Rij-impressie Mercedes C-klasse

Net als z'n grote broers

43 reacties

Video

Mercedes-Benz heeft de C-klasse het nieuwe familiegezicht gegeven en van de gelegenheid gebruik gemaakt de motoren nog wat zuiniger te maken. Wij reden op Tenerife onze eerste kilometers met de 220 CDI .

Iedereen mag daar natuurlijk het zijne over denken, maar wat ons betreft, had de huidige Mercedes C-klasse ook zonder facelift nog wel even mee gekund, ook al is het model al vier jaar op de markt. Maar de heren in Sindelfingen hebben anders besloten; de C moet het ­vernieuwde Mercedes-gezicht meekrijgen zoals we dat inmiddels van de E en de CLS kennen, en dat betekent een facelift die zo ingrijpend is dat menig ander fabrikant het waarschijnlijk een modelwissel had durven noemen. De rechter op staande, meer uit­gesproken grille is het meest in het oog springende detail, maar ook de bumper, de ­onderste grille en koplampen zijn volledig nieuw. Begin dit jaar onthulde Mercedes-Benz de vernieuwde C-klasse op de Detroit Motor Show, afgelopen week konden we op Tenerife onze eerste kilometers rijden en dat deden we in een vuurrode 220 CDI ­sedan met 7G-Tronic-automaat.

Ook vanbinnen heeft Mercedes-Benz flink huisgehouden. Het lcd-display voor het ­navigatiesysteem is voortaan mooi in het dashboard weggewerkt, de materialen zijn wat verfijnder en de Avantgarde-uitvoering heeft dat multifunctionele stuur dat eerder in de CLS debuteerde. Lastig is het gebrek aan opbergruimte voor losse spullen voorin. Technisch is er ook veel werk verzet en zoals te verwachten was, heeft het merk daarbij vooral gemikt op een lager verbruik. Alle benzinemotoren zijn voortaan direct ­ingespoten en de grootste winst werd ­behaald bij de topmotorisering, de gloednieuwe V6 die ondanks een 31 procent lager verbruik meer koppel en meer vermogen ­levert. De zeventraps 7G-Tronic-automaat heeft aangepaste overbrengingen gekregen en de motorkap is voortaan van aluminium, waarmee het gewicht is gereduceerd. Verder zijn alle versies, behalve die met vierwielaandrijving, voortaan standaard ­voorzien van een start-stopsysteem.

Lage bijtelling

Mercedes-Benz Nederland zal ongetwijfeld erg blij zijn met de introductie van de C 220 CDI met handbak. Deze versie heeft een CO2-uitstoot van 116 g/km, wat dus betekent dat de auto aan de eisen voor twintig procent bijtelling voldoet. De offers die je hoeft te brengen zijn minimaal: je krijgt kleinere wielen en je mist 7 pk. Over het totaal van 163 pk hebben we natuurlijk nog steeds geen klachten.

Het zal geen verrassing zijn dat aan de rijervaring van de C-klasse weinig veranderd is. Het is en blijft een typische Mercedes, al is-ie lichtvoetiger en dynamischer dan de E. De fabrikant wil er immers een wat jonger publiek mee ­aanspreken. Het onderstel is redelijk strak, comfortabel maar niet deinerig, en de ­besturing is vrij licht. Erg enthousiast zijn we over de motor van de 220 CDI. Hij klinkt een tikje rauw, maar zet daar uitstekende prestaties tegenover. Al vanaf 1.400 toeren beschik je over de volledige 400 Nm en dan gaat hij, conform de kleur van ons exemplaar, als de bekende brandweer. Door de snelle gasrespons voelt hij zelfs wat bijterig aan. De zeventrapsautomaat loopt mooi door de ­verzetten heen en is ­lekker rap.

Kopje koffie

Het was te verwachten: de facelift betekent meteen de entree van een aantal nieuwe technieken in de C, die we eerder in hoger geplaatste modellen tegenkwamen. En dan moet je denken aan Attention Assist (het ­inmiddels welbekende 'kopje koffie'), dodehoekradar, adaptieve cruisecontrol met Pre Safe (de auto remt zelf als een aan­rijding dreigt) en lane departure warning system (voor puristen: tussendelijntjesblijfhulp). Ook internetten in de auto staat voortaan op de optielijst. Net als voorheen is de C-klasse één van de weinige modellen met een aparte neus voor de verschillende ­uitrustingsniveaus. De Elegance is vooral op comfort gericht en heeft de klassieke grille met ster óp de neus, terwijl de Avantgarde wat sportiever is georiënteerd en dat uit door een grille met drie brede lamellen en een grote ster, zoals de auto op deze ­pagina's. Standaard heeft de nieuwe C ­zeven airbags, regensensor, rondom ­elektrisch bediende zijruiten, en een met leer ­bekleed multifunctioneel stuur. Het Elegance-pakket kost, afhankelijk van de motorisering, tussen de € 2.470 en € 2.553. Belangrijkste highlights daarvan zijn extra interieurverlichting, mooiere bekleding en 17-inch lichtmetaal. De Avantgarde kost evenveel en biedt in grote lijnen ook ­hetzelfde, maar onderscheidt zich met ­andere wielen, wat sportievere materialen in de afwerking en zoals gezegd, een andere neus.

Mercedes-Benz C-klasse

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (43) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum