Skoda Karoq vs Volvo XC40 - Dubbeltest

Doe maar gewoon, of niet?

130 reacties

Video
AutoWeek 46 2018
AutoWeek 46 2018

Je leest het in AutoWeek 46 2018

Een budgetmerk kun je Skoda niet meer noemen, met een beetje inzet kun je een Skoda Karoq met gemak over de € 40.000 krijgen. Daarmee komt de Tsjech in het prijsbereik van de premium Volvo XC40. In hoeverre dat ze concurrenten maakt, zoeken we uit in een dubbeltest.

Drie-en-veertig-duizend euro? Voor een Skóda? Doe even normaal! Inderdaad, een nogal afwijkend begin van een dubbeltest. Maar we willen je niet onthouden wat de doorsnee reactie is wanneer we iemand vertellen wat de totaalprijs is van de Skoda Karoq op deze pagina’s. Ironisch genoeg knippert er niemand met zijn ogen als we aansluitend melden dat de Volvo XC40 zelfs 50 mille moet opbrengen. Zo werkt imago dus: een Volvo mag straffeloos duurder zijn dan een even grote Skoda. En dat in een land waar het maaiveld zo ondiep is dat de gemiddelde volwassene door de knieën moet om er niet bovenuit te steken. Of toch niet helemaal?

Open de portieren en je hebt het antwoord: al voordat je instapt, zie je dat het Zweedse interieur er veel aantrekkelijker uitziet dan het Tsjechische. Zo mooi als 60- of 90- serie mag het in de XC40 natuurlijk niet zijn, maar de geest van de grotere modellen sijpelt daar wel door. De minimalistische vormgeving, de bouwkwaliteit, maar ook het uitstekende infotainmentsysteem met zijn heldere lay-out en vlotte bediening zijn allemaal aanwezig en maken een verblijf buitengewoon aangenaam. Niet alleen voor de voorste inzittenden, want ook achterin zit je prima met voldoende beenruimte en dankzij de hoekige vormgeving vooral veel hoofdruimte. In de bagageruimte past 460 liter bagage, wat evenmin onaanzienlijk is.  Bovendien zitten er van voor tot achter slimme vindingen in. Zo kun je de vloer van de bagageruime omhoog zetten, waarbij er meteen haakjes ontstaan waaraan een tas kan worden gefixeerd. Ook in het dashboardkastje zit zo’n haakje. Een houder voor parkeerkaartjes achter de voorruit, speakerloze portieren zodat er meer ruimte is voor kleine spullen, een groot vak waar een smartphone in vast ligt en meteen draadloos kan worden opgeladen; over alles is nagedacht in de Volvo. Terwijl Skoda toch van origine het merk was van simply clever.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (130) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum