AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Rij-impressie - Porsche Cayenne S
31 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
De vernieuwde Porsche Cayenne S heeft zijn atmosferische V8 ingeruild voor een biturbo V6. Komt van ruilen huilen?
De Porsche Cayenne begon in 2010 aan zijn tweede generatie. Die is al weer aardig op de helft van zijn levenscyclus en zoals meestal brengt Zaagmans ook hier een facelift mee. Voordat we daar een rondje omheen lopen eerst wat historische facts and figures: waar de Cayenne bij zijn aantreden nog uiterst argwanend werd bekeken door de liefhebbers van het merk, weten we vandaag dat hij het voortbestaan van Porsche wellicht op zijn cv heeft staan. Maar liefst 276.000 stuks gingen er in acht jaar tijd van de eerste generatie over de toonbank, de tweede generatie had maar de helft van die tijd nodig om wereldwijs 303.000 keer te worden verkocht. En een vreemde eend in de Zuffenhauser bijt is de Cayenne bovendien allang niet meer. De Panamera staat bijna net zo ver van de oorspronkelijke kernwaarden van Porsche vandaan en inmiddels is er ook een kleinere variant van de Cayenne, de Macan.
Om met het zichtbare deel te beginnen: Porsche heeft de facelift stevig aangepakt. Dat zie je er zo niet aan af en daarmee lijken we onszelf tegen te spreken, maar behalve de bekende, eenvoudig uitwisselbare delen zoals bumpers en lichtunits zijn ook motorkap en voorspatborden volledig nieuw. De buitenspiegels zijn nieuw en hebben voortaan ingebouwde richtingaanwijzers (in plaats van de knipperlichten in de spatschermen van voor de facelift) en de spoiler boven de achterruit is vervangen door een meer vloeiend uit de daklijn voortkomend exemplaar. Mensen met oog voor detail zal opvallen dat de uitsparing van de achterste kentekenplaathouder ook is veranderd. Aan de voorzijde heeft de Cayenne twee zogenaamde 'airblades' gekregen, verticale inlaatsleuven aan weerszijden van de bumper, die extra koele lucht naar de intercooler leiden. Standaard heeft elke Cayenne voortaan bi-xenon koplampen met vierpunts led-dagrijverlichting, de Turbo krijgt standaard actieve led-koplampen. Vanbinnen veranderde er niet zo gek veel. Het meest in het oog springt het nieuwe stuurwiel, waarvan het design is geïnspireerd op het stuur van de 918 Spyder. Erg blij zijn we met de paddles achter het stuur, die de schakelknoppen, waar we nooit zo enthousiast over waren, vervangen.
Stabiel
Laten we de koets even optillen om te kijken wat Porsche onderhuids heeft gedaan. Om te beginnen is het onderstel nog verder geoptimaliseerd. Tenminste, dat zeggen ze. We geloven het graag, maar de huidige Cayenne is op dat punt al zo sterk dat we ons amper kunnen voorstellen dat daar nog veel winst te behalen valt en we zullen dan ook niet beweren dat we verbetering voelen. De Cayenne was een fantastisch gebalanceerde SUV en dat is hij nog steeds. De mate waarin de grote, zware en hoge massa in bochten stabiel blijft is ronduit verbazingwekkend. Wij rijden een exemplaar met luchtvering en daarmee kan de Cayenne heel comfortabel aanvoelen, maar ook heel scherp en wendbaar. We rijden in het heuvellandschap onder Barcelona. De bochten zijn hier prachtig en soms verraderlijk, het asfalt matig, maar de Cayenne laat zich geen moment gek maken. Je stuurt hem scherp een bocht in, zonder merkbaar onderstuur, de elektronica houdt hem steeds waterpas. Nog voordat je de bocht weer uit bent, volgt een onverwachte draai in tegengestelde richting; de Cayenne zet zich met zijn ruim twee ton meteen goed de andere kant in. Dat was zo en dat blijft zo. De versie met luchtvering heeft in de kofferruimte een knop waarmee je de achteras 52 millimeter kunt laten zakken om de tildrempel te verlagen. Klinkt leuk, maar in de praktijk is dat een druppel op een gloeiende plaat.
Nee, veel ingrijpender zijn de veranderingen in het motorengamma. Om te beginnen zijn alle bestaande motoren nog wat zuiniger gemaakt, met behoud van de prestaties. Dat is bereikt door hier en daar wat interne wrijvingen te reduceren en betere lageringen toe te passen. De automatische achtbak is geoptimaliseerd en heeft een zogenaamde zeilfunctie gekregen. Ga je op snelheid van het gas af, dan ontkoppelt hij en gaat de motor stationair draaien. Zodra je het gaspedaal weer beroert, zet de transmissie meteen weer de voor dat moment optimale versnelling in. Dat levert een stukje brandstofbesparing op, en dat geldt ook voor het vernieuwde stop/startsysteem. Voortaan wordt de motor al uitgeschakeld voordat de auto helemaal stilstaat en dat zijn weer extra seconden waarin geen benzine wordt verstookt. Bovendien draait de motor bij 130 km/h in zijn acht maar 1.800 toeren.
Downsize-monster
Toch zijn er ook volledig nieuwe motoriseringen, twee om precies te zijn. De meest in het oog springende en voor ons land het belangrijkste is de plugin-hybride die dankzij de bpm-voordelen straks de instapper is bij ons. Helaas was hij bij onze kennismaking nog niet rijklaar (tot november hou je die van ons tegoed), maar dat gold wel voor de andere nieuweling, de Cayenne S. De naam kenden we natuurlijk al, maar de motor is nieuw. De S had altijd een atmosferische V8 met 4,8 liter, maar omdat ook hier het downsize-monster zijn pootafdrukken moet achterlaten, heeft dat blok kort door de bocht gezegd twee cilinders afgestaan. Het vergt weinig rekenkunde om na te gaan dat er dan een V6 met 3,6 liter slagvolume overblijft. Om te voorkomen dat de prestaties terughollen, heeft de motor ter compensatie een dubbele turbo gekregen. Hierdoor stegen de harde cijfers zelfs (van 400 naar 420 pk en van 500 naar 550 Nm) en de kracht van deze nieuwe Cayenne S verrast ons dan ook aangenaam. Maar tegelijkertijd missen we wel dat brute van de oude V8. De V6 heeft een mooie, diep brom, maar blijft steeds ingetogen, waardoor hij wat braver overkomt dan zijn voorganger. Ook de meer geleidelijke krachtopbouw van de V8 zullen we missen, maar dit zijn nu eenmaal nieuwe tijden en een lager verbruik in combinatie met betere prestaties heeft nou eenmaal zijn prijskaartje. Bovendien is het ook wel weer lekker dat enorme koppel zo ver onderin te hebben en de abruptheid waarmee dat er in komt, wordt door de fijne afstemming van de automaat weer enigszins gedempt. De vernieuwde Cayenne staat op 11 oktober bij de Nederlandse dealers als S, Diesel, Diesel S en Turbo. Iets later volgt de S E-Hybrid.
Lezersreacties (31) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.