AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Test: Lotus Emira

De laatste oldskool Lotus

19 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
AutoWeek 30 2022
AutoWeek 30 2022

Je leest het in AutoWeek 30 2022

De Lotus Emira is de laatste nieuwe Lotus met verbrandingsmotor. Onze volgende eerste kilometers met een verse Lotus zijn vermoedelijk niet alleen elektrisch, maar ook met een voor het merk nieuw ontwerp van de auto. Naast deze Emira en de elektrische hypercar Evija verschijnt straks een serie lifestylemodellen. Maar eerst laven we ons nog even aan deze laatste oldskool Lotus. Voor deze test rijden we in Engeland op de openbare weg en op het fabriekscircuit in Hethel. De eerste is uitgerust met het Touring-chassis, voor de tweede sessie rijden we een exemplaar met het Sport-chassis.

De opgestoken duimen vanuit het bouwvakkersbusje dat de stoet Lotussen laat voorgaan, zijn niet zo maar een geste van twee autoliefhebbers. Een medewerker van het merk begeleidt in een van de laatste Exiges (de productie is eind 2021 gestopt) drie Emira’s over het platteland van Norfolk. Lotus leeft nog altijd volop hier in het gebied rond Hethel. Zelfs wandelende dames steken de hand vriendelijk op als wij hen passeren. We maken kennis met een trotse regio, die het sportwagenmerk Lotus op handen draagt.

Lotus bestaat bijna tachtig jaar

Het merk werd alweer bijna tachtig jaar geleden opgericht door Colin Chapman. De geniale autoconstructeur overleed eind 1982, maar leeft in veler harten voort. Chapman genoot vooral bekendheid door zijn vaak revolutionaire Formule 1-ontwerpen. Clive Chapman beheert inmiddels de F1-nalatenschap van zijn vader die is ondergebracht bij Lotus Classic. Lotus is ook befaamd om zijn lichte sportauto’s. Het kwakkelende merk beleefde een revival bij de presentatie van de Elise in 1995, die de basis legde voor alle Lotussen die daarna verschenen. Het aluminium chassis waarop ik zit in deze Emira is tweeënhalf keer zo stijf als dat van die Elise. De Emira, de laatste Lotus met verbrandingsmotor, is een doorontwikkeling van de Evora. De dreigend klinkende Toyota V6 achter mij ken ik goed. Deze aandrijflijn komt vanuit Japan naar Lotus, waarna de Engelsen er vervolgens een supercharger op schroeven en het motormanagement aanpassen. We kunnen vaststellen dat de Emira lééft. Dat begint als je de rode startknop, onder een soort beveiligingspal, activeert. Vanaf 3.000 toeren begint de compressor een beetje te huilen en hoe hoger het toerental, des te opzwepender de klanken. Al komen de grootste krachtsexplosies pas later op de dag, bij de circuitsessie.

Emira geschikt als daily driver

Nu rijden we over de weggetjes van East-Anglia, het oostelijke deel van Engeland waarvan de regio Norfolk deel uitmaakt. Dit traject lijkt een bewuste keuze van het merk. We hobbelen soms van dorp naar dorp, van drempel naar drempel. De Emira die we nu rijden is namelijk uitgerust met het Touring-chassis. Dat betekent dat de dempers en veren minder stijf zijn dan bij het Sport-chassis. Lotus wil zo aantonen dat de Emira veel meer dan zijn voorgangers (Elise, Exige en vooral Evora) geschikt is als daily driver. Het moet gezegd, voor een Lotus is er zowaar sprake van veer­wegen. En dat komt goed uit op dit pok­dalige asfalt. Als de Exige-bestuurder voor me, die mij en de Spaanse en Franse journalist in hun Emira’s achter mij door de regio voert, buiten de dorpen het gaspedaal vloert, komt de plankharde Exige S390 soms kortstondig met alle vier de wielen los van het asfalt. Dan is zo’n rit met de Emira toch beter te doen.

Uiteraard heb je nog altijd die brede dorpel waarover je moet stappen om plaats te nemen achter het stuur. De zitpositie is overigens hoger dan we gewend zijn van Lotus, en dat komt doordat deze rijkelijk aangeklede First Edition elektrisch verstelbare stoelen heeft. De sfeer is luxueuzer dan lange tijd in een Lotus vertoond, al was de Esprit destijds vanbinnen een weelderig aangeklede sportauto. Het instrumentarium bestaat uit een digitale display, op de middenconsole prijkt een redelijk groot touchscreen. Lagen leer op het dashboard en de portieren, maar ook op de stoelen, stiksels en een afgeplat stuur met alcantara tillen het Emira-interieur zonder meer naar een hoger plan dan dat van de Evora. De knoppen voor de ventilatie en de hendel voor de richtingaanwijzer staan nog altijd ver af van wat je in een Porsche-interieur aantreft. Maar als je in de binnenspiegel kijkt en je de 3.5 V6 met 405 pk ziet hangen, krijg je direct het echte sportautogevoel. Het uiterlijk roept die associatie ook al op; de ontwerpers spreken zelfs van een baby supercar. Als ik bij de fabriek oog in oog sta met de Evija hypercar, de EV met 2.000 pk, zie ik de gelijkenis. De Emira is echt zijn kleine broertje, exact wat het ontwerpteam voor ogen had.

Op het circuit komt de ware Lotus-aard boven. Ondanks zijn gewicht van 1.458 kilo voelt de Emira licht als een Lotus. De besturing komt hier pas echt goed tot zijn recht. Ik vond de stuurbewegingen op de openbare weg nog vrij fors, maar hier lijkt de besturing beter tot zijn recht te komen. Nu is dit een exemplaar met sportchassis, dus met veel stijvere dempers en veren. Verder is deze Emira geschoeid met hardcore Michelin Pilot Sport Cup 2-banden. Even is er een licht moment van de neus bij het insturen van de bocht, wat typerend is voor middenmotorsportwagens, maar meteen daarna is er druk op de neus en voldoende grip en kan het gaspedaal vroeg naar de vloer. De achterkant heeft eveneens heel veel grip en het moment dat hij alsnog wil uitbreken voel je goed aankomen. Let wel, dat gebeurt doorgaans pas wanneer je het forceert. Wil je echt driften, dan breekt de Brit op commando gretig uit. Dat corrigeer je vervolgens heel gemakkelijk met stuur en gaspedaal. Zo’n speels karakter geeft hem toch weer een heerlijk oldskool autogevoel. De lekker korte slagen van de handgeschakelde zesbak maken het feest compleet, al is het zaak de motor wel flink boven de 3.000 toeren te houden. We zouden deze krachtbron niet koppelen aan een automaat, want die komt het rijplezier niet echt ten goede.

Ook een viercilinder: de motor van de Mercedes A45 AMG

Je kunt de Emira echter ook met het viercilinder AMG-blok van de Mercedes-AMG A45 bestellen. In de Emira levert die krachtbron 364 pk en is de motor gekoppeld aan een automaat met dubbele koppeling. Die schakelt ongetwijfeld beter dan de conventionele automaat die je aan de V6 kunt knopen. De Lotus-ingenieurs moeten wellicht nog wel iets aan de flipperschakeling doen, want die was nog niet optimaal. Maar goed, de auto’s die ik hier reed zijn allemaal prototypes in de laatste testfase. Doorgaans volgt er dan nog de nodige fijnslijperij.

De perfectie en het uitgerijpte van een Porsche Cayman biedt de Lotus Emira niet, zijn V6 met 400 pk plus tilt hem als sportwagen naar een hoger plan dan de Alpine A110. Desalniettemin is de Emira weer een echte Lotus, de laatste van zijn soort

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (19) (gesloten)

