Rij-impressie Opel Corsa

Donorbotten

54 reacties

Video
AutoWeek 44 2014
AutoWeek 44 2014

Je leest het in AutoWeek 44 2014

Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe Opel Corsa wel heel erg op de oude. En een tweede blik leert ons dat er zefls delen van het chassis één op één zijn overgenomen van de vorige generatie. We zoeken in Frankfurt uit of dat een slimme besparing is, of verkeerde zuinigheid.

Al sinds de allereerste foto's verschenen, is er discussie over of de Corsa. Is-ie nu wel of niet echt nieuw? Het platform, delen van het chassis en bijvoorbeeld de raampartij komen namelijk rechtstreeks van z'n voorganger. En ook de strategie waarbij de driedeursversie er beduidend sportiever uitziet dan de vijfdeursvariant blijft gehandhaafd. Maar op andere vlakken zijn er zo veel dingen gewijzigd dat Opel toch spreekt van een heel nieuwe generatie. Het merk spreekt dus van de Corsa E.

Het is in ieder geval duidelijk dat Opel niet over één nacht ijs is gegaan. Hoewel het uiterlijk alleen een beetje werd ver-Adamd, ging het interieur volledig op de schop. De ingrepen resulteren in een chiquer en minder streng dashboard dan we kennen van de B-segmenter. Maar op onderdelen herken je ook vanbinnen de Adam, zoals in de aircobediening. Het geheel ziet er echter mooier uit en de gebruikte materialen zijn voor het segment erg goed. Wel valt meteen op dat de zitpositie niet helemaal goed voor elkaar is. Ondanks ruime verstelmogelijkheden van stoel en stuur zit je nooit echt lekker. Sowieso zijn de zittingen aan de korte kant, maar er prikt ook een vreemde bobbel in je onderrug en er lijkt geen enkele correlatie te bestaan tussen de afstand tussen je lichaam en de pedalen en die tot het stuur. Jammer, maar het Intellilink-systeem verdient wel een pluim. Het idee is dat je de navigatie van een smartphone-app op het beeldscherm van de auto ziet. Daardoor zijn de kosten lager dan van een ingebouwd navigatiesysteem en heb je toch navi. In de praktijk willen dit soort systemen echter nog wel eens vervelend traag en onduidelijk zijn. Hoewel de opstarttijd ook in dit geval echt te lang is, blijkt de combinatie van Opel met de Bringgo-app verder echter prima te werken. Het is niet de meest intuïtief bedienbare navi, maar de snelheid is voldoende en gedurende de eerste kennismaking werkt het systeem naar behoren. Een ander positief punt is de ruimte; op de achterbank zitten volwassenen prima, in de vijfdeurs althans. Er is voldoende beenruimte en ook de hoofdruimte is goed. De bagageruimte is met 285 liter niet de grootste in z'n segment, maar desondanks is de kofferbak goed bruikbaar en voorzien van een in hoogte verstelbare laadvloer.

Nieuwe driecilinder

Zonder twijfel het grootste nieuws is de komst van een nieuwe, 1,0-liter driecilinder turbomotor in de Corsa. De benzinemotor levert altijd 170 Nm koppel, en naar keuze 90 of 115 pk vermogen. Tijdens de introductie is alleen de 115 pk-versie beschikbaar, en die weet best te overtuigen. Vooral die 170 Nm voel je. De driepitter is vanaf 1.500 toeren per minuut lekker alert en schuwt ook de hogere regionen van de toerentellerschaal niet. Een prima blok dus, dat weliswaar iets minder levendig is dan Fords Ecoboost, maar zich prima staande kan houden tussen het huidige aanbod in het segment. Troefkaart is de balansas waarmee de Ecotec-motor is uitgerust. Trillingen, vibraties of bijgeluiden schitteren door afwezigheid. Alleen als je flink gas geeft, kun je horen dat er een driecilinder aan het werk is. Een keurige motor, die Opel gecombineerd heeft met een eveneens fijne, zij het wat hakerige zesbak. Hij is standaard op allebei de varianten van de 1,0-litermotor. Voor benzinerijders bestaat het motoren- palet verder voorlopig alleen uit een atmosferische 1,4-liter met 100 pk, die eventueel ook te koppelen is aan een Easytronic-halfautomaat. De viercilinder is weliswaar fractioneel goedkoper, maar ook minder beschaafd en dorstiger. Dieselrijders kunnen kiezen uit een sterk gewijzigde 1,3-liter CDTi met 95 pk en die is in 2015 goed voor 20 procent bij- telling, net als de 1,0-liter driecilinder met 90 pk. Minder groot zijn de wijzigingen aan het onderstel. Hier lijkt de Corsa op z'n voorganger. Hij is wel wat beschaafder geworden, maar ons testexemplaar is met zijn sportonderstel en 17-inchwielen nog steeds behoorlijk stuiterig. Vooral op slecht wegdek is het comfort op het randje, maar klinkerwegen laten het onderstel bij tijd en wijle ook vrolijk bonken en springen. Wie meer comfort wil, moet sowieso naar een inchje kleiner. Tot 16 inch heb je namelijk de keuze uit een tweetal onderstelafstemmingen, bij 17 inch is het sportonderstel verplichte kost. Met een maatje kleiner en een comfortonderstel moet het bonkige echter te verhelpen zijn. Over de rechtuitstabiliteit hebben we geen klachten. Op buitenwegen voelt de Corsa zich thuis en voor het bochtenwerk is er een ruime hoeveelheid grip voorhanden zodat de veiligheid gewaarborgd blijft. Over veiligheid gesproken; de nieuweling kan met de modernste veiligheidssystemen van Opel worden uitgerust. Of het nu verkeersborden, de dode hoek, de rijstrook of de auto vóór je is, de Corsa kan alles zelfstandig in de gaten houden en de bestuurder waarschuwen voor naderend gevaar. Optioneel kan de B-segmenter zichzelf ook inparkeren, zowel in een parkeervak haaks op de rijrichting als parallel. En dan is er nog de adaptieve xenonverlichting. De systemen zijn geen van alle nieuw, maar de combinatie ervan in een B-segmenter is redelijk bijzonder.

Leentjebuur spelen

Uiteraard kan het prijskaartje met al deze mooie systemen aardig oplopen. Voor snelle beslissers heeft Opel echter een leuke aanbieding. Tot nader order is het € 995 kostende Intellilink-pakket, met het gelijknamige systeem en een achteruitrijcamera, Park Expert II-systeem en dodehoekwaarschuwing namelijk gratis. En als je dan een beetje handig vinkt op de optielijst kun je voor iets meer dan € 18.000 in een leuk aangeklede, vijfdeurs Corsa met lichtmetaal, airco, cruisecontrol, stoelverwarming en de meeste veiligheidsvoorzieningen stappen. En da's best netjes voor een nieuwe B-segmenter. Hoewel de Corsa E op sommige vlakken leentjebuur speelt bij z'n voorganger, heeft hij voldoende in huis om echt als een nieuwe editie gezien te worden.

Opel Corsa
Opel CorsaOpel CorsaOpel CorsaOpel CorsaOpel CorsaOpel CorsaOpel CorsaOpel CorsaOpel CorsaOpel Corsa

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (54) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum