Renault Twingo TCE 90 vs. Volkswagen Up 1.0 TSI

Verschil van inzicht

AW 48
AutoWeek 48 2016
AutoWeek 48 2016

Je leest het in AutoWeek 48 2016

Heel subtiel heeft Volkswagen de Up gefacelift, met het blote oog zijn de verschillen nauwelijks te zien. Onderhuids is er juist meer gebeurd: VW's kleintje is er voortaan ook met een 90 pk TSI-motor. Weet-ie partij te bieden aan de eveneens 90 pk sterke Renault Twingo?

Volkswagen heeft onlangs de Up gefacelift, en dat is heel subtiel gedaan. Verwacht geen schokkende veranderingen, want het vraagt een kennersoog om zonder te aarzelen in één keer de aanpassingen aan te wijzen die Volkswagen heeft doorgevoerd. Veel meer dan kleine retouches aan de bumpers en de koplampen zijn het niet. In grote lijnen is het uiterlijk van de Up dus gebleven zoals het vijf jaar was. Onderhuids is er meer aan de hand. Behalve met nieuwe, comfortverhogende elektronica is de Up voortaan ook verkrijgbaar met een direct ingespoten turbomotor. Dit is de driecilinder 1.0 TSI, die goed is voor 90 pk – doe 'ns gek! Om een idee te krijgen waar we de Up met 90 pk-motor moeten plaatsen, zetten we hem naast de Renault Twingo die in dit geval eveneens is voorzien van een 90 pk driepitter. Kortom, we hebben hier te maken met twee potente vijfdeurs auto's uit het A-segment.

VOOR KLEINE BOODSCHAPPEN

Hoewel beide auto's beschikken over een vijfdeurs carrosserie, is de opzet van de compacte modellen onderling wezenlijk verschillend. De Up is een conventionele voorwielaandrijver met de motor dwars voorin. De eerste twee generaties van de Renault Twingo waren dat ook, maar bij de laatste modelwissel heeft Renault de Twingo-motor achterin geplaatst, onder de vloer van de bagageruimte. Net als bij het zustermodel Smart Forfour. Het voordeel dat de Twingo heeft door de verhuizing van de motor van voor naar achter is dat er nu geen aandrijflijn meer tussen de voorwielen zit. Hierdoor kunnen die wielen verder insturen, met als resultaat een uiterst kleine draaicirkel. Verder kan Renault door het ontbreken van de motor en de versnellingsbak aan de voorkant de neus van de auto erg kort houden, wat bijdraagt aan het gemak waarmee je de Twingo door krappe binnensteden manoeuvreert. Verder zit er echter niet veel voordeel aan de opzet met de motor achterin. Sterker nog, het brengt zelfs de nodige nadelen met zich mee.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Praat verder op het forum