Rij-impressie BMW 5-serie

Pracht van een pijler

78 reacties

Video
AutoWeek 5 2010
AutoWeek 5 2010

Je leest het in AutoWeek 5 2010

De BMW 5-serie is een van de belangrijkste modellen voor het merk. Dus dat maakt de introductie van een geheel nieuw model extra spannend. De zesde generatie van de 5-serie moet bovendien de Fünfer-traditie voortzetten en dat betekent dat hij veel rijplezier moet bieden. We reden in Portugal met een 530d, voorlopig de sterkste diesel van het gamma.

Aan creativiteit geen gebrek in Munchen. Op het hoofdkantoor van BMW bedachten ze de laatste jaren het ene na het andere nichemodel, daarbij werd niet geschroomd om niet voor mogelijk gehouden combinaties van carrosserietypen samen te smelten tot een model. Nichemodellen als de X6, de 5-serie GT en de X1 zijn er het resultaat van. Maar de aantallenmakers binnen het BMW-gamma zijn toch echt de 1-, de 3- en de 5-serie. Die laatste twee al meer dan drie decennia. Met zulke modellen speel je op safe. Kijkend naar de nieuwe 5-serie sedan zien we een slank ogende maar wel degelijk forse zakenauto. Trekjes van de 7-serie en de 5 GT, modellen waarmee hij onderhuids veel gemeen heeft, zie je terug in het ex- en interieur. Dit is ook weer een 'Van Hooydonk', onder de supervisie van onze landgenoot kwam het ontwerp tot stand. Geen rare fratsen, wel een enorme Hofmeisterknik, kijk maar hoe sterk achterste zijruit terug loopt en hoe ver het achterportier over de achterste wielkast doorloopt. De wielbasis groeide met 8 centimeter, de totale lengte met 4, dus dat betekent minder overhang voor en achter. En nee, voor de verandering is het een keer geen vierdeurscoupé maar gewoon een lekker ogende sedan, met lange neus en natuurlijk achterwielaandrijving!

Feest van herkenning

Als we in de auto plaatsnemen wanen we ons toch echt even in de Zeven. Het grootste verschil met het dashboard van de 7-serie is het naar de bestuurder toe gedraaide middelste gedeelte van het dash. Ook al zo'n typische BMW-traditie. Een instrumentarium met een snelheidsmeter, een toerenteller en aan weerskanten kleine klokjes die de olietemperatuur en de tankinhoud weergeven, in een layout die sterk doet denken aan de klokkenwinkels van Beemers van de jaren tachtig. Mijmerend denken we aan de eerste drie generaties van de Fünfer. Maar we zien ook veel nieuwe elementen. Neem de bediening van de 'rijdynamiekcontrole'. Links van de joystickachtige automaathendel zitten knoppen waarmee je onder meer de actieve demping bedient. Je kunt vier standen kiezen, comfort, normaal, sport en sport plus. Over het effect daarvan later meer. Het betekende wel dat de knop van BMW iDrive, waarmee je onder meer navigatie en audio bedient, wat verder naar rechts moest. Da's even wennen, hij zit verder van de bestuurder af. De wielbasis van 2,97 meter zorgt voor meer beenruimte achterin, maar het is van binnen nog altijd geen heel riante auto. Wie echt riant achterin wil zitten moet aan de 5 GT of de 7-serie. Nu is de 5-serie ook een auto die je zelf wilt rijden. De lage zit en de ver naar de bestuurder toekomende stuurkolom zorgen voor een heerlijke zitpositie. Bestel je een versie met de automatische transmissie, een exemplaar met acht verzetten dan zitten er twee flippers bij het stuur. Die werken stukken prettiger dan de 'knoppen' waarmee je in de vorige 5-serie de automaat manueel kon bedienen. Links is de flipper voor terugschakelen, met de rechter schakel je op. Zo hoort 't.

535i vervangt V8

Jammer genoeg zijn er bij een persintroductie nooit eens 'n keer basismodellen beschikbaar. Dus hoe de 520d en de 523i rijden kunnen we u helaas nog niet vertellen. We beginnen met de 535i. Die heeft krachtigste zescilinder onder de kap, een 3.0 met turbo, goed voor 306 pk. Een typisch gevalletje van downsizing want deze versie vervangt de 540i, die een V8 onder de kap had. Overigens heeft de topper, de 550i nog wel een V8.
De '35i'-motor, met nieuwe turbotechniek, de 2 turbo's zijn vervangen door een exemplaar wil in kleinere modellen graag laten horen hoe krachtig hij is. Maar in een auto in de executive klasse zit je daar minder op te wachten, dus blijft de '35i' op de achtergrond. Snel zat voor de 1.700 kilo zware sedan, mede dankzij het fijne samenspel met de achttrapsautomaat. Door de kleine verzetten, krijgt vol accelereren een extra dimensie. Qua snelheid kan de transmissie niet op tegen een versnellingsbak met dubbele koppeling, maar toch weet de bak ons enthousiast te maken. Zolang er wordt opgeschakeld…Want ben je echt aan het knallen op een bochtige bergweg dan schakelt de bak zelfs in de sportstand niet snel genoeg terug. Dan moet je echt gaan flipperen. Op die manier voegen die flippers dus daadwerkelijk iets toe.

Meesturende achterwielen

De 535i beschikt over actieve besturing. Net als bij de 7-serie is dat systeem, waarbij de directheid van de besturing varieert, uitgebreid met meesturende achterwielen. Tot 60 km/h sturen de achterwielen licht tegen, zodat je een enorme wendbaarheid krijgt. Daarboven sturen de achterwielen juist mee en dat vergroot de gretigheid waarmee de 5-serie op hogere snelheden bochten aanvalt. Van uiterst links naar uiterst rechts is er maar sprake van twee stuuromwentelingen. Via het Dynamic Drive Control-programma kun je de opties voor de actieve besturing, elektronische dempers en de automaat op je wensen afstellen. Als je de knoppen van de 'rijdynamiekcontrole' bedient zie je in de centrale display hoe de werking ervan verandert. Reken maar dat je daarmee als 5-serierijder indruk maakt op medepassagiers. In de sportplusstand wordt de tractieregeling buiten spel gezet, maar het tweede vangnet, de stabiliteitscontrole staat nog wel aan. De kont zet zich dan in korte bochtjes, en komt zowaar even om waarna de elektronica alsnog ingrijpt. Dit verhaal gaat wel erg over boenderen, maar valt er ook rustig te rijden met de Fünfer? Natuurlijk wel. Zet het Dynamic Drive Control op Comfort en de demping wordt zacht van karakter. Oneffen ondergrond zoals klinkers wordt netjes verwerkt door het onderstel. In bochten helt de auto dan wel meer over, iets wat het actieve onderstel in de sportiefste standen juist tegengaat. Dan blijft de carrosserie heel mooi stabiel. Toch zijn we erg benieuwd naar een 5-serie met conventioneel onderstel. Zonder al die hulpmiddelen voel je als bestuurder doorgaans perfect hoe de auto zich gedraagt. Dat zegt pas echt hoe goed een auto in de basis is.

Euro 6

Dan stappen we in de 530d. De krachtigste diesel. Deze kun je als optie krijgen met Blue Performance-techniek en dan wordt de uitstoot van stikstofoxide tot bijna nul teruggebracht, waarmee de 530d dan aan de Euro 6-normen voldoet. De diesel met zijn 245 pk en 540 Nm qua prestaties nauwelijks onder voor de 535i. Op deze uitvoering zit geen actieve besturing en dan voel je goed het verschil. De auto stuurt dan niet zo direct bij lage snelheden, al geeft de besturing voor een auto van dit kaliber lekker veel feedback. BMW rust de 5-serie standaard uit met elektronische besturing, en dat is vooral om de CO2-uitstoot te drukken. Je hebt dan minder te maken met energieverliezen die een hydraulisch systeem kenmerken. Reken maar dat het Efficiënt Dynamics-programma op de nieuwe 5-serie is losgelaten. Alle motoren hebben indien ze zijn uitgerust met handbak start-/stoptechniek, en natuurlijk is er sprake van regeneratie van energie die vrijkomt bij remmen of vaart verminderen. Dat had de vorige Fünfer ook al.

Dynamiek

De vorig jaar gepresenteerde Mercedes E-klasse zit barstensvol elektronische hulpmiddelen die de veiligheid verhogen. Als antwoord voorzit BMW de 5-serie van optionele technieken als Lane Departure Warning, wat met een trilling in het stuur laat weten dat de auto onbedoeld een witte lijn overschrijdt en zo behoort een dodehoekwaarschuwingssysteem ook tot de mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor actieve cruise control met stop & go-functie wat in fileverkeer de auto tot stilstand kan brengen indien de voorligger ook stopt.
Daarmee combineert de 5-serie de dynamiek van zijn voorgangers met de laatste veiligheids- en ondersteltechnieken. De nieuwste van een van de drie pijlers van het BMW-gamma klopt gewoon weer. Niets lijkt een glorieuze toekomst in de weg te staan, al moet de auto de koppositie wel zijn best doen de op toppositie in het E-segment terug te winnen. De laatste drie jaar moest de 5-serie de Audi A6 zich qua verkopen voor zich dulden.

BMW 5-serie
BMW 5-serieBMW 5-serieBMW 5-serieBMW 5-serieBMW 5-serieBMW 5-serie

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (78) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum