Peugeot 308 SW (2008) - Test
Mag het ietsje meer zijn?
2 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Bij de 307 waren de break en de SW in hun beste tijd genoeg voor tweederde van de verkopen van dat model. Kan de 308 SW aan dat succes tippen?
Bij Peugeot kijken ze niet op een paar kilo's meer of minder. Dat bleek bij al bij de introductie van de 207, die voor een auto uit het B-segment behoorlijk aan het gewicht is, bij de 308 is dat niet anders. Kun je nagaan wanneer die auto ook nog eens langer wordt (10 centimeter meer wielbasis), is voorzien van individueel verschuifbare achterstoelen, een glazen dak dat nog langer werd dan bij de 307 SW en je er ook nog eens een zevenzitter van maakt! We zijn op een pad met een 110 pk sterke 1.6 HDiF, de in Nederland lichtste diesel. Een fijne motor die in stilte zijn werk doet, en met een koppel van 260 Nm op papier voor ons land een prima optie lijkt. Maar op het heuvelrijke Sardinië waar Peugeot de 308 SW aan de pers voorstelt, blijkt de krachtbron flink aan de bak te moeten. Ook als de weg vlak is. Dat doet ons dan ook al snel naar het specificatieblad in het portiervak grijpen. Maar liefst 1.470 kilo weegt deze uitvoering! Het is maar goed dat Peugeot Nederland de 90 pk sterke versie van deze diesel niet levert… Nu hebben we het wel over een XT met diesel, die sowieso altijd zwaarder zijn, en dat betekent dat er een glazen dak aanwezig is, er een achterruit is die je apart kunt openen en de al genoemde individuele stoelen. Bestel je de 308 SW met de X-Line of de XR-uitrusting, dan beschikt de stationwagon niet over die zware zaken en dat scheelt zo 80 kilo op het kentekengewicht. Deze eenvoudigere uitvoeringen nemen dan ook de fakkel over van de 307 Break.
Erg fijn is de nieuwe handgeschakelde zesbak. Die vervangt bij de 1.6 HDiF en de 1.6 16V THP de vijfbak en schakelt een stuk strakker dan de transmissie met vijf verzetten. Je voelt beter wat er gebeurt, maakt bij het schakelen kortere slagen.
Rijdende broeikas
Overigens ligt de 308 SW als een blok op de weg. Logisch, met zo veel gewicht, zult u zeggen, maar de wegligging is voorbeeldig. De auto heeft iets stuggere veren achter, en daarmee lijkt de afstelling van het onderstel iets beter in balans dan die van de 308 hatchback. Die heeft comfortabele vering en wat hardere demping, bij de SW lijken vering en demping meer in harmonie. Het overhellen in bochten valt reuze mee, en de stationwagon raakt niet snel van slag wanneer je in een curve van het gas gaat. De besturing werkt net als bij de hatchback wat indirect rond de middenstand, en doordat je het stuurwiel ver naar je toe kunt halen heb je als bestuurder een uitstekende zitpositie. Bedenk goed wanneer u een SW als XS of nog completere versie bestelt, dat de 308 SW al heel riant in het glas zit. Met zo'n glazen dak (standaard vanaf de XS) verandert de Peugeot bij zonneschijn in een rijdende broeikas. De airco moet dan flink zijn best doen om het koel te houden. Peugeot heeft het glazen dak ten opzichte van de 307 SW 30 centimeter langer gemaakt zodat zelfs passagiers op de eventuele derde zitrij nog een blik omhoog kunnen werpen. Ideaal voor een dagje vliegtuigspotten met het gezin! Maar wordt het zonlicht de inzittenden te veel, dan is er de knop tussen de voorstoelen waarmee elektrisch het afdekscherm van achteren naar voren schuift.
Vanaf de XS zijn er dus de drie aparte achterstoelen die je kunt uitbreiden tot vijf exemplaren, zodat de SW een heuse zevenzitter wordt. Bij Peugeot zeggen ze zelf ook al dat die achterste twee zitplaatsen alleen geschikt zijn voor kleine kinderen zoals dat ook bij veel midi-MPV's van het formaat Opel Zafira het geval is. In de 308 SW zit je helemaal achterin overigens nog krapper dan in 'echte' MPV's. Toch krijg je op de tweede zitrij een behoorlijk ruimteautogevoel. Niet door de zit, want die is lager, maar wel door de drie afzonderlijk, over een lengte van 90 mm verschuifbare achterstoelen en de tafeltjes aan de achterkant van de voorstoelen. Heb je drie kinderen die ieder nog in een zitje moeten, dan is het ideaal. Je kunt ook een van de stoelen op de derde zitrij planten. Ook handig wanneer je kroost het achterin een auto niet goed met elkaar kan vinden. De stoelen verwijderen gaat in drie handelingen,. Je trekt aan een koord, waardoor de leuning naar voren klapt, vervolgens grijp je een hendel aan de achterkant waardoor de opgeklopte stoel naar voren kantelt, haal dan de greep aan de onderkant over en je hebt een bijna 19 kilo wegende zitting in handen.
Met al die stoelen kun je naar hartelust variëren. Je kunt ze ook allemaal laten zitten met naar voren geklapte leuning, doe je dat ook nog met de rechtervoorstoel dan vervoer je met gemak lange spullen. Bent u alleen op zoek naar laadgemak en heeft u aan stoelendansen geen boodschap, dan is het fijn om te weten dat de SW een laadruimte heeft die varieert van 600 tot 674 liter onder het afdekscherm.
De 308 SW is langer dan zijn voorganger, de 307 SW, maar vooral ook breder en, opvallend, lager. Je zou zeggen doordat de auto tegen modellen als de Renault Scénic of dichter bij huis, de Citroën C4 Picasso, aanschurkt ,die hoogte juist van belang is. Maar door het verlagen van het model ligt ook het zwaartepunt dieper. Overigens scheelt het maar 10 mm.
Ook als 175 pk turbo
Het motorengamma begint met een 95 pk sterke 1.4 16V VTi. Bij de kennismaking konden we alleen met de 110 pk sterke 1.6 HDiF en de 150 pk sterke 1.6 THP turbo rijden, maar we vermoeden dat het met de lichtste benzinemotor hard werken wordt voor de bestuurder. De 1.4 is er alleen als XR en X-Line en dat betekent dat je hem niet met glazen dak en afzonderlijke achterstoelen kunt krijgen, maar ruim 1.300 kilo weegt de auto sowieso. Dan is er de 1.6 16V VTi met 120 pk, die samen met de 110 pk sterke diesel in ons land voor de aantallen zal gaan zorgen. Er staan twee 1.6-benzinemotoren met turbo op het programma en deze motor komen we vaker tegen. Het betreft de 1.6 THP die PSA Peugeot Citroën en de BMW Group samen ontwikkeld hebben. Dat geldt overigens ook voor de andere twee benzinemotoren. Peugeot biedt 'm aan in twee varianten, met 150 pk en 175 pk. Die laatste is nu ook leverbaar in de 308 Féline, hij zat al in de sportieve 207 RC. Ze leveren beide een koppel van 240 Nm, de sterkste kent overboost en levert dan kortstondig 260 Nm. Dan is er ook nog de 2.0 HDiF, de diesel met 136 pk. Motorenkeus zat dus, en als wij het voor het kiezen hadden, dan werd het minstens een 1.6 THP met 150 pk of de sterkste dieselmotor. Gezien het hoge gewicht van de 308 SW zijn dat de motoren om vlot mee te komen. Maar zoiets is makkelijk wanneer het niet de eigen portemonnee of bijtelling van de zaak betreft. Met een 110 pk sterke diesel of een 120 pk sterke benzine zal het ook allemaal gaan alleen mis je net dat beetje extra, lekker bij inhaalacties of invoegen. Speciaal voor de introductie die nog deze maand plaatsheeft, biedt Peugeot de 308 SW XS Première. Deze is gekoppeld aan de 1.6 16V VTi of de 1.6 diesel, en heeft voor E 1.750 aan extra's. Ten opzichte van de XS-uitrusting beschikt hij over parkeersensoren voor en achter, in carrosseriekleur gespoten stootstrips, klimaatregeling en 16 inch lichtmetalen wielen. Voor dat alles bedraagt de meerprijs E 750.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Kia Ceed Sporty Wagon - Peugeot 308 SW - Volkswagen Golf Variant

Peugeot SW 308 Féline (2008) - Op de Rollenbank

Peugeot 308 SW XS 1.6-16V VTi (2008)

Test: Peugeot 308 SW - Volkswagen Golf Variant- Hyundai i30 CW

Peugeot 308 SW

Lezersreacties (2) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.