Xpeng - Reportage

What's in a name?

Xpeng
AutoWeek 44 2020
AutoWeek 44 2020

Je leest het in AutoWeek 44 2020

Xpeng, het zou ook zomaar de naam van Aziatische magnetrons kunnen zijn. Maar het is een Chinese autofabrikant, die ook de vleugels wil gaan uitslaan naar Europa. In Noorwegen voelen we twee modellen aan de tand om te kijken of die missie kans van slagen heeft.

Nederland is dankzij tal van overheidsmaatregelen een vruchtbare bodem voor elektrische auto’s, maar in Noorwegen zijn ze nog een flinke stap verder op dit vlak. Dankzij bijzonder lucratieve subsidies bedraagt het verkoopaandeel van elektrische auto’s in dit land maar liefst 42,4 procent. Het is dus niet zo vreemd dat het even hippe als (in onze contreien) onbekende Chinese merk Xpeng het Scandinavische land heeft gekozen als introductielocatie voor zijn modellen. Hier zijn EV’s immers de normaalste zaak van de wereld. Dat neemt echter niet weg dat de Noren hun nek verdraaien voor de nieuwkomers. Langs de kant van de weg, in hun Tesla’s, overal eigenlijk. En het is terecht dat de G3 en de P7 van Xpeng zo de aandacht trekken. Na onze kennismaking durven we te stellen dat deze auto’s best eens verkooptoppers zouden kunnen worden.

De kans is groot dat de fabriek de export naar Europa vroeg of laat zelf op zich gaat nemen, maar de modellen worden op het moment in Noorwegen geïmporteerd door Greenway Motors AS, een bedrijf dat voor de helft eigendom is van een exporteur met Chinese roots en voor de helft van een voormalige Mercedes-dealer. Bedrijfsleider Zahid Saddiq licht in het hoofkantoor in de ten noorden van Oslo gelegen gemeente Lørenskog de filosofie van het merk toe. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is het feit dat Xpeng qua productiefilosofie goed naar Tesla heeft gekeken. Weliswaar koopt het bedrijf componenten en kennis in bij derden, maar de hardware en software zijn in eigen huis ontwikkeld.

MAATSTAF

Dat dit in de praktijk uitstekend werkt, heeft Tesla al op succesvolle wijze laten zien. De Amerikanen zijn dan ook de maatstaf voor Xpeng, al wordt dat niet met zoveel woorden gezegd. Met de P7 richt Xpeng zijn pijlen op de Tesla Model 3. Hoewel nog niet bekend is wanneer het model op de markt zal worden gebracht en de prijzen evenmin vaststaan, mogen we ervan uitgaan dat de Chinees goedkoper wordt en een riantere standaarduitrusting krijgt dan zijn Amerikaanse voorbeeld.

De P7 wordt zowel leverbaar met achterwielaandrijving als met vierwielaandrijving en volgens de NEDC-cyclus bedraagt de actieradius maximaal 700 kilometer. Dat konden we helaas niet controleren met onze testauto, die nog de Chinese specificaties heeft. Op de afwerkingskwaliteit valt niets af te dingen. Ook op het met hulp van Porsche Engineering afgestelde onderstel kunnen we niet veel aanmerken. Het enige wat niet zo fijn is, is het feit dat in de besturing aandrijfinvloeden waar te nemen zijn, waardoor het je nooit ontgaat dat een 120 kW sterke motor de voorwielen aandrijft. De elektromotor achterin is goed voor een vermogen van 196 kW.

De blingbling-features in de Xpeng zijn een kwestie van smaak. De verlichtingseffecten, waarvoor de Knight Rider model lijkt te hebben gestaan, sluiten niet echt aan op de Europese voorkeuren. Daarnaast zorgt het feit dat deze auto continu online is ervoor dat we een beetje een big brothergevoel krijgen. Dat hoeft van ons niet.

In de G3 gaat het er zakelijker aan toe. De SUV wordt aangedreven door een 145 kW elektromotor die op de achteras is geplaatst en goed is voor een actieradius van 451 kilometer volgens de WLTP-cyclus. Op het rijgedrag en het comfort valt weinig aan te merken. In China zijn onlangs de eerste honderd exemplaren op de boot gezet. Die komen in november in Noorwegen aan.

DUIDELIJKE BOODSCHAP

Deze auto’s zijn misschien nog niet in alle opzichten perfect, maar ze zijn desondanks een duidelijke boodschap aan de gevestigde orde. De Koreaanse auto-industrie heeft in de afgelopen decennia heel grote stappen gezet, maar de Chinezen zijn nog veel sneller. Ze hebben er bijvoorbeeld veel minder moeite mee om goede ideeën af te kijken. Daar zijn ze bij Tesla ook achter gekomen. De Amerikanen liggen al enige tijd in de clinch met Xpeng.

Het is bij beide modellen niet de vraag óf ze naar Nederland komen, maar wanneer dat gaat gebeuren. En mocht je niet kunnen wachten, dan is het goed om te weten dat de Noorse dealers ook al graag auto’s verkopen aan buitenlanders.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren