Vierseizoenenbandentest 2021

De beste all season banden

Vierseizoenenbandentest 2021
Vierseizoenenbandentest 2021Vierseizoenenbandentest 2021Vierseizoenenbandentest 2021Vierseizoenenbandentest 2021Vierseizoenenbandentest 2021
AutoWeek 43 2021
AutoWeek 43 2021

Je leest het in AutoWeek 43 2021

Vroeger was een vierseizoenenband hooguit een compromis, maar vandaag de dag kan het best een alternatief zijn voor zomer- en winterbanden. Tenminste, de echt goede exemplaren. We hebben 32 vierseizoenenbanden getest, waarvan slechts vier banden echte allround-talenten zijn.

De naam belooft een waar totaalpakket waarmee je altijd goed beslagen ten ijs komt: vierseizoenenbanden. Deze allround-talenten bieden duidelijke voordelen ten opzichte van het halfjaarlijks wisselen van zomer- en winterbanden: geen vermoeiende wissels, geen tweede set wielen, geen opslagkosten en geen vieze vingers. Handig, maar komt de veiligheid daarbij niet in het geding?

Nee, bij onze veiligheids- en bandentests van de vorige jaren hebben de vierseizoenenbanden zich regelmatig bewezen met goede cijfers voor rijdynamiek en veiligheid in alle seizoenen. Deze keer moeten ze echter concurreren in een andere competitie, want het gaat in dit geval niet om veilige vierseizoenenbanden voor kleine en compacte auto’s, maar voor banden voor de sportieve middenklasse. Dat betekent meer gewicht, een hoger motorvermogen en hogere eisen aan rijdynamiek, een echte uitdaging voor de 32 vierseizoenenbanden in de maat 225/50R17 die we ditmaal aan de tand hebben gevoeld. Van A voor Apollo tot V voor Vredestein: elke band krijgt een eerlijke kans. Die banden hebben we overigens anoniem gekocht bij de bandenhandel. We hebben ook een zomer- en een winterband getest, zodat we de vierseizoenenbanden daartegen kunnen afzetten, gelet op rijdynamiek en veiligheid. Daarbij moet je wat kleine concessies doen, voor vierseizoenenbanden gelden immers veel meer eisen. Ze moeten daadwerkelijk het beste van twee werelden zien te bieden.

Zo hebben we getest

Voor het hoofdonderdeel van de test reisden we met de zestien finalisten af naar Ivalo in Finland, voorbij de poolcirkel. Hier wordt de natuursneeuw van het winterseizoen opgeslagen in enorme koelcellen om het hele jaar door te kunnen testen op een overdekt, geprepareerd sneeuwparcours. Bij onze tests op nat en droog wegdek was het daarentegen een zomerse 22 graden Celsius. Deze tests hebben we uitgevoerd op het ATP-testterrein in Papenburg en op de Wachauring in Oostenrijk. De slijtagetest over een afstand van 12.000 kilometer, die bepalend is voor het kostenhoofdstuk, werd uitgevoerd door de slijtage-experts van de Duitse specialist IFV (Ingenieurgesellschaft für Fahrversuche).

Laten we onszelf niet voor de gek houden: vierseizoenenbanden bieden niet de topprestaties van zomer- of winterbanden. Toch zijn ze veilig en dynamisch om mee te rijden, zelfs in het geval van sportieve middenklassers. Bovendien zit je met deze banden altijd aan de veilige kant in geval van plotselinge weersveranderingen. Dit gaat zeker op voor de testwinnaars. Dit jaar zijn er 2 die het oordeel 'uitstekend' ontvangen. De overall winnaar is de Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, direct gevolgd door de Continental AllSeason Contact. Daarnaast zijn de Hankook Kinergy 4S2 en de Vredestein Quatrac zeer aanbevelenswaardig.

De volledige AutoWeek Vierseizoenenbandentest 2021 met alle kandidaten en alle meetresultaten, staat deze week in AutoWeek 43 (27 oktober-3 november), maar is ook onderaan dit artikel digitaal verkrijgbaar.

Prijsvergelijker

Met de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker bieden we je een handige tool om de scherpste aanbiedingen op vierseizoenenbanden te vinden. Op dit moment geeft de prijsvergelijker een overzicht van het volledige aanbod van de grootste bandenaanbieders. Ook zijn hier alle bandentests van de voorgaande jaren terug te vinden.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Lezersreacties (32) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.