Codes voor lengte en hoogte van een bestelbus

Renault Trafic en Master bestellers bestelbus bedr

Veel bestelbussen worden aangeduid met een L en H en dan een getal. Of een combinatie, bijvoorbeeld L2H2. Wat zeggen die over lengte en hoogte van een bestelbus? Is er een standaard?

De meeste bestelbussen zijn leverbaar met verschillende lengtes van de laadvloer. En het dak kan ook op verschillende hoogtes zitten. Immers: voor een klus kun je meer of minder ruimte of hoogte nodig hebben. De aanduidingen L1, L2, L3 of H1, H2 en H3 voor lengte en hoogte van een bestelbus geven aan waarmee je te maken hebt. We gaan er hier wat dieper op in.

Verschillende lengte en hoogte van een bestelbus

Iedere ondernemer, zzp-er of klusser die een bus zoekt, wil er iets anders mee doen. Vaak zal de standaardlengte voldoen, maar soms wil je gewoon nét wat meer in de lengte (bijvoorbeeld omdat je langere balken of profielen vervoert) of in de hoogte (als je hoge spullen vervoert of er in wilt staan). Een groter model bus is dan vaak weer een stap te ver en te kostbaar. Een andere maat van hetzelfde model lost het dilemma dan op.

Om gemakkelijk onderscheid te maken worden de verschillende lengtevarianten aangeduid met L1, L2 en eventueel L3 of L4. Met de hoogtevarianten gebeurt hetzelfde maar dan met de H als eerste letter. En uiteraard zijn ook combinaties mogelijk, bijvoorbeeld L2H2, L3H2 of L2H3.

Geen vaste maten

Aan de diverse maten voor lengte en hoogte van een bestelbus zijn verder geen afspraken gebonden. Een L2 bij een Renault Traffic kan een andere lengte hebben dan een L2 bij een Mercedes Vito. En een H2 van de Volkswagen Crafter heeft wellicht een andere hoogte dan bij een Citroën Jumper, om enkele voorbeelden te noemen. Het zijn dus binnen een modelreeks de relatieve maten. Als je op de centimeter de ruimte wilt weten, dan moet je dus zeker op blijven letten.

Wordt dit alleen gebruikt bij de grotere bussen? Nee hoor. Ook bij een Volkswagen Caddy zagen we bijvoorbeeld de aanduiding L2 staan voor een langere uitvoering.

Gemakkelijk opzoeken

Doordat veel merken deze aanduidingen voor de lengte en hoogte van een bestelbus gebruiken is het wel gemakkelijk om de juiste bus voor je situatie te vinden. Zeker als je een gebruikte bus zoekt. Dan kun je lekker snel door het aanbod (op deze site) zoeken. Let wel op dat bij de standaard uitvoering, dus L1H1, die aanduiding vaak gewoon wordt weggelaten. Ga je daar dan specifiek op zoeken, dan krijg je geen treffers.