Techart Grand GT

Techart Grand GT
Techart Grand GTTechart Grand GTTechart Grand GTTechart Grand GTTechart Grand GTTechart Grand GTTechart Grand GTTechart Grand GTTechart Grand GT
AutoWeek 42/2011
AutoWeek 42/2011

Je leest het in AutoWeek 42/2011

Noem het fout, noem het verkeerd, noem het wansmaak. Het opzichtig verbouwen van Porsches is zeker in ons brave Nederland niet aan iedereen besteed. Maar het Duitse Techart sleutelt, verbouwt en knutselt bij het leven en groeit als een trein. We duiken in de wondere wereld van de Porsche-tuners en gooien het toch maar in de lucht: waarom????

Lokale kennis is altijd prettig. "Een fijne weg? Wat dacht je van een verlaten vliegveld?" zegt PR-man Alexander als we hem vragen of hij plekken weet we zijn auto kunnen uitlaten. De lege lap asfalt die hij in de aanbieding heeft, klinkt als een droom. Kunnen we meteen even testen of de auto inderdaad in 12 seconden op 200 km/h zit. De opzichtig verbouwde Porsche Panamera Turbo vraagt om ruimte. En een open mind.

Veel autoliefhebbers schreeuwden moord en brand toen Porsche de Cayenne presenteerde aan een verbouwereerd publiek. Het was een schande, het merk zou ten gronde gaan, nee men wist het allemaal bijzonder goed. Porsche zal ook gehuild hebben. Van het lachen welteverstaan, als men een blik wierp op de verkoopcijfers. De SUV was een wereldhit en inmiddels is de tweede generatie al weer een tijdje op de markt. Het merk heeft er bovendien een ultieme supersedan in de vorm van de Panamera bij gekregen. Ook zo'n succesnummer, al slaat het huidige succes van de inmiddels tweede generatie Cayenne werkelijk alles. In het eerste halfjaar van 2011 werden er 37 procent meer verkocht dan in de zelfde periode in 2010. Op markten als China leidt dat tot levertijden van twaalf maanden. In Nederland varieert het van 'gelijk rijden' tot tien maanden wachten op een Cayenne diesel. Lang wachten wil het clientèle is deze kringen natuurlijk niet, dus om dat terug te dringen tot maximaal zes maanden wordt volgend jaar de productie van de Cayenne opgeschroefd met tien tot twintig procent. "We zoeken manieren om de productiecapaciteit te vergroten en onze klanten vlugger te bedienen, " zei verkoopdirecteur Bernhard Meier onlangs. "In het eerste halfjaar groeien we over de gehele wereld in alle segmenten."

Dan de Panamera. De verwachting is dat er daarvan dit jaar 28.000 worden geproduceerd. Vorig jaar zijn er 20.000 Panamera's verkocht. De productie startte in september 2009. En dan moet de Panamera diesel nog komen.

Klanten

Bij Techart vinden ze het allemaal prima. Sowieso geldt natuurlijk hoe meer verkochte Porsches, hoe meer potentiële klanten. Maar dat effect wordt nog eens versterkt doordat de behoefte aan iets exclusievers natuurlijk exponentieel toeneemt als er meer Porsches worden verkocht. Ze kijken bij Techart dan ook met passie uit naar de Porsche Cajun, de nieuwe nog te onthullen SUV die een maatje kleiner wordt dan de Cayenne. Nieuw segment, nieuwe doelgroep en opnieuw een nieuwe basis voor Techart-tuning producten (zie kader). Niet zo gek dus dat men daar in Leonberg, zo'n beetje bij Porsche om de hoek dus, in een vrolijk bui is. Dat werkt in ieder geval niet in ons nadeel, want naast de routebeschrijving richting de verlaten lap asfalt krijgen we de sleutels met de mededeling dat we de hele dag onze gang mogen gaan. "Veel plezier!".

Nou, dat gaat wel lukken. Officieel heet de creatie op deze pagina's de Techart Grand GT, maar het mag duidelijk zijn dat zijn donor een Porsche Panamera Turbo is. Het bedrijf levert natuurlijk alle mogelijke losse onderdelen voor zowel binnen- als buitenkant, maar het maakt ook complete modellen. Van elke Porsche is er (designtechnisch) een brave (nou ja) versie en een ruige variant. Kwestie van hoe erg je wilt opvallen. De brave versie is gewoon een bodykit, maar de ruige versie krijgt een eigen naam mee. De Cayenne van Techart(helemaal een eeh.... bijzondere creatie) heet bijvoorbeeld Magnum, de GT2 heet GT Street RS en de Panamera wordt herdoopt tot Grand GT. Wat je ziet, dan zie je, dus de meeste vragen gaan meteen over het niet zichtbare deel: vermogen. Hoe hard ken'ie? Het valt mee. Nou ja, relatief gezien. De standaard Panamera Turbo doet namelijk al redelijk mee met een niet misselijke 500 pk. Techart sleutelt enkel softwarematige aan de 4,8 biturbo V8 en weet 80 pk en 130 Nm extra te genereren. Niet verkeerd, maar ook weer niet overweldigend gezien het basisvermogen. Bovendien is er tegenwoordig ook de Turbo S die 550 pk heeft. Techart heeft mede daarom een powerkit gepland staan voor dit najaar die de Panamera naar zo'n 700 pk gaat tillen.

Beste hard

Niet dat je het nodig hebt natuurlijk, want vandaag gaat het ook allemaal best hard. Wat heet. Door de aanpassingen – en geholpen door de standaard 4WD en PDK-bak – knal je de ruwweg 2 ton zware limo in 3,7 seconden naar 100 km/h. Heb je de ruimte, dan stopt de teller pas bij 315 km/h. Door de drukte in de buurt hebben we dat niet gehaald, maar een paar keer richting de 270 km/h met drie man aan boord kostte werkelijk geen enkele moeite. Nu heb je natuurlijk niet meteen het idee van goh, die zijn inderdaad 580 pk in plaats van 500, maar daar heeft Techart een slim trucje voor verzonnen. Start je de auto en rijd je weg, dan heb je het normale vermogen. Slechts als je op de sport- of sportplusknop druk, krijg je de 80 pk extra. Dit is een leuke gimmick, want nu kan je als je een leuke sprint boven de 150 km/h aan het doen bent de knop indrukken voor een ware turboboost. Die duw in je rug voel je dan zeker wel, ook boven de 200 km/h.

Evengoed is 'meer pk' niet het unique selling point waarmee Techart zich aan de wereld presenteert. "Mensen die op zoek zijn naar 1.000 pk of meer moeten een deur verder gaan winkelen", klinkt het gedecideerd." Daar zijn in Duitsland andere tuners voor, die hoeven we niet te noemen." Nee, het gaat ze bij Techart naar eigen zeggen om de kwaliteit. En dan hebben we het over het niveau van de afwerking. Als we in onze Panamera, excuus Grand GT, stappen, valt er zeker wat voor te zeggen. De bodykitt is natuurlijk aan de gemiddelde Nederlander niet besteed, maar de Panamera is van zichzelf al zo'n dubieuze auto dat het voorstelbaar is dat zelfs in ons land veel mensen deze creatie niet zien als een achteruitgang. Maar los van het feit of je de ingrepen geslaagd vindt of niet, de afwerking van alle spoilers, verbredingen en luchtinlaten waar je een peuter door naar binnen kan zuigen, zit op hetzelfde niveau als een auto die in deze staat de assemblagehallen heeft verlaten. Hetzelfde geldt voor de binnenkant. Het leer: de stiksels: de gemiddelde Leolux bank is er niets bij. Ook weer niet heel merkwaardig natuurlijk: bij Porsche zelf zitten niet bepaald koekenbakkers als het gaat om kwaliteit en afwerking, dus als je als klant duizenden euro overhebt voor iets anders, is je instapniveau nogal hoog.


Normaal

Omdat de technische ingrepen zijn beperkt tot het verhogen van het vermogen rijdt de auto verder gewoon als een 'normale' Panamera Turbo. Dat wil zeggen: steengoed. Je zit geweldig, lekker laag, maar toch met een heel behoorlijk overzicht, achterin zit de cameraman gewoon zonder dat zijn benen in de knoop raken en in stadsverkeer hobbel je van stoplicht naar stoplicht zonder dat de auto verkeerd of oncomfortabel aanvoelt. Kom je in glooiende bossen is een druk op de sportknop genoeg om de bak wat later op te laten schakelen, de dempers harder te maken en de besturing wat zwaarder te doen aanvoelen. Je ramt de Panamera als een sportwagen de bochten door. Omdat men achter net zo ingesnoerd zit in de semi-sportkuipen als de bestuurder slingert niemand van links naar rechts. En zeker heuvelop merk je dat je 80 pk extra toch wel lekker zijn. Met drie man aan boord ben je toch dik over de 2.200 kilo zwaar en dat merk je. Opvallend genoeg meer met accelereren dan in bochten. Tijd voor een stukje Autobahn. Het is te druk om te kijken hoever de Grand GT daadwerkelijk gaat, maar 230 km/h voelt aan als kruissnelheid, en je dendert naar snelheden van 280 met het gemak waarmee in een normale auto de 150 aantikt. Twee vingertjes aan het stuur zijn genoeg om de auto onder controle te houden en waanzinnige remmen voorkomen dat er wat mis gaat als iemand ineens zijn auto naar de linkerbaan gooit. Niet voor niets waren we bij eerdere confrontaties al lyrisch over de merkwaardige vierdeurs-Porsche. Toch zijn er verschillen. Nog sneller dan ooit vluchten andere weggebruikers naar rechts, de gigantische muil van de Techart-designafdeling maakt duidelijk indruk. Daarna zitten mensen met open mond de wonderlijke creatie die ze inhaalt aan te staren. Soms zelfs zo indringend dat ze bijna op hun voorganger botsen. En daar is het een Techart-koper natuurlijk om te doen. Een gewone Panamera zal deze reactie nooit of te nimmer krijgen. Maar dit apparaat is redelijke uniek. Niemand anders heeft er een. Toch een gaaf gevoel.

Video

Lezersreacties (20) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.