, staan er weer de nodige toppers in de catalogussen. Zeven Bugatti's, tien Ferrari's, maar ook een Veritas Rennsport uit 1948, een Porsche die in 1980 op Le Mans reed en een 'Blower' Bentley uit 1931 met een wat vreemde kont. Binnenkort in Nederland?

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.