Op zoek naar een goede 18 inch-band? 15 banden voor je getest
Zomerbanden voor sportieve middenklassers

Met het oog op het komende zomerseizoen hebben we vijftien banden aan de tand gevoeld, in een standaardmaat en als breedset. We hebben de maat 225/45R18 getest en ook als breedset, in de maat 225/45 voor en 255/40R18 achter. Ideaal voor achterwielaandrijvers als de BMW 3-serie.
We hebben er lang op gewacht: het is lente. Met de overschakeling op zomerbanden keert op het warme asfalt het ongebreidelde rijplezier terug. Wees echter voorzichtig bij het kiezen van banden, want het aanbod is enorm, de markt is verwarrend en de verschillen in prestaties zijn groter dan ooit.
15 geteste banden
Voor deze bandentest is gestart met 15 sets, en wel de volgende typen:
- Michelin Pilot Sport 4
- Vredestein Ultrac Vorti +
- Falken Azenis FK510
- Toyo Proxes Sport A
- Bridgestone Potenza Sport
- Hankook Ventus S1 Evo3
- Continental PremiumContact 6
- Fulda SportControl 2
- Nexen N’Fera Sport
- GT Radial SportActive 2
- Tomket Sport 3
- Michelin Pilot Sport 4
- Vredestein Ultrac Vorti +
- Falken Azenis FK510
- Nexen N’Fera Sport
Tekortkomingen GT Radial en Tomket bij remmetingen
Zelden zijn er zoveel ernstige veiligheidstekortkomingen en misstappen geweest als in deze test. Al bij de remtests wordt het kaf van het koren gescheiden. Op een droge baan loopt alles aanvankelijk gesmeerd en blijven de verschillen binnen de perken. Zodra we de kleppen van het irrigatiesysteem opendraaien, begint echter het onheil: bij voluit remmen met een beginsnelheid van 100 km/h komt onze testauto op de banden van GT Radial twee volle autolengtes later tot stilstand dan de best remmende band van Bridgestone. De Sport 3 van Tomket stelt nog meer teleur. Hij heeft twintig meter remweg meer nodig om tot stilstand te komen. Voor je eigen veiligheid kun je deze twee Chinese banden dus maar beter laten voor wat ze zijn.
Diverse testonderdelen
In deze korte online versie van de bandentest behandelen we niet alle testonderdelen. Die vind je in AutoWeek 15 2022 die nog tot woensdag 20 april in de winkels ligt. Daarin staan ook alle staatjes met metingen en scores per testonderdeel. Wel kunnen we je alvast verklappen dat de kandidaten van Michelin, Vredestein, Falken en Toyo alles goed doen en voorbeeldig presteren voorbeeldig in de tests in de allround standaardmaat 225/45R18. Ook de extra tests met extra brede banden op de achteras wekken verbazing, want deze duurdere breedsets leiden niet automatisch tot een verbetering van de rijdynamiek. De ranking vind je hier.
Prijsvergelijker
Met de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker bieden we je een handige tool om de scherpste aanbiedingen op zomerbanden te vinden. Op dit moment geeft de prijsvergelijker een overzicht van het volledige aanbod van 16 verschillende bandenaanbieders. Ook zijn hier de uitslagen van alle bandentests van de afgelopen 9 jaar terug te vinden.
De volledige test, de resultaten op alle testonderdelen en alle staatjes lezen? Het volledige artikel kost normaal €1,49, maar is gratis voor abonnee's. Het artikel wordt aangeboden in PDF formaat.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Lees ook

Wat zijn de beste zomerbanden in de maat 235/55R18?

Hiervoor moet je naar zomerbanden wisselen

Wat is het verschil tussen zomerbanden en winterbanden?

Test: BMW i5 - opnieuw weet BMW zwaarlijvigheid te kop in te drukken

Mogen brede wielen buiten de wielkasten steken?

Banden repareren kun je soms zelf
Lezersreacties (12) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.