Saab 9000 CSE 2.3i Ecopower (1994)

Topmodel met eco-tintje

Saab 9000 CSE 2.3i Ecopower
Het lijkt tegenstrijdig dat een autofabrikant voor zijn welgestelde cliëntèle op de kleintjes gaat letten. Toch wil Saab met zijn 9000 Ecopower bewijzen dat je met een dure auto niet per se duur hoeft te rijden.

Bezitters van grote, kostbare auto's worden de laatste jaren veelvuldig geconfronteerd met kritiek op het verbruik en de uitstoot van hun luxueuze vervoermiddel. Nu is dat zelden terecht, want in de hogere kwaliteitsklassen kan doorgaans meer aandacht worden besteed aan de efficiëntie van de motoren en de reiniging van de uitlaatgassen dan in de marktsegmenten waar elk dubbeltje twee keer moet worden omgedraaid. Maar aangezien het vooroordeel moeilijk is uit te roeien, spannen de wat exclusievere merken zich extra in om hun zorg voor het milieu en de grondstoffen-problematiek tot uitdrukking te brengen.
Bij Saab waren duurzaamheid en veiligheid altijd de argumenten waarmee de welgestelde klantenkring werd benaderd, maar inmiddels hebben de Zweden zwaarder geschut in stelling gebracht. Zoals de vaak vertoonde stunt waarbij de inlaat van een Saab 9000 wordt aangesloten op het walmende uitlaatpijpje van een van zijn antieke voorvaderen uit een lang vervlogen tweetakttijdperk. Volstrekt onaangedaan blijkt de superieure hedendaagse techniek het vieze afvalprodukt te slikken en in zijn elektronisch gecommandeerde ingewanden te verwerken tot brandschoon uitlaatgas dat je bij wijze van spreken zó zou kunnen inademen...
Zulke huzarenstukjes zijn de specialiteit van de Saab 9000 Ecopower, die in de duurste versie met extra nog een automaat zijn testdebuut mag maken. Het typenummer geeft aan dat deze auto het Saab-assortiment aanvoert en het woord Ecopower suggereert dat hij niet alleen lief is voor het milieu, maar ook flink kan presteren. Die ogenschijnlijk tegenstrijdige eigenschappen zijn met elkaar verenigd door tussenkomst van een ultramoderne boordcomputer (die via de bougies controleert of de verbranding wel netjes verloopt) en een "light turbo", die de ademhaling van de 2,3-liter zestienkleps viercilinder op bescheiden wijze stimuleert. Dank zij een turbodruk van 0,4 bar is de Ecopower 23 pk sterker dan de "kale" motor en levert hij ook flink wat meer trekkracht bij een lager toerental. En het mooiste is dat hij bij de EG-metingen niet alleen zuiniger is op constante snelheid, maar ook tijdens de standaard-stadsrit. Vergeleken met de atmosferische krachtbron accelereert de lichte turbo zo"n 10 procent sneller en als klap op de vuurpijl produceert hij gemiddeld 30% minder onverbrande koolwaterstoffen, 7% minder CO en 42% minder stikstofoxyden.
Tijdens het rijden is er eigenlijk niets van dat bijzondere karakter te bespeuren en zo hoort dat ook. Hoewel de 9000 Ecopower ruim 1400 kilo gewicht met zich meesleept, gaat hij met zijn automatische 4-bak als een sportwagen van start en op de snelweg volbrengt hij de voorgeschreven inhaalproef van 80-120 in een adembenemende 6,8 seconden. Geen wonder dat hij onder zulke aansporingen wel een slok meer lust dan de fabriek bij een wat beschaafder regime garandeert. Toch was het testverbruik van bijna 1:9 voor die grote Zweed nogal verrassend, zeker gezien de hoge reisgemiddelden die hij moeiteloos op de klok zette.

Comfort

Bij dat alles is de 9000 ongemeen comfortabel. Hij heeft een stel fijne, uiteraard elektrisch verwarmbare en alzijdig verstelbare stoelen, de binnenruimte is zeer vrijgevig en de conventionele, maar met zorg afgestemde wielophanging maakt korte metten met alles waar het vaderlandse wegenonderhoud in gebreke blijft.
In een auto van ruim een ton mag het uiteraard aan niets ontbreken en in dit opzicht komt de 9000 het ideaal zeer nabij.
De auto is bijna fluisterstil, de airco schept een uitstekend leefklimaat en de vele zinvolle accessoires veraangenamen het verblijf aanzienlijk. De kofferruimte is ten slotte uitzonderlijk diep en strak van vorm; in ieder geval genoeg voor vele weken vakantiebagage.
Op de waarderingslijst bij deze test haalt de 9000 CSE i 2.3 Ecopower dan ook hoge cijfers. Maar het blijft natuurlijk de vraag of het verstandig is om zo veel geld uit te geven aan een fijne auto die zijn superschone reputatie in hoofdzaak ontleent aan een turbo, waarmee het ook mogelijk is om er ontaard hard mee voort te blazen.
Voor wie daar moeite mee heeft, biedt Saab gelukkig een uitweg uit dit dilemma. Dat is de tweeliter "ongeblazen" CSE die zo'n 20 mille minder kost, door de bank genomen minder verbruikt en heus geen viespeuk is.
Anderzijds: snelheidsfanaten die aan de Ecopower niet genoeg denken te hebben, bestellen voor een dikke f 10.000 méér een Turbo of voor nog eens 6 mille erbij de V6. Beide laten de Ecopower achter zich.
Dat gaat weliswaar ten koste van een snufje meer luchtverontreiniging en een flinke scheut extra benzine, maar dat is dan de verantwoording van de gelukkige eigenaar.

Signalement

Merk Saab
Model 9000 CSE 2.3 LPT
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 4 versnellingen, automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 42.905

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.290 cc
Maximaal vermogen 125 kW / 170 pk bij 5.700 tpm
Maximaal koppel 260 Nm bij 3.200 tpm
Inhoud brandstoftank 66 l
Lengte / breedte / hoogte 4.761 mm / 1.778 mm / 1.420 mm
Wielbasis 2.672 mm
Massa leeg 1.400 kg
Laadvermogen 560 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.800 kg / 500 kg
Banden195/65VR15Prijzen
Topsnelheid 220 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,1 s (fabrieksopgave: 9,5 s)
Acceleratie 80-120 km/h in D -s
Brandstofverbruik 11,3 l/100km