Rij-impressie Audi S8

Stiekem met z'n vieren

79 reacties

Video
AutoWeek 42/2011
AutoWeek 42/2011

Je leest het in AutoWeek 42/2011

De Audi S8 heeft twee cilinders moeten inleveren. Zeg maar dag tegen die heerlijke V10. We voelen hem aan de tand in het noorden van Spanje, en komen tot een verrassende conclusie.

Het is al weer anderhalf jaar geleden dat we kennismaakten met de huidige Audi A8. Het programma begint inmiddels aardig vol te lopen en onlangs op de IAA in Frankfurt stonden we oog in oog met de twee uitersten van het A8-spectrum: de hybride versie met vier karige cilindertjes en de auto die we vandaag rijden, de S8, prestatietechnisch de topper. Toch moest ook die inleveren, want de van Lamborghini afkomstige V10 waar de vorige S8 mee pronkte, heeft plaats gemaakt voor een V8. Is dat een tijding waar we droevig van moeten worden? Op papier in elk geval niet, want de prestaties gingen er ondanks de kleinere motor flink op vooruit. En niet zo'n beetje ook. Ging de vorige S8 in een niet flauwe 5,1 seconde van 0 naar 100 km/h, de nieuwe heeft daar bijna een seconde minder voor nodig. In 4,2 seconden van 0 naar 100, laat dat eens goed tot je doordringen. Dat is tweetiende sneller dan de nieuwe BMW M5, om maar eens iets te noemen. En ook een gemiddelde Porsche 911 heeft hier het nakijken.

Dat de S8 nu een V8 heeft, is historisch gezien eigenlijk wel grappig. Want Audi's debuut in dit segment was zelfs vernoemd naar die motorvorm; in 1988 kwam de Audi V8 op de markt, met 280 pk in zijn tijd een behoorlijke geweldenaar. De opvolger van Audi's vlaggenschip heette conform de nieuwe familiebenamingen A8, en in 1996 kwam daar een extra snelle versie van, de S8. Ook die had een vierliter V8 en die was goed voor 360 pk. In 2006 volgde de tweede generatie S8 en die had de 5,2-liter, met Lamborghini verwante V10 met 450 pk waar we het hierboven al even over hadden. En hier staat dan de derde generatie S8; net als zijn voorgangers is het vooral een heel discrete powerlimo. Je moet een aardige kenner zijn om hem te onderscheiden van de 'gewone'A8. De grille is grijs met wat extra chroom en luchthappers, de spiegelkappen zijn aluminiumkleurig, hij staat op twintig inch pannenkoeken (tegen meerprijs kan er 21 inch op) en onder de achtersteven zit een bescheiden diffusor met twee dubbele uitlaten. Van opzij zie je sideskirts, bovendien ligt hij in normale instelling van het dynamische onderstel een centimeter dichter bij het asfalt. En ook aan de binnenkanten vergt het een geoefend spotter om de verschillen met een A8 op te merken. Je krijgt standaard veelvuldig verstelbare comfortstoelen, een multifunctioneel sportstuur, wat extra aluminium en vooral heel veel paneeltjes van (echt) koolstofvezel, die uitsluitend leverbaar zijn voor de S. Ook krijg je de blauwgrijze wijzerplaten met S8-logo's. Voor de rest is het een gewone A8 en dat betekent dat je riant zit. De dimensies van de auto ontgaan je geen seconde aan boord; het is ruim, licht en het grenst bovendien aan perfectie. De S8 heeft nog steeds een vrij druk dashboard, maar vergeleken met andere dikke Audi's is het toch wat vereenvoudigd dankzij de centrale bediening op de brede middentunnel, onder meer met het inmiddels bekende touchpad. Net als de A8 heeft de S8 die opmerkelijke pook die er uitziet als de gashendel van een vliegtuig. Prachtig, maar ergonomisch geen toppertje, omdat je gauw aan de R voorbij schiet.

Gasrespons

We zeiden het al; de S8 moest cilinders en slagvolume inleveren om het verbruik gunstiger te maken, maar niettemin gingen de prestaties flink omhoog. Hoe deden ze dat? Daar is een hele batterij aan besparende maatregelen aan te pas gekomen. Dat minder slagvolume het verbruik reduceert, is logisch. En dat twee cilinders minder de interne wrijving lager maakt, is ook nog prima te volgen. De verbeterde prestaties zijn voornamelijk toe te dichten aan de toepassing van een twin scroll turbo. Daarvan is bovendien het 'hete gedeelte' (dus het deel dat de uitlaatgassen behandelt) tussen de cilinderbanken geplaatst, en het 'koude gedeelte' (de inlaat) erbuiten. Dat maakt het kanaal korter, wat de gasrespons verbetert. Niettemin ging het verbruik van 13,2 naar 10,2 liter per 100 km. Let wel, dat is het verbruik op de voorgeschreven testcyclus. Als je die verhoogde prestaties van de S8 constant aanspreekt, zal het verschil heel anders liggen.

Maar goed, uiteraard heeft de S8 voortaan een stop/start-systeem. Bovendien worden remkrachten herwonnen en in de accu gestopt. Maar het meest opzienbarende is wel wat Audi 'cylinders on demand' noemt. Wanneer niet alle acht de cilinders nodig zijn, worden er vier uitgeschakeld. Dat is op zich niets nieuws (GM deed het eerder), maar Audi heeft het op een verbluffend mooie wijze fijngeslepen. Want wees eerlijk, van een achtcilinder in een fractie van een seconde terug naar een vierpitter, dat moet voelen als wanneer tijdens een heerlijke dampende de douche de warmwatertoevoer ineens onderbroken wordt. Niet dus. Alleen een melding in het display verraadt dat je in 4-cilinder modus rijdt. Audi heeft speciale, elektronisch gestuurde hydraulische motorophangingspunten ontwikkeld die elke ongewenste trilling opheffen. En ook je oren worden voor de gek gehouden; vier microfoons aan boord registreren elk ongewenst geluid (muziek van Nick en Simon uitgezonderd) en het geluidsysteem neutraliseert dat met tegengeluid. Slim is ook dat het in- en uitschakelen rekening houdt met allerlei omstandigheden zoals stuuruitslag. Zet je bijvoorbeeld een bocht in, dan gaat de elektronica er vanuit dat je daarna weer volle kracht nodig zult hebben om weer op tempo te komen, dus worden de vier extra cilinders vast weer ingeschakeld. Vrijwel onmerkbaar.

Over geluid gesproken: wie de snerpende V10 van de vorige S8 kent, zal het zeker missen. Maar de diepe brom van de V8 is ook niet mis. Aan boord klinkt hij wat te gedempt, maar sta je buiten de auto, dan is het snoep voor de oren. En de cijfers liegen niet; de souplesse van de nieuwe motor is inderdaad verbluffend. Op elk moment heb je bakken power, de razendsnelle achttraps Tiptronic draagt daar natuurlijk ook zijn steentje aan bij. De S8 krijgt standaard luchtvering en daarmee kun je een hoop wetten der natuur om de tuin leiden. Zet je de auto in Dynamic, dan is het onderstel lekker hard en blijft de auto erg stabiel in snel genomen bochten. Ook de besturing is dan lekker direct. Audi zit als vanouds aan de lichte kant van het spectrum der besturing, maar de S8 geeft in Dynamic behoorlijk wat weerstand. Dankzij de Quattro vierwielaandrijving en het elektronisch gestuurde onderstel blijft de S8 altijd mooi neutraal. Op de snelweg is de S8 een ware rijbewijsvreter. Je hebt werkelijk geen flauw benul van hoe ontzettend hard je eigenlijk werkelijk rijdt.

Snel naar ons land komen doet de S8 echter niet. Wie in de stemming is gekomen, moet nog tot mei volgend jaar geduld hebben. Prijzen zijn daarom nog niet bekend, maar we weten wel al dat hij in Duitsland voor € 111.900 op de prijslijst komt te staan.

audi s8
Audi S8Audi S8Audi S8Audi S8Audi S8

PRIVATE LEASE Audi A8

Lezersreacties (79) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.