Zo kun je een zware elektrische bestelauto rijden met B-rijbewijs

Maxus EV80

Elektrische bestelauto’s zijn zwaarder dan exemplaren met een dieselmotor, vooral als ze een grotere accu herbergen. Je kunt onder voorwaarden een zware elektrische bestelauto rijden met B-rijbewijs in plaats van een C-rijbewijs. Zo zit het in elkaar.

De rijksoverheid voert een experiment uit met een tijdelijke vrijstelling van rijbewijs C voor nulemissie-bestelwagens. Dit houdt in dat automobilisten een zware elektrische bestelauto mogen besturen met een B-rijbewijs. Die EV heeft een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg, maar minder dan 4.250 kg. Er hoort ook een vrijstelling van de tachograafplicht bij. Je hoeft bij dit experiment niet te beschikken over een rijbewijs C met Code 95. Momenteel is dat wel verplicht voor chauffeurs in beroepsgoederentransport. De chauffeur moet wel een cursus volgen. Het experiment maakt onderdeel uit van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal ZES).

Van onze partner
Een totaaloplossing voor laden op de zaak of thuis
Al meer dan 8.000 laadpalen heeft 50five al geïnstalleerd. Vraag met de online keuzehulp een advies aan voor de beste oplossing in uw situatie.

Voorwaarden van het experiment met een zware elektrische bestelauto rijden

Wel zijn er enkele voorwaarden verbonden aan het experiment.

  • Alleen bedrijven die zijn aangesloten bij de Green Deal ZES, kunnen deelnemen. Mogelijk ben je al lid via de brancheorganisatie. Is dat niet het geval, dan kun je ook zelf lid worden. Lees meer over meedoen Green Deal ZES.
  • Rijscholen hoeven niet aangesloten te zijn bij de Green Deal ZES

Wanneer is deelname interessant?

Je kunt aan dit experiment meedoen als je regelmatig met elektrische bestelauto’s in stadscentra rijdt.

  • Je bezorgt regelmatig in de stadscentra met elektrische bestelbusjes of overweegt om dit te gaan doen. In de pilot kan met elektrische bestelbussen worden gereden met een groter laadvermogen, zonder dat de chauffeur in het bezit hoeft te zijn van rijbewijs C. Voor de chauffeur is rijbewijs B voldoende. Zo kun je meer klanten bezoeken met de elektrische bestelbus die een grotere (en dus zwaardere) accu en een grotere actieradius heeft, terwijl je nog steeds dezelfde lading kunt vervoeren.
  • Je hebt een rijschool en bent geïnteresseerd in het verzorgen van een eendaagse training voor de chauffeurs van de bestelauto’s. De chauffeurs die de aangepaste bestelauto’s gaan rijden, hebben naast rijbewijs B een aanvullende cursus gedaan. De cursus moet voldoen aan de randvoorwaarden en eisen die het CBR stelt. De cursus kan worden gegeven door instructeurs die les mogen geven voor rijbewijs C. 
Van onze partner
Handgereedschap voor auto-onderhoud
Uitgebreide collectie handgereedschap vind je bij Winparts.nl variërend van dopsleutels, ratelsleutes, steeksleutels, bits en veel meer. Je bestelt het gemakkelijk online

Vrijstelling elektrische bestelauto met B-rijbewijs rijden aanvragen

Je vraagt uiterlijk 31 december 2022 17.00 uur de tijdelijke vrijstelling aan op mijn.rvo.nl. Daarvoor moet je inloggen met e-Herkenning en minimaal niveau 2.

Het is nog onduidelijk of het experiment na de proefperiode wordt verlengd. Als er geen verlenging komt, moeten chauffeurs voor hun werk alsnog een rijbewijs C halen.

Ook is het nog onbekend of er nieuwe EU-wetgeving komt. De pilot onderzoekt of dat zinvol is. Mocht er toch aangepaste wetgeving komen, dan is het mogelijk dat die niet of slechts deels aansluit op de situatie in de pilot. Houd daar rekening mee bij de afweging al dan niet deel te nemen.