Saab 9000 CSE 2.0 LPT (1997)

Zuinig of spannend?

Saab 9000 CSE 2.0 LPT
In de grote klasse brengt Saab de 9000 met een speciale, naar eigen zeggen bijzonder zuinige motor. Theoretische cijfertjes zijn mooi, maar gaat-ie in de dagelijkse praktijk ook spaarzaam om met het dure sap?

LPT staat voor Low Pressure Turbo en is Saabs aanduiding voor een geblazen motor waarvan de turbo maar een bescheiden vuldruk levert. Op die manier krijg je de beschikking over de prestaties van een grotere motor met het verbruik van een kleiner exemplaar.
De tweeliter motor heeft vier cilinders, uiteraard met vier kleppen per cilinder. De turbocompressor levert slechts 0,4 bar laaddruk; vergeleken met de atmosferische tweeliter is er 20 pk en 38 Nm extra beschikbaar. Veel belangrijker is het koppelverloop: de 2.0 LPT 'piekt' al bij 2500 toeren terwijl de 2.0 pas bij 4300 toeren zijn grootste waarde haalt. In de praktijk merk je dat goed want de Saab-motor trekt al fors bij 2000 toeren. Daarnaast is hij ook nog eens plezierig stil.
Waar het natuurlijk om draait bij de Saab is het verbruik. Kan de 2.0 LPT zijn beloften waarmaken? Die vraag kunnen we positief beantwoorden; tenslotte mag je een gemiddelde van 1:10,0 voor dit formaat auto heel mooi noemen. Wie het rustig aan doet en veel snelwegkilometers maakt, komt zelfs tot 1:12.
Je kunt met deze auto in rap tempo kilometers verslinden, mede doordat het geluidsniveau in het interieur bescheiden is. Zo is de Saabmotor opvallend stil. Dat wordt echter weer gedeeltelijk teniet gedaan omdat de al wat oudere Saabkoets wel last heeft van windgeruis.
Van een 9000 verwacht je niet anders dan veel comfort. En Saab is daar goed in geslaagd met een vrij soepel afgestemde vering. De 9000 verwerkt de venijnige richeltjes goed. De normale oneffenheden worden door het onderstel op een aangename manier verdoezeld.
De 9000 biedt zowel voor- als achterin een goed zitcomfort door zijn wat hoge zit waardoor je niet zo opgevouwen zit. De voorstoelen van de Saab behoren tot de allerbeste en bieden op de juiste plaatsen de steun die een bestuurdersrug nodig heeft. De voorstoelen zijn elektrisch verstelbaar en de stuurkolom kan horizontaal worden versteld. Het hoog geplaatste en in de typische Saab-stijl ingerichte dashboard is goed afleesbaar. Er zitten wel enkele knopjes verscholen achter het stuur, maar de overzichtelijkheid is verder dik voor elkaar. Door het ontbreken van een dashboardkastje heeft de Saab niet zoveel bergruimte in het interieur; die ruimte is opgeofferd aan de standaard airbag voor de passagier.
Op de achterbank is er voldoende ruimte. Onze testpersoon met zijn 1,80 meter lengte borstelt met zijn haar net de hemelbekleding. Voor de knieën is er bijna 15 centimeter ruimte tot de rugleuning van de voorstoel. Uiteraard vinden we op de achterbank hoofdsteunen en een neerklapbare middenarmsteun, met daarin twee antislip bekerhouders.
Aan de kofferruimte hoeven we weinig woorden vuil te maken. De Saab slikt meer dan twee complete AutoWeek-koffersets; en dan kun je nog de achterbank neerklappen.

Comfortabel

Het rijkarakter is eerder op comfort dan op sportiviteit gericht. Dat wil niet zeggen dat er iets mis zou zijn met de wegligging van de grote Saab. De auto heeft een prima besturing en een mooi neutraal bochtgedrag. Over de remmen valt weinig te klagen. De opstelling is zoals we gewend zijn in deze klasse: voor remschijven met inwendige ventilatiekanalen, achter massieve schijven en het geheel ondersteund door ABS. Daarmee komt hij kaarsrecht en snel tot stilstand. De versnellingsbak schakelt licht, maar vertoont een heel lichte hakerigheid. De bediening van de koppeling vraagt meer spierkracht dan we gewend zijn.
Van een model met een prijskaartje van rond de tachtig mille mag je een complete uitrusting verwachten. Gelukkig stelt de Saab in dit opzicht niet teleur. Naast zaken als centrale vergrendeling, elektrisch bediende ramen en spiegels, twee airbags, ABS, getint glas, van binnenuit te openen kofferklep, hoofdsteunen op de achterbank vinden we ook een automatisch verwarmingssysteem inclusief airco, lichtmetalen velgen, mistlampen, leren bekleding en notehouten afwerking op het dashboard. Natuurlijk kun je de voorstoelen elektrisch verwarmen, maar verstellen per knopdruk kost 5 mille extra.
Saab levert met de 9000 een prima wagen in het topsegment van de middenklasse.

Signalement

Merk Saab
Model 9000 CSE 2.0 LPT
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 37.936

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.985 cc
Maximaal vermogen 110 kW / 150 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 215 Nm bij 2.500 tpm
Inhoud brandstoftank 66 l
Lengte / breedte / hoogte 4.761 mm / 1.778 mm / 1.420 mm
Wielbasis 2.672 mm
Massa leeg 1.365 kg
Laadvermogen 595 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.800 kg / 500 kg
Banden195/65VR15Prijzen
Topsnelheid 210 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,5 s (fabrieksopgave: 9,5 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,4 s / 13,9 s
Brandstofverbruik 9,9 l/100km