Test: Lexus CT 200h (2011)

De Lexus zonder bijtelling

128 reacties

Video
AutoWeek 7 2011
AutoWeek 7 2011

Je leest het in AutoWeek 7 2011

Lexus heeft de hybride aandrijflijn van de Toyota Prius in een nieuwe compacte hatchback gezet. Dat belooft weinig rijdynamiek, maar toch rijdt de CT 200h heel anders.. zeggen ze.

Laten we man en paard gewoon noemen: hybride rijden betekent concessies doen. Eens per jaar word je er erg blij van, maar de rest van de tijd zit je toch in een tamelijk gevoelloos vervoermiddel. Die laatste twee woorden passen volstrekt niet bij het merk Lexus en de fabrikant belooft dan ook van zijn eerste compacte hybride een auto te hebbengemaakt die heel anders rijdt dan een Prius. Met dezelfde aandrijflijn lijkt ons dat geen vanzelfsprekendheid en dat maakt ons des te benieuwder naar de eerste kennismaking.
Eén ding is zeker: van het uiterlijk heeft Lexus veel werk gemaakt. De CT ziet er lekker dik uit, een sportief ogende hatchback die nog het meest doet denken aan de BMW 1-serie en dat komt mooi uit, want met name daar wil Lexus nieuwe klantenuit wegtrekken. Persoonlijk vind ik de CT 200h qua looks meer Toyota dan Lexus, maar dan wel een heel mooie Toyota. Dikke C-stijlen met nog extra zijruitjes erachter geven hem een heel herkenbaar voorkomen. In de neus ontbreken uiteraard niet de inmiddels welhaast obligate ledjes. Nog een stuk vrolijker zul je worden van het interieur. Dat zit uitstekend in elkaar en ziet er ook erg mooi uit. Het dashboard ligt tussen vloeiende lijnen, er is veel leer gebruikt en opvallend is de brede middenconsole. De lage zitpositie is één van Lexus' middelen om elke associatie met een Prius te voor­komen en geeft inderdaad een sportiefgevoel. Het stuur is vrij klein en dik en je kunt het ver naar je toe trekken. Net als in de Prius wordt de CVT bediend met een minuscuul pookje, maar in de Lexus is dat heel apart vormgegeven. Het multimediasysteem wordt bediend met een muis-achtige constructie achter de pook. Of dat praktisch is, daarover waren de cameraman en ondergetekende het niet eens. De ruimte op de achterbank is niet echt riant, maar niettemin beter dan je van een auto met 'n dergelijke lijn zou verwachten. De kofferruimte meet 375 liter en dat is royaal meer dan zijn beoogde concurrent, de 1-serie.

Techniek
We springen over naar de techniek. Zoals gezegd komt de aandrijflijn één op één uit de Prius en dat betekent een 1,8-liter benzinemotor met 99 pk en een elektro-krachtbron die 82 pk in het zakje doet. Het gecombineerde maximumvermogen bedraagt136 pk en dat is geen rekenfout. Omdat de vermogenskrommen van benzine en elektro niet bij hetzelfde toerental pieken, mag je de beide maximumvermogens niet klakkeloos optellen. Tot 45 km/h kan de CT 200h volledig elektrisch rijden, mits je geen krachtsexplosie eist. Dat betekent emissievrij door de stad en in de file kruipen en zodra de stroom alleen het niet meer aan kan, springt de benzinemotor bijna onmerkbaar bij. De overgang is mooi weg­gepoetst. Door de inlaatgassen te verwarmen met uitlaatgassen kan het start-/stopsysteem ook bij lagere temperaturen blijven werken. Als bestuurder heb je ook nog wat zeggenschap over de gang van zaken en dat doe je via een grote ronde draaiknop centraal op de middenconsole. Tikje naar links is de Eco-stand, slag naar rechts Sport en na een keer indrukken gaat de auto terug naar Normal. Een en ander heeft invloed op de karakteristiek van de continu variabele transmissie, de stuurbekrachtiging en degas­pedaalrespons. Aan de leukigheid is ook gedacht: in Eco en Normal lichten deklokken blauw op, in Sport wordt dat rood. Het meest linker klokje wijst in Normal en Eco aan of de accu laadt of levert en ofde benzinemotor al dan niet meewerkt, maar in Sport verandert datzelfde klokje in een ouderwetse toerenteller. Sportieve prestaties zoek je tevergeefs, maar sloom is de CT 200h niet. Het meeste afbreuk aan het rijplezier doet de CVT. Natuurlijk draagt die bij aan het ultraschone karakter, maar het blijft wat onnatuurlijk aanvoelen wanneer je volgas wegrijdt en de motor maar op die 5.000 toeren blijft hangen.
Het onderstel is daarentegen wel flink verschillend van dat van de Prius. De Lexus heeft vóór McPhersons en achter dubbele wishbones en de auto is verrassend strak afgeveerd. Drie stabilisatorstangen aan de onderkant moeten de stijfheid verhogen, en het gewicht is zo laag mogelijk gehouden. Door het accupakket ter hoogte van de achteras te plaatsen, heeft de auto een bijna ideale (50:50) gewichtsverdeling. Verder is de stuuroverbrenging heel direct gemaakt. Volgens Lexus zelf is dit de meest direct sturende Lexus, op de LFA na. Lexus kiest overigens nog steeds voor de relatief zware nikkel-metaalaccu's, waar andere merken inmiddels lithium-ion hebben ontdekt. Het merk doet dat omdat het nietgenoeg vertrouwen heeft in de levensduur van die lichtere variant. Volgens Lexus moet een accu een autoleven lang meegaan.

Autogevoel
Het zijn allemaal maatregelen die in de praktijk duidelijk merkbaar zijn. De CT geeft, zeker in de Sport-stand, veel informatie via het stuur en laat zich opvallend scherp en neutraal de bochten insturen. Rollen doet de koets daarbij maar weinig. Elektromotoren zeulen er vanaf helemaal onderin al volop aan en dat is winst waar je wat aan hebt. De auto pakt snel op en klimt dan naadloos in snelheid. Iets wat hem vooral erg comfortabel maakt, want het'auto-gevoel' wordt door de traploze automaat wel een beetje naar de achtergrond gedrukt.
Premium zijn betekent natuurlijk ook rijk uitgerust voor de dag komen en een kale instap-Lexus hoeven we dan ook niet te vrezen. De eenvoudigste, die gewoon CT 200h heet, heeft standaard al klimaat­regeling met gescheiden zones, uitgebreide audio met aansluitingen voor eigenapparaten en Bluetooth met spraak­bediening, lichtmetalen 15-inchwielen, een multifunctioneel stuur en natuurlijk rondom elektrisch bedienbare zijruiten. De Business Line heeft een inchje extra op de wielen, een automatisch dimmende binnenspiegel, regensensor, achteruitrijcamera die het beeld in de binnenspiegel projecteert en smart entry. Nog een stapje hoger biedt de Business Line Pro 17 inch en donker glas achter. Boven aan de lijn staat de Luxury Line met HDD-navigatie, een Mark Levinson-geluidssysteem met dertien speakers, leren bekleding, verwarmde voorstoelen, led-koplampen en parkeersensoren. Voor de Nederlandse markt komt er nog een gelimiteerde (honderd stuks) First Edition. Die is gebaseerd op de Business Pro, met als extra's het HDD-navigatie­systeem, parkeercamera, rondom perkeersensoren en leds. En je krijgt er als extra ook nog een Dutchspirit-pak bij.
Voor alle versies geldt bovendien dat je recht hebt op de welbekende Red Carpet Treatment: de auto wordt voor beurten gehaald en weer gebracht, je krijgt vervangend vervoer, een eigen dedicated servicemonteur en de auto wordt meteen vanbinnen en -buiten gereinigd. Een vip-behandeling die je bij de concurrenten tevergeefs zoekt in deze klasse. Sinds 1 maart staat de CT 200h bij de dealers en dat het een succes wordt, staat eigenlijk al vast.

Lexus CT 200h
Lexus CT-200hLexus CT-200hLexus CT-200hLexus CT-200hLexus CT-200hLexus CT-200hLexus CT-200h

Lezersreacties (128) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.