Renault Zoe (2019) - Test

De messen gescherpt

123 reacties

Video
AutoWeek 39 2019
AutoWeek 39 2019

Je leest het in AutoWeek 39 2019

Jarenlang had de Renault Zoe als volledige EV in de compacte klasse het rijk bijna alleen. Nu de concurrentie staat te trappelen om in 2020 de degens te kruisen, moet Renault de messen slijpen. Het resultaat is de nieuwe, derde generatie Zoe. Wij reden hem op het scherpst van de snede.

Zeven lange jaren sta je redelijk eenzaam aan de top, en dan staat ineens de halve buurt in je nek te hijgen. De komst van al die nieuwe EV’s in de compacte klasse moet de mensen van Renault aardig ziek hebben gemaakt. Maar als een van de pioniers in deze tak van sport laat je het natuurlijk niet over je kant gaan dat de concurrentie je links en rechts inhaalt, dus moest er een nieuwe Renault Zoe komen, die alles in huis heeft om zijn positie van meest verkochte EV van Europa te behouden. Eerder al kregen we alle feiten en cijfers te horen, vandaag mogen we doen waar het ook bij een EV uiteindelijk allemaal om draait: rijden. Maar voor het zover is, doen we eerst nog even een rondje om de auto.

Renault mag dan van de derde generatie spreken, uiterlijk gezien zou een ingrijpende facelift (of phase deux, zoals Renault dat noemt) juister zijn. Het grootste deel van de koets is namelijk ongewijzigd, terwijl die al meegaat sinds de eerste versie. De auto is optisch vooral up-to-date gemaakt met een nieuwe neus. De motorkap heeft een lijnen- patroon dat richting het logo loopt en de bumper is nieuw, net als de mistlampen. De koplampen zijn anders getekend en hebben voortaan standaard leds op alle uitvoerin- gen, voor meer lichtopbrengst zonder extra verbruik. Het logo is fors groter en kreeg een blauwe bies, die de buitenwereld vertelt dat daaronder de stekkers schuilgaan. Ach- teraan zijn de nieuwe lichtunits het meest opvallende verschil. Ook daar standaard leds, in een horizontaal strepenpatroon, waarvan de middelste de dynamische rich- tingaanwijzers vormen.

GERECYCLEDE MATERIALEN

Het interieur is ingrijpender veranderd. De transmissie wordt bediend met een flinke, mooi gestileerde pook. Het meest in het oog springt echter het 10-inch display, dat in alle uitvoeringen de klokken vervangt. Het biedt keuze uit verschillende configuraties. Op de middenconsole prijkt een tweede scherm voor het infotainment, naar in- middels goed Renault-gebruik staand uitgevoerd. Het systeem werkt met Apple CarPlay en Android Auto en heeft veel aan- sluitmogelijkheden, waaronder tweemaal usb vóór en tweemaal achter, plus een analoge aux voor het geval er digitaal niets werkt. Ook een inductielader is aanwezig. De gebruikte materialen voelen goed aan en bestaan, afhankelijk van welke uitvoering je kiest, voor een groot deel uit recyclingproducten, zodat ze ook vanuit ecologisch perspectief goed aanvoelen. Petflessen, oude veiligheidsgordels, ze vin- den allemaal een plekje in het interieur van de Zoe. Net als de inzittenden uiteraard; voorin zit je prettig, wel een tikje hoog, met een royaal zicht rondom. Achterin is het minder feestelijk. De beenruimte is nét aan en ondergetekende zit met 1,90 meter met de kruin tegen het dak. Daar staat tegenover dat de kofferruimte met 338 liter royaal is, met onder de vloer bovendien een vak voor onder meer de laadkabel. Met de rugleuning van de achterbank plat kun je 1.225 liter meenemen.

SNELLE INHAALACTIE

Wij rijden vandaag met de krachtigste Zoe, de R135 met 100 kW. Het onderstel van de Zoe is mooi in balans, met zelfs een lichte neiging naar sportief. Vering en demping zijn aan de harde kant, maar zelfs op slecht wegdek blijft dat op een acceptabel niveau. Dankzij het relatief lage zwaartepunt (het accupakket in de bodem zet al 375 kg op de weegschaal) helt de auto weinig in bochten. De besturing is wat aan de lichte en gevoelloze kant, maar tegelijkertijd precies goed. De reacties op het gaspedaal zijn zorgvuldig afgesteld. Vanuit stilstand is de acceleratie niet indrukwekkend, maar tussensprints pakt de auto juist razendsnel op. Alles voor de actieradius: voor stoplichtsprintjes is de Zoe niet gemaakt, maar bij een snelle inhaalactie ben je blij met zijn power, zeker op de onoverzichtelijke, kronkelende wegen vol trage vrachtwagens en touringcars op Sardinië.

Behalve de stand D heeft de Zoe nu ook een stand B, die je in- en uitschakelt door de pook een tikje naar achteren te geven. In die stand wordt het regeneratieve remmen enthousiaster en kun je enigszins one pedal drive toepassen. Niettemin valt de mate van remmen op de motor ons wat tegen. Dat is in veel andere EV’s krachtiger, zodat we hier het rempedaal toch wat vaker nodig hebben. De stand B blijkt overigens bij een volle accu niet of nauwelijks te werken, je moet echt een flink aantal kilometers kwijt zijn voordat het regeneratieve remmen echt merkbaar wordt.

Een andere belangrijke verbetering is de mogelijkheid tot snelladen met 50 kW gelijkstroom via de CCS-plug onder het logo in de neus. Volgens Renault kun je zo in een halfuur 150 kilometer actieradius erbij snoepen. Laden met wisselstroom is uiteraard nog steeds mogelijk, met een maximaal vermogen van 22 kW. Op een 11 kW-wallbox heeft de Zoe zes uur nodig om van leeg volledig te worden geladen. Wie laagtarief heeft, kan de auto zo programmeren dat hij de daluren optimaal benut. Aan een 11 kW-laadpaal haal je in twee uur zo’n 125 km binnen, aan een 22 kW-punt kost dat de helft van die tijd. Een mooi argument wanneer je in een restaurant zit en dat calorierijke toetje naar je staat te lachen, terwijl je vrouw misprijzend nee schudt. Kwestie van de afstand naar huis een beetje overdrijven en je zit goed onderbouwd die crème brûlée naar binnen te scheppen.

Het accupakket groeide naar 52 kWh en dat gebeurde niet alleen door het groter en zwaarder te maken (20 kg meer), maar ook door het te optimaliseren. Het volume kon daardoor ongewijzigd blijven en een extern systeem regelt de temperatuur zodanig dat de accu’s optimaal presteren.

COMPLIMENT VOOR DE ACCU

Wij reden op onze testroute in totaal 245 kilometer. Bij vertrek gaf de boordcomputer 362 kilometer actieradius aan en bij terugkomst hadden we er daarvan nog 82 over, zodat we er 280 vanaf hadden gereden. Met name het tweede deel reden we vrij fors, terwijl het eerste deel onze film- sessie bevatte, waarbij we veelvuldig moesten remmen, keren en weer optrekken. Al met al een allesbehalve doorsnee dag voor een auto, en dus een compliment voor de accu. Die kan bij normaal gebruik beslist meer aan.

De Zoe is er als Life, Zen, Intense en Edition One, waarbij alleen de eenvoudigste de 80 kW-motor heeft. Anders dan voorheen is de Zoe er nu ook inclusief accupakket, wat de vergelijking met concurrenten eenvoudiger maakt. Niettemin blijft de mogelijkheid open om de accu’s te huren, waarbij de huurovereenkomst bij verkoop van de auto wordt overgedragen aan de volgende eigenaar. Verder heeft de Zoe een mooi set- je hulp- en veiligheidssystemen, waaronder verkeersbordherkenning, dodehoeksensoren, grootlichtassistent, botspreventie, rijbaanhulp en automatisch inparkeren. Wat betreft zijn prijsstelling loopt de Zoe keurig in de pas met zijn belangrijkste concurrenten, de Opel Corsa-e en de Peugeot e-208. Wat actieradius betreft is hij ze royaal de baas, terwijl de snellaadcapaciteit (tot 50 kW) beperkter is dan die van de duurdere PSA-alternatieven (tot 100 kW). Hier is dus een zorgvuldige afweging van plussen en minnen te maken. De grootste voorsprong van de Renault Zoe zit hem wellicht in de tijd, want hij kan nog dit jaar op kenteken en bovendien, aldus Renault, in voldoende hoeveelheden. Dat betekent dat hij voor zakelijke rijders nog onder het vier procentregime te rijden is, waar de 208 en Corsa het met acht procent moeten stellen.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Renault ZOe
Renault ZoeRenault ZoeRenault ZoeRenault ZoeRenault ZoeRenault ZoeRenault Zoe

PRIVATE LEASE Renault Zoe

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (123) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum