AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Seat Ibiza 1.0 TSI (2019) - Op de rollenbank

Mag het iets meer zijn?

31 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Onze occasionduurtest-Seat Ibiza uit 2019 krijgt natuurlijk de volledige behandeling die bij een occasionduurtester hoort: wassen, knippen en watergolven. We hebben hem op de brug gehad en gekeurd voor Klokje Rond. Nu mag hij aantreden op de rollenbank.

Hoe doet onze Seat Ibiza het in de praktijk?

Tijd om op zoek te gaan naar de 95 pk en 175 Nm die de Spaanse jubilaris aan boord moet hebben. Tijd dus voor een rollenbanktest. De Ibiza 1.0 is lekker stil en heel zuinig, maar hoeveel kracht heeft hij? Om te beginnen: hoe vinden we dat de rode Ibiza het op de openbare weg doet? Zit er een beetje Spaanse peper in die Spaanse derrière?

De fabrieksopgave van Seat geeft aan dat de auto goed is voor een topsnelheid van 182 km/h en een sprint van 0 tot 100 in 10,9 seconden. Bij een eerdere test van de Seat Ibiza met deze krachtbron (AutoWeek editie 50 in 2019) kwamen we tot een prima sprinttijd. We klokten namelijk 10,9 seconden. Dat is ook exact wat de fabriek opgeeft en een keurige tijd vergeleken met andere B-segment-hatchbacks.

De topsnelheid meten we eigenlijk nooit gedurende een test, omdat het er in Nederland niet toe doet of een auto 185 of 190 km/h gaat. In beide gevallen ben je serieus de wet aan het overtreden. Leuk om het te weten is het natuurlijk wel. Dat brengt ons meteen op het idee om, als we eind november naar de jaarlijkse Essen Motor Show gaan, die topsnelheid toch ook even te GPS’en. Dat is gewoon leuk om te weten.

Dat een Ibiza 1.0 van 0 naar 100 kan sprinten in 10,9 seconden is leuk, maar dat zegt niet alles. Hoe doet de auto het in tussensprints op snelheid? Dat zegt namelijk veel over de trekkracht en de souplesse van de motor. Die is nog veel belangrijker dan die alles-of-niets-sprint. Welnu, daar heeft onze Ibiza echt wel even de tijd nodig. Van 50 tot 80 km/h in versnelling drie en vier kan de Ibiza goed partij bieden aan concurrenten als de Renault Clio TCE 100, de Peugeot 208 1.2 PureTech (100 pk) en de Opel Corsa 1.2 Turbo (ook 100 pk). In de tussensprint van 80 naar 120 km/h in de vierde en vijfde versnelling krijgt de Seat echter een pak slaag en heeft hij seconden langer de tijd nodig dan de genoemde tegenstrevers. Ons advies is die sprint te beginnen in de derde versnelling, dan door naar vier en daar in te blijven hangen totdat de 120 is bereikt, om pas dan lekker op te schakelen naar vijf.

Trekkracht in vier en vijf

Dat gebrek aan trekkracht in vier en vijf wordt tussen de regels door op onze website wel bevestigd door andere Ibiza-rijders met dezelfde krachtbron. “Eerlijk gezegd had ik liever de 115 pk-versie gehad, maar zoals altijd houdt het budget een keer op”, vertelt een rijder daar. “De TSI pakt wel prettig op en heeft op Nederlands vlakke wegen vermogen genoeg om goed met het verkeer mee te kunnen komen”, stelt hij vast. Mee kunnen komen is natuurlijk niet ‘echt veel overhouden’.

Een bestuurder die zijn Ibiza ook in het buitenland op de proef stelt, schrijft: “Ik vond de 95 pk TSI prima en zuinig. Ook op reis, op de autobahn en in de bergen, was het vermogen mét terugschakelen prima en krijg je er zelfs een beetje lol in!”, meldt hij. Hij moet dus wel terugschakelen. We zijn het met hem eens dat de bediening van de vijfbak van de Seat een feest is: licht, precies en direct. Daarover lezen we van een andere Ibiza-rijder: “De vijfversnellingsbak is op zich goed ingedeeld. Ik mis de zesde versnelling niet, ook niet qua geluidsniveau. Het vermogen is voldoende voor het gewicht van de auto. Als je normaal rijdt, is hij soepel en vlot genoeg”, stelt hij vast. Wanneer dan niet? “Ga je ‘echt’ gas geven, dan merk je dat er niet ontzettend veel méér in zit.”

Bij het verbruik willen we ook nog even stilstaan. Het praktijkverbruik tot nu toe (53.657 kilometer op de teller) komt uit op een heel nette 1 op 18,2, dus dat is 5,5 l/100 km. Dat is natuurlijk een prachtig cijfer, misschien enigszins geflatteerd vanwege de vele kilometers snelweg, maar toch: we rijden wel meestal lekker door. Bij een eerdere test samen met de Renault Clio, Opel Corsa en Peugeot 208 kwamen we met 1 op 15 een stuk ongunstiger uit. Het verbruik was net iets gunstiger dan dat van de Clio, maar de Ibiza was minder zuinig dan de Corsa en de 208. Andere Ibiza-rijders met ‘onze’ motor scoren praktijkverbruikscijfers tussen de 1 op 13,3 (de allerdorstigste) en 1 op 20,7 (de allerzuinigste). De zuinigheid heeft hij dus absoluut in zich. Gemiddeld rijden reviewers op Autoweek.nl een fraaie 1 op 17,5 (5,7 l/100 km).

Zijdezacht lopend motortje

Vandaag gaan we ons keurige praktijkverbruik van de XH-928-X finaal naar de haaien helpen met een nietsontziende rollenbanktest, waarbij we zeker een keer of drie gaan planken en dat blok tot het uiterste zullen tergen. Even inzoomen nog op dat blok: we hebben het hier over een driecilinder met een inhoud van 999 cc. Dat zijn dus drie potjes, drie blikjes cola, samen goed voor één literpak melk. Joris Driepinter dus, dwars voorin de Ibiza. Dankzij een turbo en een intercooler komt het blok aan zijn 95 pk en 175 Nm, terwijl motorblokken met deze inhoud vroeger goed waren voor 60 of 75 pk. Het kan nog mooier, vertelt rollenbank-chef Ghisbert van Ginhoven, die de Ibiza inmiddels aan het insnoeren is. “Dit is het basisblok van de 1.0 TSI van Volkswagen. Er zijn nog sterkere versies met meer vermogen dan deze van 95 pk. Het is dus geen enkel probleem om hier meer pk’s uit te peuren. Daar is het blok voor gemaakt en dat kan het dus zonder gevaar aan”, aldus de rollenbank-specialist. Eerst maar even kijken of onze occasion, met nog maar 60.000 kilometer op de teller, sowieso de fabrieksopgave gaat halen.

Gedurende de voorbereidingen draait de Ibiza-driepitter lekker stationair en dan valt die kleine, typische driecilinder-onbalans op, maar die is niet heel heftig. Zodra je gas geeft, is er geen sprake meer van onbalans en loopt de motor prachtig rond. Het motorgeluid binnen in de Seat is echt nauwelijks aanwezig. Je hoort hem alleen zijdezacht in de verte zijn werk doen. Tenzij je natuurlijk echt gas gaat geven, zoals Ghisbert nu gaat doen. Geleidelijk aan klimt de duurtester in toeren. Het blijft allemaal gezond klinken, maar wel steeds luider en luider. Dan gaat het gas er weer af, in afwachting van een volgende run. Opnieuw klimt de Ibiza-motor in toeren, richting het maximum van 5.000 omwentelingen per minuut.

Bingo! We hebben hem! De Seat presteert het om een fraaie 104 pk op de monitor te toveren. Dat is 9 pk meer dan de fabrieksopgave. Ook het koppel is hoger dan verwacht: 198 Nm in plaats van de opgegeven 175 Nm. Missie meer dan geslaagd! “Hij loopt goed, klinkt gezond”, zegt Ghisbert. “Het zijn mooie waarden. Wil je er nog 20 of 30 pk bij, dan moet je dat maar even zeggen.”

Signalement

Merk Seat
Model Ibiza 1.0 TSI 95pk Style
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 19.100

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 3-cil. in lijn
Cilinderinhoud 999 cc
Maximaal vermogen 70 kW / 95 pk bij 5.000 tpm
Maximaal koppel 175 Nm bij 1.500 tpm
Inhoud brandstoftank 40 l
Lengte / breedte / hoogte 4.059 mm / 1.780 mm / 1.444 mm
Wielbasis 2.564 mm
Massa leeg 1.022 kg
Laadvermogen 618 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 560 kg
Banden185/65R15Prijzen
Topsnelheid 182 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,9 s
Brandstofverbruik 5,5 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 123 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (31) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum