Opel Astra - Eerste rijtest

Erfenis of bruidschat?

61 reacties

Video
AutoWeek 37 2019
AutoWeek 37 2019

Je leest het in AutoWeek 37 2019

Bij de tussentijdse update van de Astra heeft Opel het grote nieuws onder de kap verstopt: een compleet nieuw motorenprogramma. En van die motoren is er geen één afkomstig van het Franse moederconcern PSA, ze zijn allemaal nog onder GM ontwikkeld. Opmerkelijk!

Na vier jaar geeft Opel de Astra een tussentijdse update, alleen zie je daar op het eerste gezicht weinig van. Het meest in het oog springende is aan de buitenkant een iets anders getekende grille. De belangrijkste wijzigingen zitten onderhuids, onder de motorkap om precies te zijn. Het complete motorenpalet is vervangen door een nieuwe reeks driecilinders, zowel benzine als diesel.

Het interieur is in grote lijnen gelijk gebleven en dat betekent dat er genoeg ruimte is, je kunt nog altijd prima zitten en de afwerking en materiaalkeuze zijn keurig voor elkaar. Om mee te komen in de vaart der volkeren biedt het instrumentarium voortaan een centraal display waarop je naar eigen inzicht de gewenste informatie naar voren kunt halen. Verder heeft het multimedia-systeem een upgrade gehad waardoor het sneller werkt en waarmee Opel nu weer keurig in de pas loopt met de concurrentie. Het is een systeem dat werkt met een meer logische menustructuur dan wat we kennen van de andere PSA-merken.

Voor wie er prijs op stelt, is het in de Astra voortaan mogelijk om je telefoon draadloos op te laden. Verder heeft het beeld van de achteruitrijcamera een hoger contrast en er is elektrische voorruitverwarming (ideaal wanneer je niets met ijskrabbers hebt).

UITGEBALANCEERD

Het onderstel is ook kritisch tegen het licht gehouden en krijgt in combinatie met de standaard wielophanging voortaan comfortabeler afgestemde schokdempers. De auto waarmee wij hebben gereden, is voorzien van een optioneel sportonderstel en dat betekent naast stijvere schokdempers en een directere besturing dat de achteras voorzien is van watt-stangen voor een betere dwarsgeleiding (en daardoor minder zijwaartse beweging) van de as. Het resulteert in een auto die lekker stabiel en koersvast over de weg gaat, ook op autobahntempo. Het mooie daarbij is dat het geen moment oncomfortabel wordt. De technici van Opel hebben er een heel mooie balans in gevonden. Het maakt actieve schokdempers eigenlijk overbodig. Mocht je voor de keuze staan, de meerprijs van € 249 voor het sportonderstel is zeer zeker het overwegen waard.

ECHTE OPEL-MOTOREN

Nu Opel deel uitmaakt van het PSA-concern zou je verwachten dat de nieuwe motoren uit de schappen van Peugeot komen, de Fransen grossieren immers in compacte driecilinders. Maar niets is minder waar. Het zijn motoren waarvan de ontwikkeling al gaande was ten tijde van de overname en dat project hebben ze bij Opel keurig afgemaakt. En da’s best opmerkelijk, want over twee jaar maakt een compleet nieuwe Astra z’n opwachting en die zal gebaseerd zijn op PSA’s EMP2-platform (inclusief aandrijftechniek met elektromotoren) dat we ook kennen van bijvoorbeeld de Peugeot 308.

Of het nu om een erfenis of om een bruidsschat gaat, de diesels worden in Duitsland in elkaar gezet en de benzinemotoren in een GM-fabriek in Mexico.

AUTOMAAT IS EEN CVT

Er zijn twee diesels. Of eigenlijk is het er maar één, met een cilinderinhoud van 1,5 liter die verkrijgbaar is met 105 of 122 pk. Beide varianten zijn er met een handgeschakelde zesbak, de krachtigste versie ook met een negentraps automaat. De benzinemotoren zijn – wanneer je voor de handbak gaat – allemaal 1,2-liter turbomotoren met naar keuze vermogens van 110, 130 of 145 pk. Daarnaast is er ook nog een benzineversie met een automaat, een cvt om precies te zijn, en dat is een 1,4 liter motor. Die is net als de meest potente 1,2-liter versie goed voor 145 pk.

De 1,4-liter biedt echter meer koppel en dat bovendien vanaf een beduidend lager toerental. Hierdoor hoeft de cvt wanneer je gas bij geeft het toerental niet te ver op te laten lopen, dus geen hoogtoerig gegier zoals je bij sommige hybriden met cvt wel eens hoort. Dit komt direct het comfort ten goede. Wij hebben de 1.4 met cvt gereden en dat blijkt een keurige combinatie waarmee je de Astra vlot door het verkeer kunt loodsen. Uiteraard ontgaat het je niet dat onder de motorkap een driecilinder aan het werk is, maar luidruchtig is hij geenszins en dankzij een balansas en dikke ophangrubbers blijven trillingen tot een minimum beperkt.

Met een tik tegen de versnellingshendel kun je je trouwens in voorgeprogrammeerde stappen met de overbrengingskeuze van de cvt bemoeien. Normaal gesproken weet de automaat zelf wat het beste is, maar op lange afdalingen kan het handig zijn handmatig terug te schakelen om zodoende de remmen te sparen. Opel claimt dat de nieuwe motoren tot 20 procent zuiniger zijn dan de oude. Of dat zo is, moet binnenkort blijken bij een test onder Nederlandse omstandigheden.

In elk geval zijn ze er bij Opel keurig in geslaagd om de Astra vers genoeg te houden voor de laatste twee jaar van z’n loopbaan met General Motors-genen, een fijne erfenis.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

  • +Prettig onderstel
  • +Prima cvt
  • -Nog geen elektromotoren
  • -Bescheiden uitstraling

Lezersreacties (61) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum