Update Opel Astra - Duurtestgarage
Facelift onder de loep
Om nog eens goed op een rijtje te krijgen wat er bij de facelift van de Opel Astra werd aangepast, haalden we een exemplaar van daarvoor bij onze duurtester. De onderhuidse wijzigingen zijn groter dan de uiterlijke.
Het is waar: je moet onze duurtest Astra echt naast een exemplaar van voor de facelift zetten om te zien wat de verschillen zijn. Dan blijken de nieuwe koplampen donkerder van tint, de grille kleiner en de indeling ervan anders. Het zijn ook niet die detailveranderingen die de aanleiding vormen nog eens een duurtest te doen met de Astra, het zijn juist de onderhuidse aanpassingen die ons nieuwsgierig maken. De komst van een nieuwe 1,2-liter driecilinder van Opel-makelij, die zijn 200 cc kleinere voorganger met pensioen stuurt, is opmerkelijk. Immers, bij PSA ligt er een even groot blok gewoon op de plank. En als je bedenkt dat de opvolger van de Astra al over een kleine anderhalf jaar zijn opwachting maakt, is de komst van een geheel nieuwe motor extra bijzonder. Opmerkelijk is ook dat onder de kap van de pre-facelift én van de duurtester de motor andersom in de ruimte hangt. Bij het oude 1,0-liter blok zit de turbo aan de kant van de ontgrendeling van de motorkap en de luchttoevoer met onder meer het luchtfilter links van het blok, bij de nieuwe 1.2 is dat compleet omgedraaid. Omdat rond de turbo veel hitte vrijkomt, zien we thermische bekleding tegen het schutbord die we bij de 1.0 Turbo niet zien.
Natuurlijk was het de bedoeling dat de nieuwe motor heel lang zou meegaan, en toen PSA in 2017 Opel overnam, waren de krachtbronnen al ver in ontwikkeling, zodat ze alsnog in de Astra belandden. De 1.0 Turbo was er alleen in een variant met 105 pk. De 1.2 Turbo biedt drie vermogensopties – 110, 130 en 145 pk – waarmee hij ook de 1.4 Turbo viercilinder vervangt. Een 1.4 Turbo is er nog altijd, maar dat is een naaste verwant van de 1.2-motor met eveneens drie cilinders en altijd gekoppeld aan een cvt-transmissie.
ZUINIGER
Opel claimt dat de motoren nu 20 procent zuiniger zijn dan de krachtbronnen van de eerste lichting van de huidige generatie. Wij zien in de praktijk een verbetering van ruim 15 procent. Vier jaar geleden hadden we een Astra 1.0 Turbo als duurtester. Dat was een hatchback, waarmee we vooral in de winter reden en die een groot deel van de duurtestperiode op winterbanden stond. Toen was het verbruik 1 op 13,7, gemiddeld rijden we nu 1 op 16,7 met de 130 pk sterke duurtester. Het is geen eerlijke vergelijking, want deze keer zijn we in de lente gestart, op zomerbanden en we rijden bovendien overdag niet sneller dan 100 km/h.
Nu we de oude 1.0 Turbo er weer even naast hebben, in een Sports Tourer bovendien, valt op dat die krachtbron zeker niet verouderd aanvoelt. De vermogensafgifte is zelfs wat gelijkmatiger, want de 1.2 Turbo wordt vanaf 2.000 toeren een stuk feller en lijkt meer van hoge toerentallen te houden. Het scheelt zeker dat we de 130 pk-versie hebben, die 225 Nm biedt bij 2.000 toeren. De 110 pk-variant zit op 195 Nm bij hetzelfde toerental. De oude 1.0 Turbo kwam tot 105 pk en 170 Nm.
Achter het stuur word je in de oudere versie teruggeworpen in de tijd; dan blijkt dat het instrumentarium en het centrale display van de nieuwe Astra grote sprongen voorwaarts hebben gemaakt. Ook profiteert hij van spullen die bij zijn grotere broer Insignia vandaan komen. Vooral de klokken en de vele indeelmogelijkheden van het instrumentarium zijn fraai. In het grotere centrale scherm werkt het menu overzichtelijker en sneller. Hadden we bij de duurtester vier jaar geleden nog weleens een zwart scherm dat weigerde op te starten, wat overigens na een update verdween, dat soort fratsen komt bij de nieuwe interface niet voor. Jammer is dat de usb-poorten in het vak tussen de voorstoelen wat onhandig zijn als je via het snoer je smartphone aan het systeem wilt koppelen voor Apple CarPlay. Een plek onder aan het dashboard heeft de voorkeur.
UP-TO-DATE
Is de Astra met de wijzigingen van eind 2019 dan weer helemaal up-to-date? Het is een auto die erg fijn rijdt, die enthousiast en lichtvoetig aanvoelt door zijn directe reactie op het sturen en de gretigheid waarmee de neus de bocht in gaat. Je merkt duidelijk dat het driecilinderblok voorin weinig weegt. In een rechtstreekse vergelijking met moderne concurrenten blijkt dat het Astra-interieur qua materiaalgebruik nog prima meekan, dat de 1.2 Turbo zuinig is en dat de rijeigenschappen er ook nog mogen zijn. Daardoor scoorde deze duurtest-Astra in een test met de gloednieuwe Skoda Octavia Combi en de Kia Ceed SW op onze scorekaart nog behoorlijk wat punten (slechts eentje minder dan de Kia). Weliswaar werd hij daarmee derde en laatste, maar voor een model dat al sinds 2015 meeloopt is het niet verkeerd. Verder zetten we hem tegenover een concerngenoot waarmee hij technisch niets te maken heeft: de Peugeot 308 SW. Die wist hij te kloppen op punten. Het geeft aan dat de Opel Astra nog behoorlijk bij de tijd is en het zal ook niet meevallen voor zijn opvolger om hem te overtreffen. Die nieuweling wordt trouwens wel een Opel met PSA-dna.
Tot een eenheidsworst zal dat niet leiden; met de Corsa heeft Opel al laten zien dat het eigen karakter ondanks de Franse basis nog fier overeind kan blijven. Wat de duurtest betreft zit het er voor deze auto bijna op. We nemen hem nog mee op een trip naar Schotland en daarna gaat hij terug naar de importeur.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
PRIVATE LEASE Opel Astra
Had je deze auto's al gezien?

Opel Astra Sports Tourer 1.2 Turbo 130pk Elegance||LED||ECC||PDC||Camera||Rijklaar||
- 2021
- 80.323 km

Opel Astra Sports Tourer 1.5 CDTI Edition Navi PDC Cruise Camera Apple Carplay
- 2021
- 63.874 km

Opel Astra Sports Tourer 1.2 110pk Elegance Climate control , Camera , Cruise control , Stoel en stuur verwarming Bluetooth , LED dagrijverlichting ,
- 2021
- 56.756 km