Subaru Impreza

Nieuwe Kleren

Subaru Impreza
AutoWeek 2001 week 3
AutoWeek 2001 week 3

Je leest het in AutoWeek 2001 week 3

Met een gefacelifte koets, een opgefrist interieur en meer veiligheidsvoorzieningen gaat de Subaru Impreza modeljaar 2001 in. Technisch bleef heel veel bij het oude.

Eind 1992 maakte hij z'n debuut, de Subaru Impreza, gebouwd op een verkort platform van de Legacy. Er kwamen twee carrosserievarianten: een sedan en MPV-achtig model dat zo'n beetje het midden houdt tussen een stationwagon en een hatchback. Subaru doopte het 'Impreza Plus'. Behalve het modellenprogramma, hield Subaru ook het motorengamma overzichtelijk; de Impreza kon geleverd worden met een 1,6- of een 1,8-liter viercilinder. Na drie jaar werd die 1.8 vervangen door een 2.0. Die machine was niet helemaal nieuw, want eerder al was dezelfde krachtbron, uitgerust met een turbocompressor, op de markt gebracht.

Prijsstijging

Het vrij bescheiden Subaru is 4WD-specialist en kan daarom al z'n modellen met vierwielaandrijving leveren. De importeur voor Nederland en de rest van de Benelux heeft ervoor gekozen alleen Impreza's met vierwielaandrijving op de markt te brengen. Het snoepje van de week in het Impreza-programma was de vierdeurs 2.0 GT Turbo 555 AWD: een 'kanon' met een vermogen van 160 kW/218 pk, een top van 231 km/h en een acceleratie 0-100 in 6,3 seconden. Dat zijn waarden op het niveau van een Porsche Boxster; maar geleverd voor nog niet de helft van de prijs, want voor zo'n Boxster betaal je f 131.000 en de 555 was te koop voor f 57.995. Was, want deze 'voordeelaanbieding' is al weer een aantal maanden van de markt verdwenen en in modeljaar 2001 komt hij ook niet meer terug.
Wat veranderde er nog meer? In ieder geval het prijsniveau. Begon de prijslijst met de 1.6 GL AWD sedan voor f 34.495, nu betaal je voor de vergelijkbare 1.6 TS AWD f 42.495. Hogerop in de lijst zijn de prijsstijgingen ook niet klein. Zo kost de Plus 2.0 GX AWD f 54.495 en verwisselde zijn voorganger - de Plus 2.0 GL AWD - voor f 45.995 van eigenaar. Maar je krijgt wel meer waar voor je geld, want airbags voor bestuurder en passagier zijn nu op alle versies standaard en hetzelfde geldt voor driepunts rolgordels achter. En ja, de vernieuwde koets die de Impreza gekregen heeft, kost natuurlijk ook geld.

Grote ogen

Wat heeft de ontwerpafdeling gedaan om de Impreza een leuke doorstart te laten maken? Om te beginnen kreeg hij heel andere, grote, bijna ronde koplampen en ook de motorkap en de grille zien er anders uit. Met z'n nieuwe koplampogen kijkt de Impreza 2001 zelfbewust de wereld in. En hij werd ook wat gespierder. Welvingen in de voor- en achterspatborden van de sedan stralen kracht uit, maar ook bij de Plus zijn de spatschermen wat uitgebouwd. Niet zomaar, want de spoorbreedte voor werd wat groter, vooral bij de sedan. En de banden zijn nu iets breder. De Impreza's zijn ook iets hoger geworden; de Plus wat meer dan de sedan. Achter zien we nieuwe, prominentere achterlichtunits en bij de sedan een gewijzigd kofferdeksel. Voor de Plus kwamen er achterste zijruitjes die aansluiten op de achterruit, waardoor de beglazing nu optisch om de hoeken loopt.
In het interieur valt het nieuwe dashboard op met een verzonken klokje boven de middenconsole. De console zelf springt er uit door z'n aluminiumkleur. Ook de ronde ventilatieroosters uiterst links en rechts op het dashboard hebben een aluminiumkleurige rand.

Soepeler

Onderhuids bleef er veel bij het oude. De Impreza wordt nog op dezelfde bodemplaat gebouwd en technisch is er nauwelijks iets veranderd. Neem de 1.6-motor. Die levert nog steeds 70 kW/95 pk bij 5200 tpm. En hij ontwikkelt nog altijd een koppel van 143 Nm bij 3600 toeren. Er is wel een ietsje gesleuteld aan de overbrengingsverhoudingen van de versnellingsbak, en het kentekengewicht valt nu wat hoger uit. De cijfers waarin de prestaties worden uitgedrukt, laten kleine verschillen zien. Zo was de sedan 1.6 goed voor een top van 175 km/h en geeft de fabriek nu een topsnelheid van 172 kilometer op. Bij de Plus 1.6 ging de topsnelheid van 171 naar 169 km. De tijd die de Sedan 1.6 nodig heeft om vanuit stilstand naar honderd te accelereren liep op van 12,3 naar 12,8 seconden. Ook het gemiddeld brandstofverbruik ging omhoog; van 8,3 naar 8,6 liter per honderd kilometer. Van die kleine verschilletjes zien we ook bij uitvoeringen met 2.0- krachtbron. Wat nog het meest opvalt is dat de 2.0 Turbo - 160 kW/218 pk sterk - z'n maximum koppel van iets meer dan 290 newtonmeter nu paraat heeft bij 3600 in plaats van bij 4000 toeren. En dat betekent dat hij wat soepeler is geworden.

Piekervaring

Omdat wat techniek betreft er zoveel bij het oude is gebleven, hoeft het niet te verbazen dat het rijden met de Subaru Impreza '2001' niet voor verrassingen zorgt. De boxermotor komt nog altijd wat rumoerig tot leven en het schakelen gaat nog steeds niet echt lekker soepel. Besturing en vering deden altijd al Europees aan. De stuurbekrachtiging houdt zich op de achtergrond, waardoor het eigenlijk niet opvalt dat hij meedoet. En de vering voelt stevig aan maar niet hard. Onder gewone omstandigheden merk je niet dat de Impreza permanente vierwielaandrijving heeft; met een centrale viscokoppeling die de aandrijfkracht steeds zo over voor- en achterwielen verdeelt, dat je maximale grip hebt. Maar als de weg nat en glad is kan die vierwielaandrijving goed van pas komen. En ook met slechte of onverharde weggetjes weet de Impreza AWD wel raad.
Vierwielaandrijving heeft nog een voordeel; je hebt ook meer grip bij het snellere bochtenwerk. Met als gevolg dat een Impreza in bochten heel lang neutraal blijft. Die eigenschap is natuurlijk ideaal voor de WRX AWD - opvolger van de 2.0 GT Turbo AWD - met z'n krachtige turbomotor en z'n flitsende acceleratie. Komt je echt op de grens van grip en slip, dan zit de Impreza een vierwieldrift in en wordt het heel serieus oppassen. Voor de ware sportievelingen blijft het rijden met de geblazen Impreza een piek-ervaring. Alleen betaal je daar nu geen 57.995 piek meer voor - zoals bij de fameuze 555- maar ten minste f 66.995.

Praat verder op het forum