AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Epica is een échte
43
We hadden een Chevrolet Epica te logeren op onze redactie en de verantwoordelijke testredacteur wilde de auto wel een avondje aan me afstaan. Ik had nog niet eerder met een Chevrolet gereden, ook al draai ik al bijna tien jaar mee in dit vak. En omdat je natuurlijk alles een keer gereden moest hebben, zag ik mijn kans schoon: een avondje in een echte Chevrolet. Want dat het een echte is – en geen Daewoo met nieuwe logo's - daar valt niet over te twijfelen als je de feiten bekijkt. Het staat op de auto en op het kentekenbewijs. Maar ja, hij is made in Korea en de stamboom van deze auto loopt direct naar de Daewoo's Leganza en Evanda. En dus wilde ik het weten. Is het een Koreaan of een Amerikaan?
Bij het inleveren van de sleutels de volgende ochtend was ik er nog niet uit. Want de verschillen de Koreaanse auto's en Amerikaanse zijn eigenlijk heel klein. Hij is goedkoop, de weke afstemming van het onderstel, het fantasieloze interieur dat is gemaakt van voordeelkunststof en de kantelverstelling van het stuur. Typisch van die dingen die je vooral associeert met Koreanen en Amerikanen (nou ja, de auto's uit die landen dan). De Epica is wat mij betreft meer Amerikaans dan Koreaans, want met louter zescilinders in het programma hoef je om zuinigheid niet te komen, iets dat wij natuurlijk al snel met Amerika linken. Hadden de Evanda en Leganza ook nog viercilinders, bij de Epica is dat slechts historie. En de hele beleving komt heel Amerikaans op me over. De airco blaast altijd ijskoude lucht, ongeacht de temperatuur die je instelt, de versnellingsbak houdt het toerental zo laag mogelijk zodat je lekker rustig cruist. Doordat het stuur niet naar je toe kan, krijg je de neiging te gaan hangen en kijk maar eens naar een Amerikaanse film ofzo en je ziet dat het een soort aangeboren houding is. Kortom, wat mij betreft is hij het Amerikaanse bowtie-symbool helemaal waard!

Damiaan Hage
Columnist/schrijver
AutoWeek en Damiaan kwamen in 1997 samen. Als student van de School voor Journalistiek bemachtigde hij een stageplaats op de redactie en een kwart eeuw later zijn ze nog steeds onafscheidelijk. Hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij in 2008 voor 8 jaar een overstap maakte naar de motorjournalistiek. Maar z’n hart bleek toch echt bij de auto’s en AutoWeek te liggen, dus in 2016 keerde hij terug op het oude nest. Z’n eerste auto was een knalrode Citroën Saxo VTR en hoewel hij nog altijd een Citroën bezit, is z’n dagelijks vervoer een Skoda Enyaq iV 80. Als hij niet in een van de testauto’s rijdt, natuurlijk.