Hete turbo's

BMW zescilinder biturbo
Tegenwoordig is een motor met turbo gemeengoed, er zijn nauwelijks diesels te vinden zonder zo'n uitlaatgascompressor. Twintig jaar geleden was dat wel anders, een turbo was toen nog een vrij uniek onderdeel waar met enige voorzichtigheid mee omgesprongen diende te worden. En dan niet zo zeer tijdens het rijden maar voornamelijk wanneer je daar klaar mee was: niet meteen bij aankomst de motor uitzetten, maar even stationair laten draaien. Omdat anders met het wegvallen van de oliedruk (de oliepomp staat tenslotte in één keer stil) de hete, nog draaiende turbo zonder de smerende en koelende werking van de olie kwam te staan, met (op den duur) alle nare gevolgen van dien.
Weliswaar zijn materialen en techniek sterk verbeterd, maar het kan nog steeds geen kwaad om de motor na aankomst op de bestemming nog even stationair na te laten draaien. Alleen je hoort er tegenwoordig niemand meer over, maar al te vaak zie je nog dat men de turbomotor direct uitzet.
Groot was m'n verbazing dan ook toen ik onlangs aan de binnenkant van een Koreaans portier, naast een sticker met informatie over de bandenspanning en uitschakelbare airbags ook een sticker aantrof met de waarschuwing om ten gunste van de levensduur van de turbo de motor niet direct uit te zetten. Waarom zien we zo'n sticker niet bij andere merken? Zal het de rest van de auto-industrie worst wezen hoe we met onze turbo's omspringen? Hoopt men door de bestuurders niet op de omgangsvormen van een turbo te wijzen de onderdelenhandel en de bezetting van de werkplaats op peil te houden? Of zijn die Koreaanse turbo's van een dusdanige kwaliteit dat zo'n waarschuwing nog nodig is?

Lezersreacties (31)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.