Volkswagen Tiguan vs Kia Sportage - Dubbeltest

Kia komt langszij bij VW

218 reacties

Video
AutoWeek 34 2016
AutoWeek 34 2016

Je leest het in AutoWeek 34 2016

Ooit was een Kia Sportage een budgetoptie in het compacte SUV-segment. Dat is tegenwoordig wel anders, want de nieuwste generatie is één van de meest volwassen keuzes in het segment. Spotgoedkoop is de Sportage 1.6 T-GDI ook niet meer, maar vormt hij met een prijs van zo'n 45.000 euro een beter koop dan de nieuwe Volkswagen Tiguan 1.4 TSI?

Betaal je tegenwoordig echt meer dan € 45.000 voor een Kia? Het antwoord staat op het prijskaartje van 'onze' Sportage, die inmiddels al bijna zes maanden deel uitmaakt van de AutoWeek Duurtestgarage: volmondig ja. De tijd dat een Kia een prijspakker was, ligt zoals bekend al een tijdje achter ons, maar het loont de moeite om te kijken wat je precies krijgt voor die ruim vijfenveertig mille die de Kia-dealer verlangt voor dit rode exemplaar. Trouwe lezers van AutoWeek weten dat we rondrijden in een soort 'opgetuigde kerstboom'. De duurtester is werkelijk volgehangen met zo'n beetje alle opties die de Koreanen beschikbaar hebben voor de Sportage. Hoewel, opties … Wie zoals wij kiest voor het meest luxe uitrustingsniveau GT-Plusline, heeft niet zo veel keuze in accessoires, want het pakket omvat al de meeste zaken die je in andere gevallen zou aankruisen op het bestelformulier. Comfortvoorzieningen, zoals verwarming en koeling in de (elektrisch verstelbare) stoelen, een verwarmd stuurwiel, volledig leren bekleding, een uitgebreid multimediasysteem met aanraakscherm, een achteruitrijcamera en een panoramisch glazen schuifdak, zijn allemaal aanwezig en het lijstje gaat nog even door. Ook op het gebied van actieve en passieve veiligheid laat deze specifieke Sportage weinig te wensen over, met onder meer een automatisch noodremsysteem, een prima functionerende rijstrookassistent, dodehoeksensoren en meesturende xenon-koplampen. Al die zaken zijn standaard aanwezig in deze versie, en daarmee biedt Kia nog steeds een erg goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het voelt ongeveer alsof je rondrijdt in een all-you-can-eat-restaurant waar wél goed gekookt wordt; op zich gebruik je zaken die niet noodzakelijk zijn en de rekening is fors, maar de ervaring die je ervoor terugkrijgt, zorgt absoluut voor tevredenheid. Die hogere prijs is deels een gevolg van Kia's nieuwe positionering – het wil niet langer een budgetmerk zijn – en van de aandrijflijn. Die is namelijk nogal ongunstig voor ons belastingklimaat, maar daar komen we later op terug. Eerst stellen we de uitdager van de Sportage aan je voor.

Volkswagen heeft sinds een paar maanden immers een compleet nieuwe Tiguan in de showrooms staan. Een auto die lichter en zuiniger is dan zijn voorganger en zodoende voor lagere bedragen in de prijslijsten staat. Z'n vanafprijs is in het geval van de Tiguan 1.4 TSI met 150 pk zelfs fiks lager dan die van de Sportage 1.6 T-GDI; waar Kia minimaal € 40.995 vraagt, krijg je bij VW al een dergelijke Tiguan mee voor € 31.890. 'Gelukkig' zorgen wat opties bij de Duitsers al snel voor een gepeperde rekening, en zo staat hier onder de streep een Tiguan die met een prijs van € 44.395 aardig dicht in de buurt komt van de geteste Sportage. Maar waar zitten de verschillen?

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (218) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum