Suzuki Swift 1.5 Exclusive (2005)

In kansrijke positie

Suzuki Swift 1.5 Exclusive
Met een gespierde koets keert de Suzuki Swift terug. Hij is ondanks de jaren van afwezigheid het scoren niet verleerd. De Swift is een fel rakkertje, dat zich lekker laat opjagen. De transmissie heeft een fijne bediening, maar de besturing is vaag.

Een lekker dik autootje, die nieuwe Swift, de ontwerpers hebben met een schuin oog naar de  Mini gekeken. Zeker van voren oogt de kleine Suzi sportief. Uitgeklopte spatborden doen een hoop en de lekker hoekige kont zorgt voor een prettig achteraanzicht. De strakke lijnen van het exterieur worden voortgezet in het interieur, waar de delen van het dashboard keurig op elkaar aansluiten en de kleur zwart overheerst. Iets meer kleurgebruik had het wel wat vrolijker gemaakt.

Doordat het dak ver naar voren doorloopt, moet je bij elk verkeerslicht over het stuur gaan hangen om te kijken wanneer het licht op groen springt. Doe je dat niet, dan riskeer je een venijnige claxonsalvo van ongeduldige medeweggebruikers.

Fijne bak

Ondanks de beperkte verstelbaarheid van het stuur - alleen de hoogte is regelbaar - biedt de Swift een prettige zitpositie. Dankzij de lange stuurkolom priemt het stuurwiel ver het interieur binnen. Het dynamische gevoel wordt versterkt door de exact en met veel gevoel schakelende versnellingsbak. Lekker uitnodigend, maar dat geldt in mindere mate voor de besturing. De Swift stuurt weliswaar direct, maar met weinig gevoel. In de middenstand voelt het systeem nogal vaag aan. In bochten helt de Swift licht over, maar hij houdt zich bijzonder neutraal. Treedt er in een snelle curve onderstuur op, dan laat je het gas los, waarna de auto geen gekke dingen doet. Ondanks de straffe demping, waardoor de Suzuki dwarsrichels en dergelijke ruw neemt, kent de auto een vrij zachte afstelling van de vering. Hier is duidelijk aan het comfort van de inzittenden gedacht.

Op toeren houden

Zijn 1,5-liter zestienklepper levert 102 pk. Die zien we terug op de stopwatch. In 10,3 seconden schiet hij vanuit stilstand naar 100 km/h. Een fel rakkertje dus! Maar houdt 'm op toeren, want als de naald van de toerenteller onder het getal 4.000 blijft, hoeft 't allemaal niet zo nodig. Hij klimt weliswaar zonder morren in de toeren, echt enthousiast gaat het nu ook weer niet. Doordat hij zijn maximum koppel  van 133 Nm pas bij 4.100 tpm levert, is het op de tussensprints niet de snelste auto. Wanneer je er een pittige rijstijl op nahoudt, luidt het devies: veel schakelen, maar houdt er wel rekening mee dat de 1,5-liter VVT vanaf 5.800 toeren een erg rauwe keel opzet.

Over de bediening kan geen misverstand ontstaan, want de schakelaars voor de ventilatie zitten op de gebruikelijke plek, midden op het dashboard, en je grijpt altijd de juiste hendels bij het stuur. Deze Exclusive beschikt over een zogenaamde keyless-entry-functie, waarbij de afstandbediening als zender fungeert. Met het kastje op zak is een druk op de toets op het portier voldoende om de Swift te ontgrendelen. En door aan een soort 'sleutelgat' te draaien, start je de Swift.

En valt er achterin nog wat te beleven? Personen van 1,80 meter zitten er prima,

mits de voorpassagiers zich niet al te egoïstisch opstellen. Airco is standaard op de Exclusive, net als elektrisch bedienbare ramen voor, acht airbags, lichtmetalen wielen en een  audiosysteem. Daarmee heeft de Swift goede scoringskansen in het compacte segment. Al moet hij er hard voor vechten.

Signalement

Merk Suzuki
Model Swift 1.5 Exclusive
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 15.635

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.490 cc
Maximaal vermogen 75 kW / 102 pk bij 5.900 tpm
Maximaal koppel 133 Nm bij 4.100 tpm
Inhoud brandstoftank 45 l
Lengte / breedte / hoogte 3.695 mm / 1.690 mm / 1.500 mm
Wielbasis 2.380 mm
Massa leeg 975 kg
Laadvermogen 510 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 400 kg
Banden185/60R15Prijzen
Topsnelheid 185 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,3 s (fabrieksopgave: 10,0 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 5,9 s / 8,5 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 12,1 s / 18,6 s
Brandstofverbruik 6,1 l/100km
CO2-uitstoot 145 g/km

PRIVATE LEASE Suzuki Swift

Arval
Suzuki Swift 1.2 Smart Hybrid Select (5D/5H)
€ 328
 

Gerelateerde forumtopics