Sub-reacties inklappen
GTIUpper
GTIUpper
  • 2
De V6 gaat 0.1 seconde langzamer naar 100? Lijkt me niet te kloppen.
OT, de laatste begeerlijke Lotus!
Koppakking
Koppakking
  • 3
Wat een goed model. Dit moet echt erg lekker rijden.
Anoniem
Anoniem
  • 3
Wat een heerlijk bruut ding. Twee weken geleden de factory tour in hethel gedaan. Ze waren nog steeds bezig ( ondanks te kort aan onderdelen ) met de voor series welke niet bestemd zijn voor klanten wat deze pers auto ook is. Ze zijn obsessief bezig met kwaliteit en strakke passingen van de in en exterieur delen. Heel mooi en gezien hun verleden meer dan oke, maar het moet geen Audi worden die wel goed door de bocht kan. Een klein beetjes imperfecties horen in toch bij het merk. Onze Evora en Elise zijn ook niet perfect maar dat maakt ze juist zo ....euhhhhh Lotus
s velthuis
s velthuis
  • 10
De laatste Oldskool Lotus? Gewoon de laatste Echte Lotus. Vanaf deze worden het eenheidsworst kamerolifanten met een Lotus plakplaatje. Een Lotus sticker op onze Scenic maakt er ook nog lang geen Lotus van...
straatos
straatos
  • 5
1458 kg? Da's een stuk zwaarder dan een Cayman, laat staan een Alpine A110. Chapman zal zich in z'n graf omdraaien.
Sharknose BMW
Sharknose BMW
  • 3
Jammer dat zo'n mooi merk als Lotus naar de haaien gaat. Lotus staat voor mij nog altijd voor superlichte, wendbare en snelle auto's zonder opsmuk. Gewoon puur en minimalistisch rijplezier.
VolVXC60T6
VolVXC60T6
  • 0
Ben bang dat het wel klaar is met Lotus in ieder geval in NL. In 30 maanden 9 verkocht waarvan in de laatste 6maanden geen enkele.
Mopar 383
Mopar 383
  • 1
Dat zal wel veranderen als ze koelkasten gaan verkopen.
Sharknose BMW
Sharknose BMW
  • 1
Nederland stelt niets voor. Wereldwijd gaat het best goed zo te zien:
https://media.lotuscars.com/en/news-articles/lotus-global-retail-sales-up-24-in-best-performance-for-a-decade.html
A112
A112
  • 0
Schitterende sportwagen. Wel wat zwaar voor een Lotus. Vraag me wel af of het de versnellingspook niet iets te ver naar achteren geplaatst staat, kijkend naar Stéphan schakelend. Misschien wil hij daar nog even op reageren.
MinicooperS 3461811
MinicooperS 3461811
  • 2
Bijzonder jammer dat deze merk identiteit ook helemaal moet verdwijnen in de toekomst en zal veranderen in weer een “zoveelste” uitwisselbaar chinees product . Deze auto’s zijn ook een stuk veiliger dan de hedendaagse bakbeesten aangezien je de regie zelf in handen hebt ipv computers die alles voor u regelen zonder enige feedback. Als het dan eens misgaat is het ook geen plus 2 ton wat je moet proberen te corrigeren, helaas is 1400kg al niet meer waar Lotus ooit voor stond.
MCW 84
MCW 84
  • 1
De Esprit woog 1.340 kg....
Djeedjai
Djeedjai
  • 3
't Wordt wel een mooie uitvaart zo.
Antonie Berg
Antonie Berg
  • 1
Goed dat ze nog steeds de V6 van Toyota gebruiken. Maar waarom dan die andere van Mercedes?! Niet echt consequent en aan de andere kant ook lastig met uitwisseling van onderdelen. Lijkt mij wedden op twee paarden wat ik dan weer wel kan begrijpen. De 0-100 tijden, kloppen die wel? Verschil is weinig en juist daarom: waarom twee verschillende motoren aanbieden als het 0,1 sec scheelt? Wel een mooie auto!
opc belgium
opc belgium
  • 2
Tijden zullen kloppen maar de beleving zal verschillend zijn ....graag de handgeschakelde V6 voor mij
carlos7
carlos7
  • 0
Schitterend model en exclusief in NL, daarmee onderscheidt je je gunstig t.o.v. de zoveel miljoenste platgeslagen kever.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum