Volkswagen Golf Variant
Veelzijdige Variant
- Henny Hemmes
- Eerste rijtest
't Heeft even geduurd, maar nu is hij er dan toch: de Golf heeft zijn stationwagon. De nieuwe Variant komt volgende maand de gelederen van Volkswagen versterken. Zelfs nu van de Golf meer varianten zijn in de vorm van de Plus en de Touran zijn de verwachtingen van de Variant hooggespannen. AutoWeek ging naar Wolfburg voor een eerste kennismaking.
De ontwikkeling van de nieuwe Golf is alweer even onderweg, maar er was ook nog tijd om een Variant aan het gamma van de huidige generatie toe te voegen. Pessimisten twijfelden eraan of hij nog wel zou komen. Er gaan immers al langer geruchten, dat een nieuwe generatie Golf niet in 2011 komt, maar misschien al volgend jaar. Die snelle modelwissel zou trouwens ingegeven zijn door het feit dat de huidige Golf te duur wordt geproduceerd en dus te weinig geld oplevert.
Maar Volkswagen zegt nu dat met de komst van de Touran en de Golf Plus de modellencyclus juist twee paar jaar langer wordt dan de gebruikelijke zes jaar.
Hoe dan ook, de Golf Variant is er nu in ieder geval. Hij werd in maart op de Salon van Genève onthuld en onlangs hebben we met de nieuwe stationwagon gereden in de buurt van het Duitse Wolfsburg, de thuishaven van Volkswagen.
Uiteraard hebben de Plus en de Touran kopers aangetrokken, die ook potentiële klanten waren voor de Variant. Maar Volkswagen verwacht dat de ware combiliefhebber nog steeds het best bediend is met een echte stationwagon.
Van de eerste Variant die van 1993 tot 1999 beschikbaar was, zijn er in totaal ruim 579.000 verkocht en van generatie nummer twee die tot vorig jaar op de markt was, ligt dat aantal op bijna 625.000. De meeste exemplaren daarvan verlieten een Europese showroom. Geen model, dus, dat VW zomaar zou kunnen negeren.
De jongste Variant van de Golf komt wereldwijd beschikbaar, in sommige markten zoals de Verenigde Staten als Jetta SportWagon, maar de basis is natuurlijk hetzelfde, die van de Golf V. Net als de Jetta wordt de Variant overigens gebouwd in Mexico.
Schrappen
De Golf Variant was al direct na de AutoRAI te bestellen en arriveert eind juni bij de Nederlandse dealers. Het motorenprogramma begint met een nieuwe 80 pk sterke 1,4-liter 16-klepper. Naast de bestaande 1,6-liter met 102 pk komt er ook een compleet nieuwe 1,4-liter TSI-motor met 122 pk. Daarnaast zijn er nog twee versies van de 1.4 TSI beschikbaar: met 140 en met 170 pk. In een segment waar 60 procent van de auto's aan zakelijke rijders verkocht wordt, moeten natuurlijk ook dieselvarianten beschikbaar zijn. Voor de nieuwe stationwagon zijn dat er twee: de 1,9-liter TDI met 105 pk en de 2,0-liter TDI met 140 pk. Beide diesels worden geleverd zonder roetfilter, maar varianten mét zo'n DRF (dieselroetfilter) zijn tegen een meerprijs van E 250 leverbaar. Zo erg veel geld is dat nu ook weer niet en in een tijd waarin we zorgvuldiger omgaan met het milieu zou Volkswagen de uitvoeringen zónder gewoon moeten schrappen! Ook importeur Pon zou zich dit misschien ter harte moeten nemen.
De 1,4-liter zestienklepper wordt gecombineerd met een vijfversnellingsbak, net als de achtkleps 1,6-liter, maar de laatste is tegen meerprijs ook met de zestraps Tiptronic-automaat beschikbaar. De Variant 1.4 TSI met 122 pk krijgt een zesbak en de beide snellere versies kunnen tegen bijbetaling ook geleverd worden met de zestraps DSG-automaat. Die transmissie wordt overigens in een kwart van alle verkochte Tourans geleverd.
In Nederland verwacht de importeur jaarlijks zo'n 3.000 Golfs Variant te verkopen, bijna een kwart van het totale aantal Golfs dat de vaderlandse VW-showrooms verlaat.
Jammer
Hoe zit 't met de ruimte? De nieuwe Variant heeft dezelfde 2,58 m lange wielbasis als de Jetta en heeft dezelfde lengte en breedte (4,56 en 1,78 meter) maar is met 1,50 meter vier cm hoger. Hij is bovendien op een haar na 16 centimeter langer dan zijn voorganger. De bagageruimte heeft een verdiepte bagagevloer, waarover een afdekking ligt zodat een vlakke laadvloer ontstaat. Die afdekking kun je zonder meerprijs weglaten en dan is de inhoud van de bagageruimte achter de achterbank 520 liter. Met vlakke laadvloer is dat 468 liter. Als je de bank neerklapt, wordt de inhoud vergroot tot 1.550 liter, wat een keurige waarde is voor het segment.
Jammer nu toch, dat het omklappen niet zomaar gaat. De voorstoelen moeten eerst naar voren om de zittingen van de achterbank om te klappen en van de asymmetrisch deelbare achterbank moet je eerst de hoofdsteunen losmaken, want anders laten de rugleuningen zich niet platleggen. Bovendien passen de drie hoofdsteunen nét niet onder het luik in de laadvloer.
In de cockpit van de Variant is het gevoel niet anders dan van een gewone Golf. Het zakelijke en strakke interieur biedt ruim plaats, zowel voor- als achterin. Verder heeft Volkswagen de Variant voorzien van tal van opbergvakjes en bakjes.
Het rijden met de Variant voelt eveneens vertrouwd. Natuurlijk waren we benieuwd naar de nieuwe 122 pk sterke 1,4-liter TSI, maar die was niet beschikbaar. Dus reden we de testroute naar Goslar heen met de 140 pk 1.4 TSI en terug met de 2.0 TDI. In beide auto's zijn de motoren ruim bemeten voor de 1.328, respectievelijk 1.377 kg wegende auto's en ook bij een serieuze belading zullen de krachtbronnen hun werk wel naar behoren doen.
Met de aangepaste vering en demping is de wegligging prima. De Variant is stabiel en voelt betrouwbaar aan en heeft een fijne directe besturing. Maar dat heeft VW met de gewone Golf natuurlijk ook dik voor elkaar.
Mager
De prijzen van de Golf Variant beginnen bij E 22.500. Maar wie het praktisch nut van een stationwagon ook echt wil benutten, moet bij alle uitrustingsniveaus nog wat extra euro's op tafel leggen. Want we missen bij voorbeeld een bagagenet op de vloer (een optie voor E 35) of een praktische bagage-scheidingsnet achter de achterbank (E 270).
En wie vindt dat een stationwagen voorzien moet zijn van functionele dakdragers (er zijn drie mogelijkheden), betaalt minimaal E 210 bij. De standaard dakrails zijn puur voor het oog.
De basisversie is de Trendline, die standaard is voorzien van voor- en zijairbags voor bestuurder en voorpassagier en hoofdairbags vóór en achter. En van antiwhiplash-hoofdsteunen voorin en driepuntsgordels met gordelspanners voor alle vijf zitplaatsen. Bij de Trendline horen onder meer ook airco, elektrische raambediening en centrale deurvergrendeling met afstandbediening tot de standaarduitrusting.
De Comfortline biedt meer in de vorm van cruisecontrol, in hoogte verstelbare stoelen vóór, verchroomde raamlijsten en zaken als een middenarmsteun achter. De Sportline heeft verder nog een 15 mm verlaagd onderstel, sportstoelen en lichtmetalen wielen.
Alle uitvoeringen hebben radiovoorbereiding, maar missen een audio-installatie. Ze zijn meteen leverbaar als Business met navigatiesysteem, telefoonvoorbereiding, cd-wisselaar en een multifunctioneel stuurwiel.
Nieuw voor VW is het panoramadak, een elektrische bediend, dubbel glazen schuifdak met elektrisch bediende zonwering (E 1.495), dat ook in de Tiguan leverbaar wordt.
Uiteraard zijn er tal van opties leverbaar, zoals een passagiersstoel met neerklapbare rugleuning (E 350 in het Vario-pakket), gedeeltelijk leren interieur (E 2.995), klimaatregeling (E 365), getint glas voor de achterste zijruiten en achterruit (E 350), zijairbags achter (E 395) en ESP (E 7.500). Dat laatste is overigens standaard op de twee sterkste versies van de 1.4 TSI met DSG. Al met al heeft Volkswagen zijn nieuwe Variant toch eigenlijk een wat magere uitrusting meegegeven en moet je je rekenmachine gebruiken als je in de Golf stationwagon geïnteresseerd bent, want er is altijd wel iets dat je extra wilt hebben.