Test: Kia Optima (2012)
Optimaliseren
71 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Over compacte auto's en suv's hoef je ze bij Kia niets meer te vertellen maar in de middenklasse hebben ze nooit echt potten kunnen breken. Brengt de Optima daar verandering in? In de omgeving van Nice kijken we of hij net zo goed rijdt als hij eruit ziet.
Vraag tien mensen hoe de laatste middenklasser van Kia heette en negen zullen het niet weten. Het was de Magentis. Tegen beter weten in nog ruim 8 jaar op de Nederlandse markt leverbaar geweest, maar totaal niet op Europese leest geschoeid. Maar het Kia van toen is een totaal ander merk dan nu. In Nederland nestelde het zich onlangs in de top tien van meest verkochte merken, wat vooral komt door de raketstart van kersverse Picanto en het lanceren van de nieuwe Rio. Vlak trouwens ook de Sportage niet uit, da's na de kleinste Kia het meest verkochte model. Compacte auto's en suv's dat zijn de twee peilers van het succes. Peter Schreyer, de Duitse ontwerper heeft een heel herkenbaar familiegezicht neergezet en het moet gezegd, de nieuwe modellen ogen echt goed. Imposant voor hun segment. Dat de Optima, die al anderhalf jaar leverbaar is in Zuid-Korea, en die in de VS per maand 12.000 keer de showroom verlaat, van Schreyers tekentafel stamt zie je van verre. Led-dagrijverlichtingsbalken, grote, een tikkeltje gemeen kijkende koplampen en de typerende grille die eruitziet alsof er in het midden flink in geknepen is. Er komt echt wat aan. Wie naarstig zoekt naar een Europese of Japanse look-a-like, want Koreanen worden nog altijd onterecht beschuldigd van kopieergedrag, wensen we succes. Houd maar op, dit is gewoon een Kia. Een lekkere dikke sedan, die ook en profil en van achter lekker smoelt. Altijd op 18 inch, want Kia levert 'm in Nederland fully loaded, inclusief navigatie, lane assistant, leren bekleding en ga zo maar door. Want de Optima is ons vlaggenschip, is de achterliggende gedachte.
Gelukkig trok het designteam het stoere lijnenspel door in het interieur. Een lekker vol dash, met mooie verzonken klonken en een enorme middenconsole. De bovenlaag voelt zacht aan, het lijkt een soort leer dat met stiksels is afgewerkt. De brede middenconsole en de diepe zitpositie geven een groots gevoel. Veel knoppen op het stuur, waarbij de plaatsing van de bediening van de boordcomputer wel een hogere positie had verdiend. Rond de keuzehendel van de automatische transmissie en op de portieren zit zowaar materiaal dat voor carbon moet doorgaan. Die weelderige aankleding en de fijne zitpositie, mede mogelijk door de riant verstelbare stuurkolom, doen in niets meer aan de Koreaanse sedans van vroeger tijden denken. Zelfs de typerende plasticgeur is verdwenen.
Diesel trapt af
Afgaand op het brede, ovalen uitlaateindstuk en het CRDi-typeplaatje zou je een diesel met minstens 2,2 liter inhoud verwachten maar haal daar maar een halve liter vanaf. Een 1.7 met een keurig vermogen van 136 pk en 325 Nm, da's de enige motor waarmee de Optima in eerste instantie leverbaar is. Het verbruik ligt te hoog om in aanmerking te komen voor 20 procent bijtelling, maar zakelijke rijders moet nu niet meteen afhaken, want de Kia verdient het op de volgende auto verlanglijst geplaatst te worden. Misschien niet deze diesel, want die moet er flink aan trekken. Een Optima weegt meer dan 1.500 kilo. Er komt later een Power Hybrid, die hoogstwaarschijnlijk wel de leaserijder kan verleiden met 20 procent. Die krijgt een 2.0 benzine in combinatie met elektromotor, en dan bedraagt het totale vermogen 190 pk.
Hoe bochtiger de weg in de Maritieme Alpen ten noorden van Nice wordt, des te meer indruk de Optima maakt. Wat ligt hij goed. Overhellen is er nauwelijks bij en insturen doet hij voor een sedan met zo'n neuspartij en overhang voor, echt uitstekend. Rijd je voor het eerst in een nieuwe ontwikkelde middenklasser van Europese makelij dan zijn de verwachtingen altijd heel hoog, in een Kia Optima stap je toch in met een lager verwachtingspatroon. Zeker na onze eerdere korte kennismaking met een Amerikaanse Optima. Die was nogal soft, had moeite het vermogen op de weg te zetten en de besturing was evenmin naar behoren. Deze auto voelt heel Europees aan. Alleen grove oneffenheden komen stevig door en dat komt vooral door de platte banden. Je stuurt hem met voldoende feedback de bocht in, en de besturing voelt echt aan. In de Eco-stand merk je wel dat rond de middenstand het gevoel verandert, dan wordt het wat kunstmatig zwaar en dat komt weer doordat de bekrachtiging alleen in actie komt wanneer het echt nodig is. Een verbruiksdrukkende maatregel. Het verlangen eens een Optima met meer vermogen te rijden wordt groot, al zal de dieselrijder het met deze 136 pk sterke zelfontbrander moeten doen. In mei komt er een 2.0 benzine met 170 pk, die twee maanden later vergezeld wordt door de Power Hybrid met 190 pk. Die gaat door zijn lagere CO2-uitstoot waarschijnlijk de 170 pk benzineversie wat prijs betreft sterk beconcurreren, en sowieso is het door het fiscale voordeel voor de zakelijke automobilist de interessantste Optima.
Nu nog als stationwagon
Met zijn wielbasis van 2,80 meter hoeft de nieuwe Kia in zijn klasse alleen de Ford Mondeo voor te laten gaan, die met 2,83 meter een nog grotere afstand tussen de voor- en achteras heeft. De ruimte achterin de Optima komt in de buurt van die van het rijdende lange benenparadijs, de Skoda Superb. En wat zien we als we dat aan uitproberen zijn…stoelverwarming achterin! Voorin kun je dat genot uiteraard ook ervaren, stoelventilatie daarentegen pleziert op zomerse dagen alleen de bestuurder. Let wel, al deze zaken zijn standaard. Ga voor de gein maar eens in een Audi A4-prijslijst struinen, de bedragen die er extra voor gevraagd worden doen je duizelen. Overigens zegt Kia zelf heel terecht niet te kijken naar de Duitse hoogwaardige drie (A4, 3-serie, C-klasse). De Optima moet het gaan doen in het speelveld van de Superb, de Mondeo, de Insignia, de 508 en de Avensis. En als je naar die namen kijkt en naar wat ze te bieden hebben, dan maakt dat het extra jammer dat de Optima niet van meet af aan met een lagere bijtelling leverbaar is. De Europese concurrenten bieden dat allemaal wel, zelfs zowel voor de benzine- als de dieselrijder.
Wanneer komt de stationwagon? Dat antwoord blijft Kia voorlopig nog verschuldigd. Zo'n carrosserievariant is alleen voor Europa interessant en ons continent staat helemaal achterin de rij. Vanwege het succes in Noord-Amerika duurde het al langer eer de Optima naar Europa kwam, en omdat de productiecapaciteit nu al ten volle benut wordt lijkt een speciaal voor de Europese markt ontwikkelde stationwagon er voorlopig niet in te zitten. Die biedt Hyundai wel aan van de i40 maar dat is een andere auto, op een andere bodemplaat. De Optima deelt zijn technische basis met de Hyundai Sonata, een Amerikaanse middenklasser.
Het is na de eerdere kennismaking met een Amerikaanse Optima duidelijk dat Kia de auto voor de Europese markt verder geoptimaliseerd heeft. Maar helemaal optimaal is –ie nog niet. Qua motorisering doet het allemaal wat karig aan, en natuurlijk moet er een stationwagon komen. Maar als de Power Hybrid komt en het lukt Kia die in Nederland met 20 procent bijtelling aan te bieden dan zet de Optima een hele stap.
Lezersreacties (71) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.