Toyota Supra (1993) - Op de rollenbank

Stoute verwachtingen

31 reacties

Video
AutoWeek 34 2019
AutoWeek 34 2019

Je leest het in AutoWeek 34 2019

Doorgaans vergelijken we in deze rubriek het gemeten resultaat op de rollenbank met het vermogen dat ooit in de folder van een auto heeft gestaan. Voor één keer springen we nu uit de band. We maken een serie met extreem getunede auto’s die op geen enkele manier meer iets met de fabrieksopgave te maken hebben. In de aanmelding hiervoor bliezen we hoog van de toren. “We willen minimaal 500 pk zien, anders hoef je niet te komen.” In de komende vijf weken maak je kennis met de kandidaten die deze uitdaging aandurven.

Ghisbert van Ginhoven, sinds jaar en dag chef rollenbank, heeft zin in de nieuwe serie. Eindelijk eens auto’s die zijn rollenbank eer aandoen. Bovendien mag je verwachten dat de mensen die zo’n auto rijden technisch aardig onderlegd zijn. En praten over techniek, dat is wat Ghisbert het liefste doet.

Mark van Santen toont ons zijn Toyota Supra, die ooit nieuw is geleverd in Japan. De Supra van de voorlaatste generatie is typisch zo’n auto die vaak in handen valt van tuners. De motor leent zich er uitstekend voor om veel hogere vermogens te halen dan waarmee de fabriek hem ooit heeft afgeleverd. Mark heeft een ronduit schitterend exemplaar, dat hij voor het grootste deel zelf heeft getuned. Hij vertelt over de haken en ogen. “Drie jaar geleden zijn ze gestopt met het maken van onderdelen voor deze Supra. Die worden dus niet alleen slechter vindbaar, maar ook flink duurder.” En dan moet je natuurlijk creatief worden. “

Zo zit er onder deze auto een versnellingsbak van een Nissan 350Z. Die is niet alleen gemakkelijker te vinden, hij kan ook hogere vermogens aan dan de originele.” En over wat voor vermogen hebben we het dan? “Deze auto heeft al eens eerder op de rollenbank gestaan, toen kwam er 620 pk tevoorschijn.”

Als Ghisbert de auto heeft ingesnoerd en er met zijn hoofd onder vandaan komt, kan hij enige teleurstelling niet verhullen. “Uit zo’n motor kun je ook wel 800 of 1.000 pk halen...” Daarvan is Mark op de hoogte. Hij glundert en zegt: “Thuis ligt al een twinturbomotorblok klaar. Dat moet er eigenlijk nog in en dan gaat hij inderdaad richting de 1.000 pk.” Voordat de meting start, vragen we hem nog even naar de fraaie grijze kleur. Dat deze niet origineel Supra is, hadden we al geraden, maar waar kennen we het toch van? “Het is Nardo-grijs, een Audi-kleur. Vorig jaar heb ik hem overgespoten.”

De meting verloopt opvallend vlot en geeft bovendien een opvallend resultaat. Ghisbert stuwt de Supra op tot maar liefst 662 pk. Flink meer dan wat Mark dacht dat erin zat. Het overtreft zijn stoutste verwachtingen. “Ik heb voor de gelegenheid octaan 102 getankt, terwijl de motor is gemapt op Euro 98.” Ghisbert fronst zijn wenkbrauwen. Die brandstof levert echt wel wat meer vermogen, maar geen 40 pk. In elk geval heeft hij aan Mark en zijn Toyota Supra een tevreden klant.

Al gauw gaan Ghisbert en hij in gesprek over motortechniek en turbonummers. Dat gaat ons boven de pet. Mogen wij even inbreken met een heel normalemensenvraag? Wat doe je in de praktijk eigenlijk met zo’n auto? Mark lacht: “Ik gebruik hem af en toe om rustig mee te toeren.” En daarmee maakt hij geen grap. “Pas vanaf de vierde versnelling is er geen wielspin meer, dus in het normale verkeer valt er niet echt lekker hard mee te rijden.”

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (31) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum