Volkswagen Multivan

Nieuw plan met de Multivan

Volkswagen Multivan
AutoWeek 2003 nummer 8
AutoWeek 2003 nummer 8

Je leest het in AutoWeek 2003 nummer 8

MPV's hebben de afgelopen jaren een flink stuk van de automarkt veroverd. Maar de VW Multivan – een MPV die er al lang was – profiteerde daar in Nederland nauwelijks van. Een nieuwe Multivan brengt nieuwe kansen.

Renault geldt als de fabrikant die – met de Espace – de MPV in Europa introduceerde. Maar eigenlijk bestond zo'n soort auto al langer. We hebben het dan over de VW Bus; het handige vervoermiddel voor negen personen, afgeleid van de kleine bedrijfswagen die op zijn beurt gebaseerd was op de Volkswagen Kever. VW is altijd zo'n kleine bedrijfswagen – de Transporter – blijven bouwen en er is ook steeds een personenversie van geweest. Natuurlijk is er in de loop van de jaren veel veranderd. Het 'Kever-concept' – motor achterin en achterwielaandrijving – verdween met de vierde generatie en maakte plaats voor een model met voorin geplaatste krachtbron en voorwielaandrijving. En het eenvoudige 'busje' kreeg gezelschap van luxe varianten. Die bereikten een aanzienlijke status. In Duitsland werden ze een alternatief voor stationwagon-versies van modellen van de 'betere' merken. Bij ons in Nederland lukte het ze niet die stap te maken. Maar misschien gaat dat toch nog gebeuren. VW komt nu met een nieuwe Transporter en presenteert – vast niet toevallig – als eerste de daarop gebaseerde luxe personenwagenversie,; de Multivan.

Op het eerste gezicht lijkt er nauwelijks iets veranderd; de vormgeving van de nieuwe Multivan verschilt niet zoveel van die van de vorige. Je ziet wel moderne VW-trekken; de grille en de koplampen doen sterk denken aan die van de Touareg en de Touran. Wat niet meteen zal opvallen, is dat de zijwanden nu meer rechtop staan. Voor de Multivan is dat misschien niet zo belangrijk. Wel voor de Transporter, want die kreeg daardoor een beter bruikbare laadruimte. Wat je wel ziet – in elk geval wanneer je een nieuwe Multivan naast een 'oude' zet, is dat de wagen hoger is geworden. Het dak ligt maar liefst 1,95 m boven het wegdek. Die hoge bouw geeft de auto vanzelf MPV-achtige trekken; instappen wordt 'opstappen'. De zit is dan ook hoog en – dat is heel handig – zelfs lange mensen kunnen nog onder de geopende achterklep staan.

Op de bok
De Multivan hoort bij de grote MPV's en heeft daar ook de kenmerken van. Er is niet geprobeerd de zitpositie een beetje naar het niveau van een 'gewone' personenauto te brengen. Achter het stuur van de Multivan zit je op de bok. En je zit op echte, grote MPV-stoelen, zonder een zweem van sportiviteit. Het uitzicht over het verkeer voor je is riant. Kopers hebben de keus uit twee benzinemotoren en drie dieselkrachtbronnen. Wij reden de 2.5 TDI met 175 pk (er is ook een 2.5 TDI met 131 pk). De vijfcilinder is netje getemd en houdt zich koest. Maar het prestatievermogen is er niet minder om. Met z'n koppel van 400 newtonmeter trekt hij er stevig aan. Ook op steile hellingen pakt hij vanuit lage toeren makkelijk op. De 2,5-literdiesels – met pompverstuivers – zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Dit aantal versnellingen helpt het toerental in de buurt te houden van het gebied waar de motor zijn maximumkoppel ontwikkelt. Je bedient de bak met een pook die uit de middenconsole steekt. Hij gaat vlot genoeg, maar wel een beetje hakerig, van de ene gang naar de andere. Vanaf z'n plaats 'op de bok' kan de bestuurder de Multivan netjes mennen. Braaf, maar zonder veel te communiceren volgt hij de bevelen die hij via het stuurwiel krijgt. Het comfort aan boord doet niet onder voor dat van een gemiddelde personenauto en de 'bus' ligt stabiel op de weg. De vorige Multivan wilde in bochten nogal overhellen. In het nieuwe model heb je daar weinig last van. Maar dat maakt de hoge auto nog niet tot een wagen die uitnodigt tot snel bochtenwerk.

Slaapbank
Zoals je van een echte MPV verwachten mag, is de nieuwe Multivan ruim voorzien van allerlei opbergvakken; bijvoorbeeld in de portieren, boven op de middenconsole en onder de achterbank. De ruimtewagen is zelfs een uitneembare afvalemmer rijk, en ruimten voor grote flessen frisdrank. Bekerhouders mogen natuurlijk ook niet ontbreken. De Multivan is er in drie uitrustingsniveaus. Je hebt een basisversie met zes zitplaatsen en één schuifdeur die toegang geeft tot het achtercompartiment. Daarboven komt de 'Comfortline'. Die is luxer, heeft twee schuifdeuren en biedt plaats aan zeven personen. Met het zitmeubilair valt weer heel wat te stoeien. De twee stoelen op de tweede rij laten zich niet alleen verschuiven, je kunt ze ook omdraaien, zodat de mensen op de rijen twee en drie met het gezicht naar elkaar toe kunnen zitten. Een wondertje van vernuft is de tafel in het midden. In z'n uitgangspositie zit hij als een soort van middenarmsteun tussen de twee zetels van zitrij twee in. Na een aantal handelingen waarbij wat ervaring met het interieur van een camper of caravan goed van pas komt, krijg je een rond tafeltje met direct daaronder bekerhouders en een asbak. Op een lager niveau vind je onder meer een soort van krantenbak. Als je van plan bent met niet meer dan vijf mensen op pad te gaan, kun je de twee stoelen van rij twee uit de auto halen en thuis laten. Daardoor heb je de mogelijkheid de achterbank naar voren te schuiven, waardoor de bagageruimte groter wordt. Met een paar handgrepen is de achterbank ook nog te transformeren tot een bijna vlakke slaapbank, die aan kan sluiten op de stoelen van rij twee met voorovergeklapte rugleuningen. Zo ontstaan er twee slaapplaatsen. Het spreekt vanzelf dat er hoofdsteunen en driepunts rolgordels zijn voor elk van de zeven personen waarop de Multivan berekend is.

Geen geschreeuw
De meest luxe versie van de Multivan; de 'Highline' onderscheidt zich van de 'Comfortline' door zaken als elektrisch werkende schuifdeuren, cruise control, een regensensor en automatische klimaatbeheersing. Het klimaat in het achtercompartiment van de auto is apart regelbaar, ook in de versies met een eenvoudigere airco trouwens. Om de mensen achterin en voorin makkelijker – zonder stemverheffing - met elkaar te kunnen laten praten, heeft VW een communicatiesysteem ontwikkeld dat gebruik maakt van zes microfoons in de hemelbekleding en de luidsprekers van de radio.
Veiligheidsvoorzieningen? Frontairbags, zijairbags en hoofdairbags zijn voorin standaard. Hoofdairbags voor de achterpassagiers kunnen als optie worden besteld. Voor de actieve veligheid krijgen alle Multivans ABS, een anti-doorslipregeling en een elektronisch sperdifferentieel mee. Bij wagen met een vermogen vanaf 175 pk is ook een stabiliteitssysteem standaard.
De prijzen van de nieuwe Multivan én de nieuwe Transporter laten nog even op zich wachten. De wagens zelf komen in juni.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum