Vierseizoenenbandentest 2020

AutoWeek Vierseizoenenbandentest 2020
AutoWeek 44 2020
AutoWeek 44 2020

Je leest het in AutoWeek 44 2020

Vierseizoenenbanden beloven veiligheid onder alle weers- omstandigheden. Of de banden dat kunnen waarmaken, moet deze bandentest duidelijk maken. We hebben de testdeelnemers in verschillende klimaatzones aan de tand gevoeld.

Steeds meer autobezitters kiezen voor vierseizoenenbanden. Met name voor compacte auto’s en (compacte) middenklassers is het een interessante optie. De voordelen van deze ‘alleskunners’ liggen voor de hand: je hoeft niet meer twee keer per jaar de banden te (laten) verwisselen en je hoeft geen banden op te slaan. En dan houd je ook nog eens geld in je zak dat je anders kwijt zou zijn aan een tweede set wielen en banden plus de opslag daarvan. De vraag is of deze banden werkelijk topprestaties leveren onder alle omstandigheden of dat het toch een halfbakken compromis is.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: na uitgebreide veiligheidstests te hebben uitgevoerd in verschillende klimaatzones, kunnen we stellen dat vierseizoenenbanden inderdaad voor voldoende veiligheid zorgen. In de veertig jaar tijd na hun introductie zijn vierseizoenenbanden uitgegroeid tot een veilig en betaalbaar alternatief. Volgens een onderzoek van KwikFit bedroeg het aandeel van vierseizoenenbanden vorig jaar 13,3 procent en de verwachting is dat dit aandeel verder zal stijgen. Tegelijk is het aandeel van winterbanden sterk gedaald, wat natuurlijk alles te maken heeft met de milde winters van de afgelopen jaren. Let wel goed op bij de aanschaf van een vierseizoenenband, want niet elke band heeft het kenmerkende symbool op de wang. Op veel banden prijkt het M+S- symbool, maar alleen als het zogenaamde Three Peak Mountain-symbool met sneeuwvlok ook op een band staat, kun je ervan uitgaan dat een band ook in de sneeuw uit de voeten kan. Maar ook als beide symbolen op de wang van een band staan, is dat nog geen garantie voor topprestaties onder alle omstandigheden. Bij onze bandentest met 32 banden in de met name voor compacte modellen geschikte maat 205/55 R16 wordt duidelijk dat ze links en rechts steken laten vallen.

De tests vallen uiteen in een aantal proeven op droog wegdek, op nat wegdek en in de sneeuw. Daarbij is ook een vergelijking gemaakt met een zomerband en een winterband. Op droog wegdek is de zomerband superieur en de winterband de hekkensluiter. De vierseizoenenbanden zitten er precies tussenin. Je zou het niet verwachten, maar op nat wegdek haalt de zomerband op de meeste onderdelen de beste scores. Veel vierseizoenenbanden zitten in de buurt. De winterband komt in natte condities niet verder dan de middenmoot. Op besneeuwd wegdek ziet het er heel anders uit. Hier is de zomerband nergens meer. Maar de beste vierseizoenenbanden komen aardig mee met een goede winterband.

Zo hebben we getest

We hebben anoniem 32 sets vierseizoenenbanden gekocht, die zich eerst moesten bewijzen bij veiligheidstests op nat en droog wegdek. Daarbij hebben we de remwegen op nat en droog wegdek gemeten met een beginsnelheid van 100 km/h. Alleen de banden met in totaal de kortste remwegen mochten deelnemen aan de hoofdtest, waarbij we naast andere tests op nat en droog wegdek uiteraard ook tests op sneeuw en ijs hebben uitgevoerd. Tot slot kijken we nog even naar het kostenplaatje, waarbij naast de prijs ook de levensduur een belangrijke rol speelt.

De vierseizoenenband excelleert nergens, maar zit op droog en nat wegdek vlak achter de zomerband, en onder winterse omstandigheden doe hij bijna niet onder voor de winterband. Dit gaat zeker op voor de testwinnaars. Vorig jaar konden we 2 banden de hoogste waardering geven, dit jaar zijn er zelfs 5 die het oordeel 'zeer goed' ontvangen. De overall winnaar is de Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, direct gevolgd door de Vredestein Quatrac, de Continental AllSeason Contact, de Michelin CrossClimate Plus en de Falken EuroAll Season AS 210.

De volledige AutoWeek Vierseizoenenbandentest 2020 met alle kandidaten en alle meetresultaten, staat deze week in AutoWeek 44 (28 oktober-4 november), maar is ook onderaan dit artikel digitaal verkrijgbaar.

Prijsvergelijker

Met de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker bieden we je een handige tool om de scherpste aanbiedingen op vierseizoenenbanden te vinden. Op dit moment geeft de prijsvergelijker een overzicht van het volledige aanbod van twintig verschillende bandenaanbieders. Ook zijn hier alle bandentests van de voorgaande jaren terug te vinden.

Zie ook:

 

Verder lezen?
Het volledige artikel is beschikbaar voor slechts €1,49. Het artikel wordt aangeboden in PDF formaat.
Koop artikel €1,49

Oeps, er ging iets mis...

Er is iets mis gegaan met je betaling. Probeer het later nog eens.
sluiten

Vierseizoenenbandentest 2020

Koop dit artikel als PDF voor slechts €1,49.
Vul je e-mailadres in waarop je het artikel wilt ontvangen:

Vierseizoenenbandentest 2020

Je betaling is voltooid! Het artikel is naar je email-adres gestuurd. Je kunt het artikel direct downloaden door op onderstaande knop te klikken. Download het artikel

Lezersreacties (46) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.