Volkswagen Up 1.0 TSI - Rij-impressie

UPdate

170 reacties

Video
AutoWeek 27 2016
AutoWeek 27 2016

Je leest het in AutoWeek 27 2016

Met een paar subtiele wijzigingen gaat de Volkswagen Up z'n tweede levensfase in. Het gaat vooral om onderhuidse wijzigingen waarbij de toevoeging van een 90 pk TSI-motor de grootste en leukste is.

Na vijf jaar heeft Volkswagen de Up een subtiele make-over gegeven. Klaarblijkelijk zijn ze in Wolfsburg nog steeds tevreden met hun kleintje; de uiterlijke aanpassingen zijn minimaal. Het profiel van de bumpers is licht hertekend en de koplampen zijn met de retoucheerkwast bestreken; ze bevatten voortaan leds. Als toegevoegd veiligheidsitem zitten er nu richtingaanwijzers in de buitenspiegels. Kortom, alleen met een geoefend oog kun je de gefacelifte Up herkennen.

Technisch is er iets meer gebeurd. Er is een nieuwe motor aan het programma toegevoegd en ook wat comfortverhogende elektronica. De atmosferische, indirect ingespoten driecilinder benzinemotor met 60 en 75 pk is gebleven, net als de aardgasversie van 68 pk. Er is nu een direct ingespoten turbo-versie met 90 pk bijgekomen. Dit is de motor die we met 95, 110 dan wel 115 pk kennen uit de Polo en Golf. De TSI maakt van de Up een lekker vlot karretje. Hij reageert vol levenslust op het gaspedaal, maar dat doet hij niet bepaald in stilte. Het is duidelijk hoorbaar dat hij aan het werk is. Zijn maximum koppel bereikt de driecilinder tussen 1.500 en 3.500 toeren en dan komt de motor ook het meest tot zijn recht. Daaronder is er minder enthousiasme en doe je er goed aan om rap terug te schakelen. Je kunt de Up TSI alleen bestellen met een handgeschakelde vijfbak – de gerobotiseerde bak, leverbaar op de versies met 60 en 75 pk, is er niet meer bij. De handbak laat zich prettig bedienen via korte, trefzekere slagen. Hij heeft tamelijk lange overbrengingen, wat een bijdrage levert aan de rust in de auto.

Het onderstel en de besturing zijn ongemoeid gelaten. De Up laat zich nog altijd licht door de stad dirigeren. Met zijn compacte afmetingen is hij lekker wendbaar. Wanneer het tempo omhoog gaat, toont hij zich keurig stabiel. Ook de indeling van het interieur is ongewijzigd gebleven. Dat betekent dat je voorin meer dan genoeg ruimte tot je beschikking hebt. Ook voor een bestuurder met een bovengemiddeld postuur is er een overvloed aan hoofdruimte en dankzij de ver naar achteren te verstellen stoel kun je ook je benen prima kwijt. Jammer is dat het stuur alleen in hoogte te verstellen is en niet axiaal, waardoor je de stoel al snel toch weer iets naar voren schuift. Dat laatste tot blijdschap van de passagiers achterin, want daar houdt de beenruimte niet over.

DR. DRE

Volkswagen heeft voor de Up verschillende uitvoeringsniveaus in het gamma, waaronder nu ook de Up Beats. Deze is in samenwerking met audiospecialist Beats (voorheen van Dr. Dre) tot stand gekomen. Aan de buitenkant herken je de auto aan het Beats-logo en de spiegels in een contrasterende kleur. Vanbinnen is de auto voorzien van een 300 watt-geluidssysteem met twee tweeters in de A-stijlen, twee woofers in de portieren, twee full-range speakers achterin en in de reservewielkuip nog een subwoofer. Genoeg om er een mooi feestje van te maken. Je bedient de geluidsinstallatie met knoppen op het witte stuurwiel. Tegenwoordig neemt het multimediasysteem dankzij bijvoorbeeld Apple CarPlay en Android Auto de functionaliteit van je telefoon over. De Up is verkrijgbaar met Maps + More. Hierbij neemt je telefoon, die in een houder op het dashboard is geplaatst, via een app juist de functionaliteit van de auto over. Zo kun je Maps + More als zuinigheidstrainer gebruiken, je kunt ermee navigeren en het als boordcomputer gebruiken. We zijn echter niet helemaal onder de indruk van het systeem. Een toerenteller zit ook gewoon in het dashboard, net als een verbruiksmeter. En zolang we geen gekke dingen doen, kunnen we het prima stellen zonder watertemperatuurmeter. De navigatiefunctie van Maps + More werkt minder prettig dan de standaard navigatie-app die op de meeste telefoons gratis aanwezig is. Door gewoon een simpele telefoonhouder op je dashboard te plakken, ben je een stuk voordeliger uit en minstens zo goed bediend. Zinniger is dat de airco voortaan is voorzien van een pollenfilter, dat je de Up kunt krijgen met een regensensor en een achteruitrijcamera en dat een afstandsbediening voor de centrale deurvergrendeling nu standaard is.

Wat de vernieuwde Up gaat kosten als hij in september in de showroom staat, is nog niet bekend. Volgens de importeur liggen de prijzen op hetzelfde niveau als voor de facelift. Daarmee is alleen de prijs van de TSI een vraagteken, want die versie was er toen nog niet.

Volkswagen Up
Volkswagen up faceliftVolkswagen UpVolkswagen UpVolkswagen UpVolkswagen UpVolkswagen UpVolkswagen Up

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (170) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum