Kia Sportage - Mazda CX-5 - Volkswagen Tiguan

De bomen groeien tot in de hemel

AW 24 Volkswagen Tiguan, Mazda CX-5, Kia Sportage
AutoWeek 24 2017
AutoWeek 24 2017

Je leest het in AutoWeek 24 2017

Hoewel de Mazda CX-5 pas vijf jaar op de markt is, presenteert het Japanse merk nu een grondig opgewaardeerde versie van z'n compacte SUV. Is dat voldoende om te blijven scoren in een segment waar ontwikkelingen razendsnel gaan en de lat steeds hoger ligt?

Mazda blijft een lekker eigenwijs merk; op het gebied van motoren, waarover straks meer, maar ook qua design, rijgedrag en uitstraling heeft het Japanse merk zijn eigen plekje in de markt. En al jarenlang met succes; in 2012 bijvoorbeeld werd de eerste generatie van de CX-5 een regelrechte hit. In Nederland werd de middelgrote SUV weliswaar ietwat geholpen door de lagere bijtelling (het was toen één van de weinige modellen in zijn soort met twintig procent), maar de auto viel sowieso goed in de smaak. Inmiddels leunt een kwart van de Mazda-verkopen op dit model, dus de verwachtingen voor de nieuwe versie zijn hoog. Want is de tweede CX-5 wel helemaal nieuw, of hebben we te maken met een grondige facelift? Beide, feitelijk. Hoewel het lijkt alsof Mazda de SUV alleen wat strakkere kleren heeft aangetrokken, is het koetswerk qua vormgeving en materiaalgebruik volledig nieuw. Het onderstel en platform vinden daarentegen wel hun technische oorsprong in de vorige CX-5, al voerde Mazda grondige aanpassingen door met onder meer stijvere staalsoorten en andere schokdempers. Of dat het gewenste effect heeft, vertellen we verderop. Eerst stellen we de andere kandidaten voor.

Twee zeer relevante auto's die gelden als de beste van hun segment. De oudste van de twee komt bij Kia vandaan; de huidige Sportage rolde begin 2016 de showroom uit en keer op keer wist de Koreaan ons te overtuigen. Maar inmiddels heeft hij gezelschap gekregen van een hele lading nóg nieuwere modellen. Denk aan de Peugeots 3008 en 5008, terwijl vanuit de Volkswagen Groep zelfs drie geduchte tegenstrevers aan de deur kloppen. Skoda doet goede zaken met de Kodiaq, Seat kan de Ateca niet aanslepen en bij Volkswagen is de tweede generatie Tiguan, onze derde testauto, een succesnummer. Het geeft eens te meer aan hoe sterk de concurrentie is en hoezeer de lijn in het segment der compacte SUV's alsmaar stijgt. Louter eigenwijsheid is niet genoeg; de Mazda CX-5 moet van goeden huize komen.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum